OSIE HNIEZDA Z KVASU

Niektoré recepisy sú pre mňa ako za trest. Nie a nie sa podariť podľa predstáv. Takto to bolo aj s osími hniezdami. Vravela som si, že čo môže byť ťažké na zmotanom ceste so škoricou????

No ono sa to zdá, ale buď som nevychytala správne upečenie, alebo bolo cesto hutné, potom zasa suché… Och 🙂

Ale mlsná sa nedala. Dobré osie hniezdo som nejedla už roky a mala som obrovskú chuť.

Chcela som mäkké, príjemne sladké, škoricové ako má byť, trochu nech to chrumká (však mäkké zatočné cesto to ee, to je taká brečka), no a z mojej kváskovej zásady som nemienila poľaviť.

No! Že by sa mi to konečne podarilo?

Na menší plech sa zmestilo akurát 15 kúskov cesta, ktoré sa kotúľali do našich brušiek len tak zázračne rýchlo:)

Chlap ma za ne veľmi pochválil, až som chvíľu premýšľala, či nepreháňa:)

Máte aj vy chuť? Tu je tajomstvo na zdravé, chutné, mäkké a trochu chrumkavé, ozaj škoricové osie hniezda:)))

***OSIE HNIEZDA Z KVASU***

 

 

Potrebujeme:

90g špaldovej hladkej múky

90g vody

1 PL kvásku

– Suroviny zmiešame spolu a necháme na linke prikryté rozkvasiť 9-12 hodín.

 

Následne potrebujeme na cesto:

360g špaldovej hladkej múky

110g mlieka

1 žĺtko

4 PL trstinového cukru

1 PL medu

1 PL citrónovej šťavy

10 PL oleja

štipka soli

 

Na škoricovú náplň potrebujeme:

4 PL kokosového oleja

3 klinčeky

2 PL mletej škorice

60g trstinového cukru

 

+ ghee a škoricový cukor na vysypanie plechu

 

– K rozkvasenej múke pridáme suroviny na cesto a vymiesime hebké cesto. Nie je tuhé, nemusíme sa zľaknúť, že je redšie.

Cesto prekryjeme a necháme ho pri izbovej teplote oddýchnuť 2 hodinky. Cesto zatiaľ kvások prekvasí.

Vytvoríme si náplň- zmiešame si olej s cukrom a škoricou. Klinčeky si rozdrvíme v mažiari a pridáme do zmesi.

Prekvasené cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Cesto rovnomerne potrieme škoricovou náplňou. Cesto potierame celé, každé osie hniezdo chceme mať plné chuti:)

Takto natreté cesto zrolujeme. Vznikne nám akokeby roláda. Jedným priamym ťahom krájame zmotané cesto na 1,5-2 cm hrubé hniezda.

Plech vymastíme tukom- ghee je perfiš pre zdravie:)

Posypeme ho troškou škoricového cukru- urobí to super kúzlo zospodu 🙂

Osie hniezda dáme na plech a ešte ich trochu dotvarujeme do guľata. Ako sme ich krájali, trochu sa sploštili.

Plech prekryjeme fóliou, aby hniezda neobschli a necháme ich na linke 1 hodinku oddychovať. Zväčšia zatiaľ svoj objem.

Pečieme ich v rozohriatej rúre prvých 10 minút na 200´C, potom zvýšime teplotu na 230´C a dopekáme ešte 10-15 mimút. Veľmi záleží od rúry.

Osie hniezda majú byť príjemne hnedé:)

Po upečení ich vyklopíme na dosku spodom nahor, aby škoricový spodok vychladol a ostal na hniezdach (inak sa môžu prichytiť).

Ešte mierne teplé s mliečkom, kávičkou alebo čajíkom… u nás sa jedli aj samotné:)

Dobrú chuť!

POZN.: Škoricový cukor s vyrobíme jednoducho zmiešaním trstinového cukru s mletou škoricou:)

TIP.: Osie hniezda sú chutné aj na druhý deň, mne chutili aj na tretí – škrečkovala som si do práce:)

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Osie hniezda z kvasu
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 64 Review(s)
180