Pečenie s deťmi môže byť veľký relax. Rádio hrá piesne na dotvorenie správnej atmosféry, vôňa pripravovanho cesta každého navnadí k úsmevu, džavot a rozprávanie historiek upevňuje krehké putá…dokonalé chvíle s deťmi. Že je pre vás pečenie s deťmi stres? Nemusí 🙂 Upečte si s nimi maslové sušienky s kváskom a zistite, že Vianoce nie sú o dokonalých tvaroch, ale o dokonalom bytí spolu.
Nestíham piecť alias last minute pečenie
Veľakrát sa mi stalo, že som nestíhala. Vlastne neviem, či je deň, kedy som vlastne stíhala 🙂 Kto ma pozná, vždy sa ma pýta, kedy to stíham všetko- pracovať, piecť, fotiť, starať sa o domácnosť, venovať sa mužovi a deťom… Ešte aj nakúpiť a kaderníčku neobísť. Dá sa to vôbec?
Dá. 🙂
Natasha Courtenayová-Smithová, odborníčka na digitálny marketing a autorka skvelej knihy, šíri presne to isté presvedenie, ktoré mám aj ja.
Denne máš 24 hodín. Čo s nimi urobíš, je len na tebe.
Všetko je o organizácií. Samozrejme, je to ťažké v tejto dobe, keď sa musíme vedieť rýchlo prispôsobiť neustále meniacim sa situáciám. Možno neuvidím 397.časť Josého a jeho nešťastnej lásky, alebo to žehlenie počká. Nemusím však byť otrokom, ktorý sa valí stále vpred a ani nevie za čím. Život je veľmi krásny a krátky na to, aby sme ho v behu len prežili.
Ako si užiť pečenie (s deťmi)?
Či už ide o pečenie s deťmi, partnerom alebo kamoškou, reálne je možné, aby pečenie v časovej tiesni prinieslo radosť.
Mám pre vás 8 tipov, ako si užiť pečenie:
- Dbajme na kvalitu potravín. Aj to nám vo finále pomôže vyrovnať sa s nedokonalosťou (aspoň je to kvalitné zložením).
- Osloboďme sa od perfekcionizmu. No a čo, že to nebude ako z obchodu?
- Buďme realisti. Bude neporiadok, bude to hala-bala.
- Nastavme sa na vyššie ciele. Tu ide o spoločný čas, upevnenie krehkosti vzťahu, odovzdanie skúseností, bytie spolu.
- Myslime na to, že z jedla má ísť láska a prijatie. Dokonalosť a strojenosť sú umelé.
- Dovoľme našim pomocníkom byť dokonalí v ich nedokonalosti. Veď oni to robia najlepšie, ako vedia.
- Nechajme ich po sebe upratať. Aj murár si po práci očistí náradie, aby mohol na ďalší deň pokračovať. Je to dôležitý výchovno – vzdelávací prvok pôsobenia na deti. (Dotiahnuť veci do konca nevedia často ani dospelí.)
- Užime si to.
Maslové sušienky s kváskom u nás doma
Tento konkrétny recept je u nás udomácnený už roky. Je veľmi jednoduchý, nenáročný, niet na ňom čo pokaziť. Hravo ho zvládnu začiatočníci v kuchyni aj deti, ktoré sa o dianie v tejto časti domu zaujímajú.
Dlhé roky som ich robila bez kvásku. Máme doma rôzne vykrajovačky a pečiatky, ktoré vedia z obyčajného maslového cesta vyčariť oku lahodiacu lakocinku.
Rada snorím po webe a hľadám ďalšie pečiatky. Dokonca som našla formičky na čokoládu, kde vlejeme roztopenú čokoládu, necháme ju stuhnúť a potom ju prilepíme na mierne teplý keksík. Super to vyzerá. 🙂
Od tohto momentu sa z načich keksíkov stali čokokeksíky. Také tie polomáčané, na ktorých som vyrastala. Joj, ako som si odkladala haliere, aby som ich v Jednote na námestí kúpila. Dva stĺpce štyroch štvorcových keksíkov… Pamätáte si niekto na ne? Obal mali dočervena… Možno ich ešte majú na trhu.
Môj recept sa chuťou veľmi na ne podobá. Navyše, odkedy som do nich hodila aj kvások, vychutnávam si ich oveľa viac 🙂 Chuť je jemnejšia, výraznejšia, používam špaldu a potrpím si na kvalite masla.
Tento rok som už len akosi asistovala pri výrobe. Bol to super čas 🙂
Moje poznatky k receptu maslové sušienky z kváskom:
- Na sušienkach je veľmi cítiť kvalitu vstupných surovín. Nebojme sa teda investovať do kvality. Je nad kvantitu.
- Špaldová múka urobí s keksíkoch jemnú, do orieškova ťahanú chuť.
- Sušienky možno pripraviť v 2 verziách- nemáčané a polomáčané s čokoláde.
- V prípade, že ich chceme ponárať do čokolády, geniálna je horká čokoláda. Majú temnú, hlbokú a nepresladenú chuť.
- Sušienky namáčané v mliečnej čokoláde sú sladšie, jemnejšie a krémovejšie, viac vyhľadávané deťmi.
- Pri vaľkaní cesta použime papier na pečenie. Vaľkaním cesta cez papier vyvaľkáme nádherné cesto, ktoré sa na valček nelepí, netrhá sa a nepojme navyše ďalšiu múku, ktorá nie je vhodná.
- Tenšie keksíky sú chrumkavejšie. Majú svoje čaro, no my preferujeme hrubšie, sú mäkšie a vlhkejšie.
- V prípade, že nemáte doma pečiatky, vôbec to nevadí. Aj klasickými vykrajovačkami sa dá pracovať. Ide len o vzhľad – chuť ostáva rovnaká 🙂
- Ak máte radšej sladšie sušienky, cukru dajte 150g. My vždy volíme kombináciu aj s ponorením do čokolády, 120g vtedy úplne stačí:)
- Sú tak super, že ich možno skladovať aj len tak voľne na tanieri na stole. 🙂
- Z uvedenej dávky výjdu cca 2 plechy sušienok.
*MASLOVÉ SUŠIENKY S KVÁSKOM*
1 PL materského kvásku
Kôru z 1/2 citróna (bez chem.postreku) – nie je potrebné
Postup:
Upečené sušienky necháme na plechu vychladnúť.
Dobrý deň Naty, chcem sa spýtať koľko, respektíve v akom pomere dávate špaldovú múku a akú, hladkú alebo celozrnnú. Ďakujem