RAFAELO SUŠIENKY

Moja starenka bývala na dedine. Mala útulný domček, z ktorého dýchala láska a prijatie. Pri domčeku záhradka, aby bolo čo-to posadené. Pri dome bola zvláštna nádoba s veľmi ťažkým vrchnákom. Vždy som sa chcela pozrieť dnu a preskúmať ju, no nešlo to ani len otvoriť. To vedela len ona. Bola tam nádoba na plyn, vďaka ktorej varila a piekla. Keď bol oheň už slabý, šli sme ju vymeniť. Pekne vo fúriku sme ju po dedine tlačili.

Z jej rúry vychádzali len samé dobroty. Prevoňaný bol celý dom a ja som si neraz popálila prsty, keď som už nevedela vydržať, kedy bude upečený poklad vychladnutý.

Teraz, už ako dospelá, sedím za stolom, v ruke mám svoj hrnček kávy a pozerám von oknom. Príroda naokolo značí, že sa ide prvýkrát nadýchnuť po zime. Ako si vychutnávam ticho a pohľad na prírodu, zrazu sa ocitám uprostred spomienok na starenku.

A tak vstávam od stola a idem robiť to, čo ma naučila. Dávať lásku druhým cez objatie, pozornosť i cez spokojné bruško 🙂

Jej fenomenálne kokosové rožteky nikto neurobí ako ona. Preto som si ich upravila pre seba 🙂 Robím ich ako sušienky. Nebaví ma totiž rýchlo umývať formičky. Som lenivá 🙂

S cestom sa dobre a rýchlo pracuje. Nie je to žiadna piplačka. Skôr relax.

Z danej dávky mi vždy výjdu dva plechy menších sušienok. Zvyknem si preto cesto rozdeliť na polovicu a jeden plech urobím základných sušienok a druhý plech je s pridaním karobu.

Viete, čo je na nich úžasné? Tá štruktúra. Keď sa do nich človek zahryzne, sú pevné, no vo vnútri vlhké a mäkké. Pri pomenovaní chute ma vždy ako prvé napadne rafaelo 🙂

Dokonalé ku káve, či len na uzobnutie 🙂

 

 

***RAFAELO SUŠIENKY***

 

 

Potrebujeme:

240g špaldovej hladkej múky

80g kokosu

80g mletého cukru

200g na kocky nakrájaného mäkkého masla

– Suroviny dáme do misy a najlepšie rukami spracúvame v cesto.

Chce to trochu trpezlivosti, ale práca je veľmi upokojujúca.

Hotové cesto rozdelíme na dve časti. Z každej polovice urobíme valec s priemerom asi 4 cm.

Valec rozkrájame nožíkom na 0,5 cm hrubé kolieska. Výjde ich asi 20 kúskov.

Každé koliesko v rukách postláčame ako plastelínu, aby cesto dobre spolu držalo a vygúľame do guličky.

Hotovú guličku dáme na plech s papierom na pečenie.

Takto spracujeme aj druhú polovicu cesta.

Gulôčky prstami alebo, môžeme aj efektnejšie vidličkou, roztlačíme na hrúbku asi 0,5-1cm. Hrubšie sú šťavnatejšie, tenšie sú suchšie a sypkejšie.

V prípade použitia vidličky je dobré po zatlačení vidličku odlepiť od cesta potiahnutím-skĺznutím po ceste. Takto zabránime zničeniu vytvoreného vzoru.

Pripravené rafaelo sušienky dáme do rúry na 160´C na 10 minút. Po vytiahnutí z rúry ich necháme na plechu vychladnúť. Po upečení sú veľmi krehké, postupným chladnutím pevnejú.

Ešte kávu a dobrú chuť!

 

POZN.: Nenechávajte  rafaelo sušienky v rúre, pokým nezhnednú. Majú byť smotanovo biele.

TIP: Namočte sušienky z polovice do čokolády. Ďalšia skvelá obmena 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
44