PREDĹŽENÝ KVÁSKOVÝ CHLIEB S VLOČKAMI

Klasický proces- ráno ešte so zalepenými očami idem navážiť múku, pri vybaľovaní všetkých vecí pozerám na odchádzajúce auto susedov, ktorí už frčia do práce. Moja monotónnosť pokračuje v odmeraní vody, nakrmení kvásku… nič extra.
Zrazu mi došlo, že som si nepremyslela časovo jednotlivé kroky, a vlastne, odchádzala som preč! No nič. Šupla som štartér do chladničky. Kvások mi dajú do chladničky iní poobede, keď sa nabumbá svojej múky.
Lenže! Ja som vám na túto príhodu ráno zabudla… prešlo asi päť- šesť dní, keď som pozerala v chladničke, že čo to tam furt zavadzia?!
Skúsila som štartér použiť do chleba, nijako zvláštne nevoňal. Chlebík vyšiel ukážkovo, nič mu nebolo a svoju silu ukázal, keď ho v utierke nechal muž dva dni v aute(aj v tých nočných mrazoch) a nakoniec, neviem, čo tým sledoval, ho vyložil ráno z auta a tam vonku som ho poobede našla.
Stále mäkký, voňavý a chutný.
Áno, kváskový chlieb vydrží dlhšie mäkký, no tento bol niečo extra!
*PREDĹŽENÝ KVÁSKOVÝ CHLIEB S VLOČKAMI*
Potrebujeme:
150g ražnej chlebovej múky
150g vody
1PL kvásku
        – Suroviny spolu zmiešame a prikryjeme fóliou proti obschnutiu. Dáme do chladničky na 5-6dní.
Následne pridáme:
200g pšeničnej chlebovej múky
100g špaldovej hladkej múky
2hrste vločiek
170g vody
2PL ľanových semienok
1čl mletej rasce
2čl soli
        – Všetky suroviny, aj so štartérom, zmiešame spolu a vymiesime v hebké cesto, ktoré sa dobre odlepuje od stien misy. Cesto je lepivejšie, no vločky budú do seba postupne absorbovať vodu, cesto bude ok(naschváľ je hydratovanejšie).
Zakryjeme a necháme 3hodiny kvasiť,  pričom ho asi 3x preložíme.
Po prekladacom maratóne dáme cesto na mierne pomúčenú dosku, no s múkou to nepreháňame, nechceme v bochníku múku navyše.
Cesto premiesime v rukách, stočíme do požadovaného tvaru a dáme finálne vykvasiť do ošatky cca na 3hodinky. Záleží však od teploty a sily kvásku.
Pečieme na rozpálenom plechu alebo ešte lepšie na kameni na 250´C prvých 10minút so zaparením, t.j. do spodnej časti rúry umiestnime pri zapnutí rúry starý plech.Kkeď dáme bochník na kameň a chystáme sa rúru zatvoriť, vylejeme do spodného plechu hrnček vody, ktorá pod prudkou zmenou teploty zasyčí a zmení sa na paru. Práve táto para pomáha chlebíku narásť do výšku v prvých minútach pečenia.
Po 10 minútach vyberieme plech s vodou, rúru mierne vyvetráme, teplotu znížime na 200´C a dopekáme ešte 20 minút.
Test zaklopaním po spodku chlebíka nám prezradí, či už je hotový.
Necháme vychladnúť na mriežke, aby sa nezaparil.
Nakrojíme až po úplnom vychladnutí.
Mňam, že?:)
Dobrú chuť!
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
8