HORALKY OD NATÁLKY

Silno premýšľam, kedy mi napadla myšlienka urobiť doma horalky…
Kamoška sa mi sťažovala, že sa snaží priniesť do domácnosti kvalitu, varí, pečie..áno, dostane pochvalu, jedlo sa zje a potom sa chytí do ruky horalka a všetka snaha je v keli?
Asi to bol ten popud, kedy som si vravela- veď to je nápad! Dajte im to, čo chcú! Chcú horalky? Dobre, nech sa páči:)
Na zloženie som sa nepozerala, horalky doma naschváľ doma nedoržím, môj princ by ich jedol namiesto večere:)
A tak, keď som zistila, že odložené arašídy začínajú miznúť, zvolala som manufaktúru- deti. Za stolom, pri veselom rozhovore sme za chvíľu vylúskali asi 750 gramov arašídov, čistej váhy 400gramov.
Každého teraz hreje pocit, že tú horalku, ktorú tatinko pojedá, je aj jeho zásluhou:)
Neholdujem veľmi presladenej chuti, keď sa do horaliek pustíte, choďte najmä podľa vašej chuti a úrovne sladkosti.
Čokoládu som takisto zvolila viac ako 80%-nú. Myslím, že horalkári uvítajú mliečnu. Horalka bude hodnovernejšie chutiť.
Toto je kvalitnejšie prevedenie. Sprvu som som ju dala len ako jeden kúsok, či vlastne kusisko:) No hneď mi došlo, že celá horališťo by padla na ex, nakrájala som ju radšej na kocky.
Výborný tip pre naše polovičky na Valentína:)
*HORALKY OD NATÁLKY*
Potrebujeme:
4pláty cukrárskych oblátok
400g olúpaných arašídov
4-5PL kokosového oleja
7PL mletého trstinového cukru
50g čokolády(použila som 82%- pre fajnšmekrov. Pre horalkáčov voľte mliečnu)
        – Arašídy si po malých kôpkach rozmixujeme na kávovom mlynčeku tak dlho, až vznikne arašídové maslo. Chvíľu si pomixujeme, ale ide to rýchlo.(Keď som sa snažila proces zrýchliť a dala arašídov viac, mlynček prestal mlieť. Menej je niekedy viac:) )
Vymixované arašídy si dávame do misky.
Pre ľahšie spojenie s arašídami si nad parou roztopíme kokosák. Vlejeme do arašídov. Pridáme cukor. Následne ochutnáme(prípradne dosladíme ešte viac).
Na papier na pečenie si položíme prvú oblátku. Navrstvíme na ňu malé kôpky arašídovej pasty a stierkou rozotrieme.(ide to trochu ťahšie, pasta sa ľahko odlepí od oblátky, preto je dobré si ju nakôpkovať po celej ploche. Avšak pasta sa ľahko poddá)
Na arašídy položíme ďalšiu oblátku. Opäť natrieme arašídami.
Takto postupujeme, až minieme oblátky. Na poslednú už arašídy nedávame.
Každú oblátku vždy trochu pritlačíme, aby sa k sebe jednotlivé časti dobre zlepili, no nie hrubou silou, mohli by sa totiž polámať.
Nad parou si v miske rozpustíme čokoládu. Ak chceme jednu obrovskú horališťo, kraje namočíme do čokolády a dáme stuhnúť do chladničky najlepšie cez noc.
V prípade, že chceme menšie horalečky, namáčame okraje až po zatuhnutí.
Cez noc v chladničke oblátky spevnejú a dobre sa krájajú bez mrvenia.
Pekný Valentín:)
Dobré mlsanie!

 

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
3