Bagetu ako druh pečiva pozná každý. Je to symbol Francúzska a, najmä, Paríža.
Ešte v čase Veľkej revolúcie by ste pochodili naprázdno, keby ste pýtali bagetu a ukazovali jej podlhovastý tvar. Bageta tak vtedy ešte nebola nazývaná dokonca mala sprvu guľatý tvar!
Až jeden z Napoleonových pekárov prišiel z nápadom dať pečivu tvar, aký poznáme dnes. Chcel tak uľahčiť balenie jedla vojakov- svojím tvarom sa dobre vošla do bočného vrecka vojenských nohavíc.
Ako spoznáte dobrú bagetu? Nie na pohľad, nie po čuchu. Povie vám to sám hlas kôrky:) Zvučne chrumkavá, vnútri sametovo hebká.
Presne takú som si chcela upiecť. Dlho som sa odhodlávala, bagety boli pre mňa trinástou komnatou. Dajú sa ľahko skaziť a namiesto lahodného pečiva sa podáva gumová špongia.
No ako učím svoje deti- strach do nášho života nepatrí, upiekla som viaceré a tieto mi počarovali. Všetky nástrahy neúspechu som obišla, a tak aj úplný začiatočník zvládne prvotriedne bagety.
Páči sa mi ich rustikálny tvar ako dôkaz domáceho prevedenia.
Dáte si?:)
*BAGUETTE*
Potrebujeme:
165g hladkej múky
165g vody
1PL kvásku
– Suroviny zmiešame spolu v mise, zakryjeme fóliou proti okoraniu a necháme na najchladnejšom mieste v dome 16-20hodín.
Následne pridáme:
50g ražnej chlebovej múky
200g pšeničnej chlebovej múky
85g hladkej pšeničnej múky
200g vody
2čl soli
– Vymiesime riedke cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Poprekladáme a cesto preložíme do vymastenej nádoby(stačí misa).
Každých 30minút cesto preložíme. Prekladanie opakujeme 3-4x.
Následne veľmi opatrne dáme cesto na pomúčenú dosku. Cesto nijako nestláčame, neprekladáme, aby sme zachovali čo najviac bubliek vovnútri.
Mokrými alebo naolejovanými rukami cesto upravíme do tvaru štvorca, či obdĺžnika, podľa toho,ako sa nám cesto vyleje na dosku. Cesto len mierne vyťahujeme po okrajoch.
Necháme oddýchnuť 20-30minút. Tým docielime, že si cesto“sadne“ a bude držať lepšie tvar.
Na sádzaciu dosku si dáme papier na pečenie. Nestriháme ho, len rozrolujeme.
Naolejovanou stierkou alebo nožom rozdelíme cesto na štyri rovnaké časti a s čo najväčšou opatrnosťou preložíme na papier na pečenie s tým, že medzi nimi urobíme priehradky, aby sa nezlepili a udržali si svoj tvar.
Bagety necháme takto dokysnúť 20-30minút. Pred vložením do rúry ich narežieme niekoľkými šikmými rezmi.
Šupneme do rozohriatej rúry na 230´C s kameňom na pečenie a v spodnej časti hrnčekom či plechom na zaparenie.
Po vložení bagiet do rúry vylejeme pohár vody do spodného plechu a rýchlo rúru zatvoríme, aby para neunikla.
Po 10minútach vyberieme plech von, a dopekáme ešte dalších 10minút. Takto bude kôrka krásne chrumkavá.
Bagety necháme na mriežke vychladnúť.
Bon appétit!
POZN.: Volila som chlebovejšiu chuť. Ak máte chuť po pečivovejšej, použite len hladkú a chebovú múku. Recept presný dodám:)