Chcela som si urobiť poriadok v zaváraninách. Už sa mi nakopili.
Osobne nezaváram, ja radšej mrazím. Celé leto a jeseň pchám do mrazničky všetko hlava-nehlava, aby som mohla zima-jar vyťahovať a spotrebovávať.
Tak som si nedávno urobila čerstvý lekvár, či kečup:) Zaváraniny mám od svokry, sestry, či ako dar- pre mňa veľmi cenný.
Keď som natrafila na pohár s čerešňami, obrovská slina ma pochytila a m-u-s-e-l-a som urobiť koláč!:)
Kváskový:) Šla som intuitívne, pomocou hrnčekov a sa vyplatilo.
Koláč je chutný aj na druhý deň.
Vďaka kvásku dostanem z múk všetko, čo ponúkajú.
Konečne som mohla svojej polovičke ponúknuť ovocný koláč bez toho, aby po zjedení hľadal mandle či lieky na pálenie záhy.
Zdravý, chutný, dobrý, výživný:)
*KVÁSKOVÝ OVOCNÝ KOLÁČ*
Potrebujeme:
0,5 hrnčeka celozrnnej špaldovej múky
0,5hrnčeka mlieka
1PL materského kvásku
-Suroviny zmiešame v mise, prekryjeme fóliou a necháme 1-2hodiny stáť. (Dĺžka závisí od sily kvásku i teploty. Potrebujeme kvások naštartovať, aby sme videli bublinky, t.j. aktivitu.)
Následne pridáme:
1hrnček múky(mix jačmenná, pohanková, ryžová)
3/4 hrnčeka trstinového cukru
o kúsok menej ako 1/2hrnčeka oleja
1čl vanilky
2 väčšie vajcia
– Ingrediencie pridáme do misy a dobre zamiešame, aby v ceste neboli hrudky.
Menší plech vymastíme a vysypeme krupicou(ja používam zmes špalda, pohanka, ryža).
Cesto dáme na plech a necháme 1-2hodiny kysnúť.
Rúru rozpálime na 200´C.
Pre vložením do rúry na vrch koláča naukladáme ovocie, prípadne aj posýpku.
Pečieme 20-25minút.
Dobrú chuť aj vám, priatelia!
POZN.: Ak máte štandartnej M-kovej veľkosti a cesto bude prihusté, zrieďte troškou mlieka. Ja som použila domáce, väčšej veľkosti.