Jednoduchý recept na slávky

Túžite si pochutnať na morských plodoch aj inokedy ako na dovolenke? Ak ste natrafili na obchod, ktorý ponúka čerstvé a kvalitné ryby a plody mora, odteraz už nič nebráni tomu, aby sme ich ich mohli  pripraviť aj doma. Bez strachu. Tento jednoduchý recept na úžasné slávky dokazuje, že dobré suroviny nepotrebujú čáry – máry v kuchyni.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=7QkzmDqbgso[/embedyt]

Morské plody

Morské plody, plody mora alebo dary mora. Všetky názvy rozprávajú o tom istom- o tých potvorách, ktoré sa nám častokrát priečia ochutnať pre ich vzhľad. Alebo strach z nepoznanej chute?

Veru. My Slováci sme dosť konzervatívni. Patríme ku krájinám, ktoré majú najnižšiu spotrebu rýb na obyvateľa. My sme akýsi mäsoví.

Na druhú stranu nám pomohla asi scestovanosť, vďaka ktorej sa začíname zobúdzať s hladom po poznaním nových chutí.
Stretávam sa čoraz viac s ľuďmi, ktorí vyhľadávajú recepty na plody mora.

Kalamáre, slávky, vongole, krevety, krab aj chobotnica.

Zdroj: Public Domain Pictures

To sú morské plody, ktoré nám ponúkajú nielen novú chuť, ale aj nutričné obohatenie.

Prečo jesť ryby a morské plody?

Písala som už v recepte na mečúňa, ako super je jesť nielen mäso – mäso. A nejde tu len o chuť. Morské ryby a morské plody totiž obsahujú pre nás veľmi dôležitý jód, množstvo iných minerálov, vitamíny a nenasýtené mastné kyseliny.

Pravidelná konzumácia morských darov:

  • pomáha pri ochoreniach štítnej žľazy
  • pozitívne ovplyvňuje srdcovo-cievny systém
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • pôsobí preventívne proti Alzheimerovej chorobe
  • pre svoju stráviteľnosť pomáha našej figúre.

Ako nakupovať morské plody?

Morské plody sú veľmi chúlostivé na kvalitu a čerstvosť.

Preto je dobré poznať tieto rady,  ako kúpiť kvalitné ryby a morské plody:

  • v obchode by nemala páchnuť rybina
  • ak nakupujeme ryby, mali by mať nezakalené oči
  • určite sa pýtajme, aké sú čerstvé
  • čerstvé plody mora by mali byť skladované pri nízkej teplote (častoktát sú položené na ľade)

    Zdroj: Public Domain Pictures

Keď plody mora kupujeme, majme odvahu sa spýtať na tipy na úpravu.
Najlepšie je, keď si plody mora pripravíme do 24 hodín (čím skôr, tým lepšie).

Morské plody a ja

Akosi som od malička bola zvedavá na nové chute.
Pamätám si, ako som bola ako 9-ročná prvýkrát v Chorvátsku pri mori a veľmi som chcela niečo ochutnať. Vyzeralo to inak, voňalo to božsky a ľudia konzumujúci “nejakú potvoru” sa rozprávali. Boli uvoľnení a radostní.
Jedli by to títo ľudia, keby to bolo nechutné? Nie. 🙂

Na ďalšie gastro zážitky s plodmi mora som si chvíľu počkala. K moru som sa potom dlho už nedostala.
Keď som sa spoznala so svojím mužom a mala som ísť s ním na prvé veľké rande, maminy som sa celá nervózna pýtala, čo si mám v reštaurácii objednať. Jej rada bola istá: “To je jedno. Choď podľa ceny. Vyber si to najdrahšie.” 🙂
Najdrašie boli mušle. 🙂
A potom sa to už dajako rozšuplo a morské plody boli dostupnejšie.  S mužom sme začali cestovať a stále to bolo o rybách a morských plodoch na mojom tanieri.
Pre ich sviežu a lahodnú chuť môžem byť kdekoľvek a stále sa budem cítiť ako na pláži s vôňou mora.

Keďže dbám na kvalitu, začala som vo svojom okolí pátrať a pýtať sa na kvalitné ryby a morské plody.
Častokrát pre moje otravné otázky ohľadom čerstvosti, pôvodu a dôvodu kúpy od daného dodávateľa, neboli predavači príliš nadšení. Vyskúšala som viaceré obchody. Naozaj, na Slovensku máme predajcov s kvalitnými a čerstvými plodmi mora (napríklad na zachovanie čerstvosti používajú leteckú prepravu).

U nás teda ide “more” vo veľkom. Aj deti. Milujú ich, čomu sa veľmi teším. 🙂

Moje poznatky k receptu Jednoduchý recept na úžasné slávky

  • Pri kúpe slávok kupujme len tie slávky, ktoré sú v surovom stave zatvorené.
  • Ak sú slávky naozaj čerstvé a sú ešte živé, može sa stať, že sa otvoria. Vtedy je dobré mušlou poklopať o hranu stola či kuchynskej linky. Zatvoria sa. V prípade, že ostanú otvorené, treba ich vyhodiť.
  • Mušle, ktoré majú lastúru (ten tvrdý obal) puknutú, nie sú vhodné na konzumáciu.
  • Najlepšia možnosť je vybrať si každú mušlu. V predpripravených sieťkach sa častokrát nachádza veľa zlých mušlí.
  • Pred varením je potrebné mušle umyť, očistiť ich od rias. Platí to nielen pre tomto recept na slávky, ale všeobecne.
  • Dĺžka tepelnej úpravy slávok sa ráta na minúty. Je to naozaj bleskovka.
  • Pri morských plodoch nie je potrebná soľ na dochutenie. More im dalo prirodzenú slanosť.
  • Mušle, ktoré zostanú po uvarení zatvorené, treba vyhodiť.
  • Jesť sa dajú aj samotné, bez cestovín, len s omáčkou. Vtedy si jeden gurmán pochutí na veľkosti porcie 600 g slávok (váha aj s lastúrou).
  • V prípade, že si ich pripravujeme aj s cestovinami, necháme si 2-3 PL škrobovej vody z cestovín a pridáme ich k slávkam. Pomôže to spojiť celé jedlo chuťovo dokopy. (ale aj bez nej sú úžasné) 🙂

***JEDNODUCHÝ RECEPT NA ÚŽASNÉ SLÁVKY***

Foto: Recept na slávky

 

Potrebujeme:
2 hrste čerstvých slávok
2-3 PL olivového oleja
1 ČL masla alebo ghee
3 strúčiky cesnaku
200 ml passaty (paradajkového pretlaku)
čerstvú petržlenovú vňať
200 g uvarených cestovín al dente (najlepšie dlhé cestoviny: špagety, linguine…)

POSTUP:

Dáme si variť cestoviny do vriacej osolenej vody.

Mušle na recept na slávky očistíme pod vodou od rias a roztriedime dobré od zlých (ako to spoznať je spomenuté vyššie).
Očistíme si cesnak a nadrobno nakrájame.

Foto: Cesnak

Do veľkej panvice dáme olej a maslo. Po rozpustení masla pridáme cesnak a krátko orestujeme.

Zalejeme passatou a pridáme slávky. Zmes premiešame a prikryjeme pokrievkou. Necháme dusiť, pokiaľ sa slávky otvoria. Trvá to cca 2-3 minúty.

Následne pokrievku odokryjeme, vhodíme dnu cestoviny al dente a posypeme petržlenovou vňaťou.

Foto: Uvarené slávky

Premiešame a podávame. Rýchlovka s úžasnou chuťou.
Voilá jednoduchý recept na slávky.

Foto: Jednoduchý recept na slávky

Dobrú chuť!

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Jednoduchý recept na úžasné slávky
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
21star1stargraygraygray Based on 9 Review(s)
15

2 comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *