Shepard pie a la quinoa

Shepard pie alebo pastiersky koláč je tradičný anglický recept plný chuti a vône. Pripravuje sa vo viacerých variáciách, no vo všeobecnosti platí, že ide o zapekané mleté mäso pokryté zemiakovou kašou. U nás sme si ho dopriali s obmenou. Upiekli sme si ho s quinoou a vznikol tak vynikajúci recept- Shepard pie a la quinoa.

Shepard pie a história

Shepard pie je sýte jedlo chudobných, ktorého korene siahajú na územie Veľkej Británie. Názvov má neúrekom. Pri študovaní tohto veľmi chutného pokrmu som narazila na pojmy: pastiersky, chatársky, ovčiacky alebo koláčový koláč.

Historické zápisky spomínajú toto jedlo prvýkrát v roku 1791. Vtedy boli zemiaky cenovo dostupné pre chudobných.
Pripravoval sa veľmi jednoducho: Hlboký veľký tanier vyložili zemiakovou kašou, do stedu dali trochu mäsa, ktorá zvýšila z predchádzajúceho jedla, celé to prekryli opäť zemiakmi a nechali zapiecť.
Čím boli ľudia chudobnejší, tým viac použili zemiakov na úkor mäsa. Ľudia využili, čo mali. Vzniklo tak jedlo “za málo peňazí veľa muziky”.

Na ozvláštnenie tej kopy zemiakov v tanieri používali Angličania mäso najmä z oviec a baranov.
Pre Anglicko boli typické veľké pastviny, na ktorých sa pásla črieda oviec. Teda logicky sa používalo (a stále aj používa) na prípravu najmä ovčie mäso.

Tipy na recepty s ovčím mäsom na webe chutodnaty.sk
Stádo oviec s pastierom

Shepard pie vo svete

Pripraviť shepard pie vyššie spomínaným spôsobom nie je však striktné pravidlo.
Ako to už býva, ak je nápad dobrý, rozkríkne sa sám aj bez reklamy.
Veruže sa rozkríkol. Tento spôsob prípravy mäsa je rozšírený po celom svete. Líši sa v druhu mäsa, zelenine aj druhu pyré.

V Kanade používajú hovädzie mäso, v Mexicu pridajú k mäsu aj kukuricu (to by ani inak mexické nebolo, že? 🙂 ), v Brazílii používajú maniokové pyré (Maniok– tropická koreňová zelenina bohatá na škroby) a samotní Angličania namiesto mäsa používajú aj ryby a morské plody (známy rybí koláč).

TIP: Raňajky v anglickom štýle? Urobite si aj vy tieto rýchle a jednoduché lievance.

Ja a Shepard pie

Shepard pie som už párkrát robila a je to prvotriedna mňamka. Zasýti, zohreje a vyzerá veľmi vábne.

Tentokrát som však pridala do koláča svoje ozvláštnenie. Keď Brazílčania používajú namiesto klasických zemiakov maniok, prečo by som nemohla ja urobiť niečo iné?

Použila som quinou. Hľadala som totiž vhodný a lukratívny spôsob, ako túto potravinu zapasovať do nášho rodinného jedálnička bez frfľania.
Poznáte totiž to moje osvedčené a známe: Neexistuje zlá potravina, iba zlá príprava.

Nápad vymeniť zemiaky za quinou mi prišiel veľmi trefný.
Prečo mi išlo tak o quinou?

Quinoa

Tak ako my Slovania sme zameraní na pšenicu a raž, v Južnej Amerike je to zasa quinoa. Pseudoobilnina, ktorá prirodzene neobsahuje lepok a je cenovo dostupná aj pre najchudobnejších v tejto časti našej Zemegule.
U nás quinou poznáme pod pojmom mrlík čílsky a pomaly sa dostáva do našich jedálničkov.

Tipy na recept s quinoou na chutodnaty.sk
Quinoa

Svetoví odborníci na výživu zaraďujú quinou medzi najzdravšie potraviny. Ani sa nečudujem. Pre svoje zloženie, ktoré nám quinoa ponúka, sa nedá prehliadnuť.

Čo obsahuje quinoa:

  1. esenciálne aminokyseliny– Aminokyseliny sú základné stavebné jednotky bielkovín. Niektoré si telo nevie samo vyrobiť (esenciálne aminokyseliny), a preto je odkázané na ich príjem z potravy. Quinoa nám ich ponúka vo vysokých hodnotách.
  2. vitamíny a minerály– Pre správne pracovanie a vitalitu nášho organizmu potrebujeme mať v strave zastúpené vitamíny a minerály.  Quinoa nám ponúka:
    • vitamíny skupiny B a vitamín E
    • vápnik, železo, zinok, horčík, draslík.
  3. vláknina– Vláknina je nezastupiteľná pre správne fungovanie nášho tráviaceho systému, teda pre činnosť čriev a trávenia, vyprázdňovania. Quinoa nám ponúka v závislosti od druhu a formy spracovania 2 až 7 gramov vlákniny v 100 g.

Quinoy existuje veľa druhov. U nás je najrozšírenejšia biela, no v obchodoch nájdeme aj čiernu alebo červenú. Líšia sa následne trochu aj chuťou.

Teda logicky- urobiť quinou atraktívnu a chcenú v mojej domácnosti bolo v mojom záujme.

Shepard pie a la quinoa u nás doma

Podarilo sa. Jedlo, ktoré som pripravila a servírovala s malou dušičkou, sa tešilo úspechu. Už pri príprave mäsa sa domom snúbila vôňa mäsa a zeleniny. Pri pečení rozvoniaval syr v kombinácii s mäsom.

Na pohľad vyzeralo jedlo luxusne, vraj ako z reštaurácie. Pre mňa to bol prvý znak výhry, pretože oči jedia ako prvé.

TIP: Recept na ďalšie jedlo ako z reštaurácie- Karé s kosťou na dubákoch.

Vo výsledku sme si pochutili a mňa zalial pocit spokojnosti, že som našla spôsob, ako quinou dostať s chuťou aj do mojich detí.

Moje poznatky z receptu Shepard pie a la quinoa

  • Na prípravu som použila quinou od značky SOS. Osvedčila sa mi.
  • Pred varením je vhodné quinou poriadne prepláchnuť. Povrch každého zrnka quinoy je pokrytý tzv. “saponínom”, ktorý ho prirodzene chráni pred hmyzom a vtákmi. Quinoa bez opláchnutia má horkú chuť a môže spôsobiť bolesť brucha.
  • Mäso na shepard pie a la quinoa môže byť akékoľvek- zmes bravčové s hovädzím, alebo autentické jahňacie.
  • K zelenine môžeme pridať aj kukuricu, ako to zvyknú robiť  Mexičania.
  • Koreniny kurkuma a sumac dodávajú jedlu nielen chuťový šmrnc, ale aj nutričnú hodnotu. Ak ich doma nemáme, môžeme ich vynechať. (Odporúčam si zakúpiť a mať doma stále.)
  • Nebojme sa pripraviť mäso výraznejšie. Biela quinoa je neutrálnejšej chuti. Ak by sme mäso aj quinou mali neutrálne, vzniklo by mdlé jedlo.
  • Ak nemáme vývar, mäso podlejeme vodou. Vtedy je dobré pridať do mäsového základu aj jeden petržlen na kocky.
  • Rajčinovú pastu môžeme nahradiť passatou alebo domácim kečupom.
  • Uvedené množstvo je pre 5 člennú rodinu ako hlavné jedlo bez polievky.

***SHEPARD PIE A LA QUINOA***

recept na chutnú quinou od Chuť od Naty
Shepard pie

Potrebujeme:

750 g  mletého hovädzieho mäsa
250 g quinoy
4 hrste hrášku
2 stredne veľké cibule
2 – 3 mrkvy
2 – 3 strúčiky cesnaku
1 ČL kurkumy
1 ČL sumacu
1 ČL mletej rasce
2 ČL červenej údenej papriky
2 vetvičky čerstvého rozmarínu a smilu talianskeho
1 hrnček vývaru (250ml)
250 g eidamu
1 ČL rajčinovej pasty
soľ, čierne mleté korenie
olej

Postup:

Očistíme cibuľu a nakrájame ju najemno. Mrkvu po očistení nakrájame na malé kocky.
Vo väčšej panvici alebo v hrnci podusíme cibuľu na oleji dosklovita. Následne pridáme mrkvu.
Za občasného miešania smažíme do skrehnutia na menšom plameni.

Pridáme koreniny okrem soli a čierneho mletého korenia. Premiešame a pridáme mleté mäso.
Mäso na shepard pie a la quinoa necháme zatiahnuť, pridáme rajčinovú pastu, vetvičky rozmarínu a smilu a zalejeme vývarom. Panvicu prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť cca 20 minút.
Ku koncu pridáme hrášok.

Tip na večeru na quinou a mäso od Naty
Shepard pie- mäsová zmes so zeleninou

Zatiaľ si pripravíme quinou v pomere 1 diel quinoy na 3 diely osolenej vriacej vody. Quinou takto varíme 10 minút odokrytú.

Chuť od Naty inšpiruje chutnou večerou
Shepard pie- quinoa

Následne vypneme plameň a necháme ešte 5 minút stáť. Prípadnú zbytkovú vodu zlejeme.

Dáme si zohrievať rúru na 220´C.

Eidam nastrúhame najemno. Takmer všetok syr zmiešame s uvarenou quinoou.

Shepard pie- quinoa so syrom

Pripravíme si zapekaciu nádobu, ktorú vymastíme olejom. Podusené mäso dáme do zapekacej nádoby, bude siahať do polovice.
Na mäso navrstvíme quinou so syrom a zmes posypeme trochou syra, ktorá nám ostala.

Pripravený shepard pie a la quinoa dáme piecť do rozohriatej rúry na 220´C 20 minút.

Delikatesa od Chuť od Naty na večeru
Shepard pie- zapekanie v rúre

Povrch koláča bude jemne zlatistý. Máme hotovo. 🙂

Podávame s čerstvou zeleninou.

tip na večeru na quinou od Naty
Shepard pie a la quinoa – servírovanie

Dobrú chuť!

 

TIP: Kde ešte použiť chutne quinou? Vyskúšajte tieto muffiny naslano.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Shepard pie a la quinoa
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
14

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *