Lievance s hráškom

Človeku niekedy padne zasýtiť sa a zároveň sa osviežiť. Mať príjemný pocit z jedla, ktoré mu urobí náladu. Ak je to navyše jedlo, ktoré sa “robí samé”,  je to jasná voľba. Raňajky, desiata či rýchla večera? S kváskom alebo rýchla verzia s práškom do pečiva je to možné. Svieže lievance s hráškom ma už viackrát zachránili počas pracovného dňa.

Bezstarostnosť dňa

Milujem chvíle, ktoré v sebe nesú nádych bezstarostnosti z plynutia času. Žehliť prádlo, a pritom nebyť v zhone je pre mňa raritou. Alebo pripravovať večeru po pracovnom dni a užívať si to.
Znie to trochu ako nonsens, že?
Zväčša som unavená, uponáhľaná z celého pracovného dňa a cielene sa musím sústrediť na spomalenie a oddych. Do toho domáce úlohy s deťmi, chod domácnosti, príprava večere… Mať svieži úsmev na tvári často vtedy ostáva len želaním.

Rýchle a bezpracné jedlá

Na takéto dni som si našla páku. Rýchle a bezpracné jedlá. Ak môžem zapojiť ešte aj deti do celého diania, len si nahrávam do karát uvoľnenejšej nálady v domácnosti,

Môj náročný deň

Ako v minule.
Ráno som sa posadila na posteli z otázkou v hlave, aký je deň, čo mám robiť a či stíham. Chvíľu som musela premýšľať a zatriediť si dni. Čakal ma náročný deň.

Ako na just deti vstávali hore zadkom. Už to vie skomplikovať deň hneď v úvode. No čo som sa za posledné obdobie naučila v náporných situáciách, je:

“Zachovaj si pokoj a rozvahu. Vždy premýšľaj, zvažuj, čo sa dá s tým urobiť a neprilievaj olej do ohňa.”

Naozaj to funguje, no je potrebné byť naozaj nastavený na tento level pokoja. Ten dosiahneme naším rozhodnutím.

Rozplánovaný deň ako hodinky

Celý deň som mala naplánovaný ako hodinky. Ak by som niekde pretiahla stretnutie či meškala, všetko by bolo v oneskorení.
Na takéto situácie som sa naučila už vopred druhých upozorniť, koľko času máme. Tak preberieme to dôležité čo najskôr a ostatok času využijeme na klábosenie.

Deň prešiel ako 5 minút. Domov som prichádzala s deťmi a dobým pocitom z dobre zvládnutého ťažkého dňa.

Balvan únavy a super nápad

Ale! S otvorením dverí na mňa padol akokeby balvan únavy a bola som schopná akurát tak sadnúť si na stoličku a hľadieť do prázdna.
Domáce úlohy sa nikoho nepýtali na chuť k logickému mysleniu a pre vyhrávajúcich muzikantov v bruchu mojich detí bola moja únava málo platná.

Ako záchrana mi napadali jedlá typu chlieb s maslom, palacinky, wafle, lievance… Skrátka čím jednoduchšie, tým lepšie.

A vtom prišiel nápad. Lievance naslano! A nech to má nový rozmer chuti, poškádli aj zrakový vnem, rozjasním cesto farbou. Použijem hrášok.

Hrášok

“Malé, guľaté, zelené a narodí sa z toho shrek- čo je to? – Hrášok.” 🙂 Zelená bodka.
Predstavovala som si gulôčku hrachu a premýšľala som, prečo má práve tento tvar a čo symbolizuje.
Zelená ako štart. Gulôčka alebo bodka ako koniec.
Štart pre nový nápad. Koniec pre monotónnosť a nekvalitu vo vzťahoch a strave.

TIP: Vyskúšajte recept rizoto s hráškovým pyré, ktoré vás dostane svojou úžasnou chuťou.

Čo je to hrach?

V gastronómii považujeme hrášok za zeleninu, ale botanicky je to ovocie. Pestovanie hrachu je rozšírené po rôznych kútoch sveta. Jeho sezóna je dlhá- od jari do neskorého leta.

pestovanie hrášku u Naty
hrach pestovanie

Vďaka zaváraniu a najmä mrazemiu je dostupný počas celého roka.

 

Prečo jesť hrach?

Hrach je významným zdrojom dôležitých bielkovín v strave ľudí a zvierat.

recept s hrachom od Chuť od Naty
hrach vylúpaný

Kanadskí vedci prišli s výnimočným objavom, kde vo svojej štúdii popisujú účinok hrášku pre ľudí trpiacim vysokým krvným tlakom a ľudí trpiacich ochorením obličiek. V oboch prípadoch pomáha bielkovina obsiahnutá v hrášku stabilizovať stav ochorenia a predĺžiť tak život chorým.
Na zavedenie do praxe by však museli vymyslieť veľmi koncentrovanú formu bielkoviny v tabletke.

Obsahuje aj kyselinu listovú, draslík, horčík, zinok a ďalšie minerálne látky.

V hrášku nájdeme aj luteín, farbivo, ktoré patrí medzi karoteniody. Má vplyv na šedý zákal a žltú škvrnu nachádzajúcu sa v centre sietnice. Žltá škvrna je dôležitá pri rozpoznávaní detailov.

Pre mňa veľmi dôležitý poznatok, pretože trpím vrodeným šedým zákalom.

Okrem toho, že chutí naslado a svieže, jeho nutričné zloženie pomáha vypínať pleť a vyživuje vlasy.

Lievance u nás doma – späť k príbehu

Aj v tej mojej únave  sme si urobili spoločne úlohy.
Doma som zaviedla spôsob “malotriedky”. Tým, že som pedagóg, poľahky “prepnem” do výchovno – vzdelávacích noriem.
Najmladší rád robí akože úlohy z rôznych pracovných listov, ktoré mi ostali zo školskej praxe.

Následne sme všetci spoločne pripravili svieže lievance s hráškom. Jeden dal múku, druhý ťukol vajce, ďalší zamiešal.

TIP: Tento recept na jogurtové lievance sa u nás robieva často.

A už to išlo- každý pripravil lievanec pre toho druhého. Položili sme tak základy kombinatoriky, aby každý pre každého pripravil večeru.

Vďaka spoločnej príprave receptu svieže lievance s hráškom sme zakúsili:

  • spoločne strávený čas
  • budovali sme úctu k jedlu
  • prípravou lievancov pre druhých sme sa učili slúžiť si navzájom
  • budovali sme naše sebavedomie a spolupatričnosť
  • nastolili sme atmosféru radosti a očakávania zo spoločne odvedenej práce.

Viete, ako nám bolo dobre? Zrazu som si uvedomila, že ťažoba, ktorá na mňa padla pri príchode domov, sa rozplynula. Pretože som na to nebola sama.  Poprosila som deti o pomoc, nebála som sa priznať svoju únavu a “obyčajnú ľudkosť”. Stal sa z nás tím, ktorý si pomáha.

Recept sa u nás udomácnil. Lievance robievam často v kváskovej forme. Ráno pred odchodom do práce nachystám cesto do chladničky a večer už len vysmažíme. Je to skvelá a rýchla voľba pre väčšiu stráviteľnosť.

TIP: Chceš kváskovať a nevieš, kde začať? Prihlás sa k Naty na kurz kváskovania a kváskuj ako profesionál.

Moje postrehy k receptu Lievance s hráškom

  • Recept je univerzálny a veľmi vďačný. Vďaka hrnčekovým pomerom si môžeme urobiť také množstvo, aké chceme.
  • Múku môžeme kombinovať s celozrnnou, vymeniť za pšeničnú, usypať pohánkovú či jačmennú…
  • Recept môžeme vylepšiť kúskami šunky, kvalitnej slaninky či klobásy. (Aj chlapi budú spokojní.)
  • Rada používam panvicu na lievance. Lievance tak majú pekný okrúhly tvar. Nie je to však potrebné. Postačí aj obyčajná panvica.
  • Do cesta niekedy pridávam aj 1 strúčik pretlačeného cesnaku. Lievancom dodá na vôni.
  • Na smaženie nepotrebujeme olej.
  • Lievance sú nachystané na prevrátenie v momente, keď vidíme na povrchu cesta malé bublinky.
  • Rýchla verzia, teda tá prvotná, bez kvásku: namiesto materského kvásku použijeme 2 ČL vínneho kameňa (resp. 1/2 prášku do pečiva) a bez čakania hneď dávkujeme na panvicu.
  • S čerstvým listovým šalátom je to super mňamka.
  • Najlepšie chutia ešte teplé.

***LIEVANCE S HRÁŠKOM***

rýchly recept od Chuť od Naty
Lievance s hráškom

 

Potrebujeme:

1 hrnček hladkej múky (špaldová, pšeničná alebo mix rôznych)
1 hrnček mlieka
1 vajce
1 PL materského kvásku alebo 1/2 balenia prášku do pečiva (pre rýchlu verziu)
1 veľkú hrsť syra Cheddar
2 – 3 hrste hrášku
štipku soli

čo na večeru od Chuť od Naty
Lievance s hráškom

Postup:

Do misky dáme všetky suroviny a metličkou premiešame tak, aby vznikla kompaktná hmota bez hrudiek. Jediné hrudky v ceste sú zelené bobuľky hrášku.

recept na uper jedlo od Chuť od Naty
Lievance s hráškom – cesto

V prípade, že sme použili kvások, misku prekryjeme fóliou a necháme 2 – 3 hodiny kvasiť na linke pri izbovej teplote. Alebo cesto s miskou dáme na 12 hodín do chladničky.

Ak pripravujeme bleskové lievance s použitím prášku do pečiva, pokračujeme hneď.

Následne si rozhorúčime panvicu.
1 lievanec je z 1 polievkovej lyžice cesta.

Keď vidíme bublinky na ceste, lievance obrátime a necháme dozlatista opražiť aj z druhej strany.

jednoduché jedlo na večeru
lievance s hráškom – smaženie

Takto spracujeme celé cesto.

Podávame ešte teplé s listovým šalátom.

jednoduchý recept na rýchle jedlo od Naty
Lievance s hráškom – degustácia

Želám sviežu dobrú chuť!

TIP: Na youtube kanáli Chuť od Naty nájdeš ďalšie super inšpirácie na chutné a zdravé jedlo. Prihlás sa k odberu a nechaj sa inšpirovať videoreceptami od Naty.

Summary
recipe image
Lievance z kvásku
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)
5