Neholdujem veľmi chuti orechov. Ešte z detstva si pamätám, ako ma ich nútili jesť. Na obranu, že mi z toho puchne jazyk, sa nejako nereagovalo. Alergie v tej dobe boli ešte dosť neprebádané.
Jazyk mi teraz už nepuchne, motivácia je skôr rozumová.
Chuť však vždy o niečo narastie, keď sa mi podarí z nich vykúzliť niečo chutné:)
K väčšej láske k orechom prispela i táto tortička. Malá, vkusná, vhodná ako dezert ku kávičke.
Plnka geniálne dopĺňa korpus, ktorý bez štipky múky.
*ORECHOVÁ TORTIČKA BEZ MÚKY*
Potrebujeme:
150g orechov (použila som zmes vlašských a mandlí)
2 vajcia
1čl vínneho kameňa
2PL medu
3čl podrvených kakaových bôbov
1 malý biely jogurt
štipka soli
125g mascarpone
75ml smotany na sľahanie
3čl vanilkového cukru(mám domáci z trstinového cukru a vanilkových luskov)
– Orechy si pomelieme najemno. Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
V mise zmiešame orechy, kakaové boby,vínny kameň. Vmiešame jogurt, žĺtka a med.
Po tretinách pridáme bielka.
Vylejeme do tortovej formy s priemerom 18cm vystlanej papierom na pečenie.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170´C cca 45-50minút.
Po upečení necháme vychladnúť.
Najlepšie metličkových mixérom vymixujeme mascarpone so smotanou a vanilkovým cukrom.
Plnku navŕšime na orechový korpus, ledabilo rozotrieme a posypeme kakaovými bôbami.
Dobrú mlsku!