KVÁSKOVÝ KRUPIČNÝ KOLÁČ

Už o mne viete, že koláče veľmi nemusím. Už aj kvôli tomu, že sú častokrát suchšie. No tento mi počaroval už dávno. Pečiem ho od nepamäti.
Páči sa mi jeho vlhkosť a hutnosť. Kľudne aj ako raňajkový koláč či sladká večera.
Upgrade vďaka kváskovej podobe. Koláč je ľahko stráviteľný, múky nezaťažujú organizmus a aj napriek celozrnným aspektom si telo vie zo zrna zobrať železo, horčík a vápnik.
Kefír z domácej tibetskej huby umocňuje lahodnosť a plnosť.
To je, čo? Zamlsáme si, a zároveň dodávame telu vitamíny, minerály, posilníme imunitu, odkyslíme organizmus a prečistíme črevá:)
*KVÁSKOVÝ CELOZRNNÝ KRUPIČNÝ KOLÁČ S KEFÍROM*
Potrebujeme:
1hrnček celozrnnej špaldovej hladkej múky
1 hrček kefíru
1PL kvásku
        – V mise zmiešame suroviny, zakryjeme fóliou proti okoraniu a necháme cca 2hodiny alebo pokiaľ neuvidíme aspoň jednu bublinku na povrchu- že sa kvások naštartoval.
Následne pridáme:
1hrnček krupice(používam zmes špaldová- ryžová-pohanková)
1/2 hrnčeka oleja
1/2 – 3/4 hrnčeka trstinového cukru(podľa vašej úrovne sladivosti)
2 vajcia
+ lekvár alebo slivky
        – Všetky suroviny aj s naštartovaným kváskom spojíme v kompaktné, husté cesto.
Cesto vylejeme do vymastenej a krupicou vysypanej nádoby, v ktorej budeme koláč piecť.
V prípade, že chceme vyšší koláč, použijeme formu na pie s priemerom 30cm- tá klasická. V prípade tenšieho volíme plech menších rozmerov.
Navrch lyžicou nadávkujeme hojne lekáru, môžeme pridať aj sušené alebo, ak máme v zásobe, mrazené slivky.
Necháme 1-2hodiny vykysnúť.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180´C 35-40minút, kontrolujeme špajdlou.
Dobrú chuť!
TIP: Krupičný koláč je výborný ešte mierne teplý s kefírom ako výdatná sladká večera:)
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
6