Bez laktózy, bez lepku, bez múky a vajec, bez mäsa… Niekto sa vzdá určitej potraviny z osobného presvedčenia. No čoraz viac ľudí sa určitým potravinám musí vyhýbať cielene. Jedálniček stráda na pestrosti a chuť kričí fádnosťou. A čo maškrtenie? Existuje koláč bez mlieka, bez vajíčka, bez laktózy, ktorý chutí, alebo si musíme zvyknúť na nechuť? Teraz už existuje. Tento recept je vynikajúci tip na maškrtu pre bezlaktózových. Príjemná svieža chuť jabĺk v hlbokom jesennom šate. U nás si každý pýta dupľu, čo je pre jablkový koláč nezvyčajné. Jablkový šťavnatý koláč.
Ako to celé vzniklo
Môj muž miloval mlieko, syry a mliečne výrobky. Pokojne si pred spaním doprial plný pohár mlieka. To bolo jeho naj.
Jedného dňa však začal zle spávať a bolelo ho brucho. Pôvodne si myslel, že asi nejaká viróza, no mne sa to nezdalo. Príznaky naznačovali, že to bude niečo vážnejšie.
Vyslaný k lekárovi odštartoval kolotoč vyšetrení. Keďže nikto nevedel, kde má hľadať „ihlu v kope sena“, všetko trvalo. Konečne gastroskopické vyšetrenie ukázalo, že sa jedná o malabsorbciu laktózy.
Teda črevo môjho muža nevie spracovať laktózu. Výsledok bol 0%. Nič. Enzým štiepiaci laktózu sa nenáchádza v jeho čreve.
Ha! A čo teraz? Čo jeho syríky a mliečko? A ako nám budem variť? Žiadne maslo, mlieko, smotana, syry- jejda, čo pizza a koláče????
Asi si viete predstaviť, že sme mali každý svoj druh zdesenia.
Dá sa žiť bez laktózy?
Odložiť mu do taniera zvlášť jedlo pred tým, než sa tam pridá nejaká surovina s laktózou, bolo ešte to najmenej. Lenže čo také maškrtenie?
Do koláčov ide maslo, mlieko… S vodou a olejom nechutia koláče vždy ukážkovo. V obchodoch sa snažil nájsť niečo, čo by si kúpil- neúspešne. „Všade“ je nejaká laktóza.
Veľmi rýchlo schudol až tak, že sa ho hneď po pozdrave ľudia pýtali, čo robil.
Postupom času som ale prichádzala s nápadmi, ako jedlo, ktoré u nás fičalo, upraviť na bezlaktózové.
Repertoár sa rozširoval (a stále rozširuje).
Na otázku- Dá sa žiť bez laktózy? – sme si len časom začali odpovedať, že áno, dá sa.
A ide to aj chutne a zdravo.
Ako sa zžiť s označením- som bezlaktózový:
- Dôležité je upokojiť sa. Nie je to druh potravy, bez ktorej by sme my dospeláci zomreli.
- Čítať zloženie potravín. To je veľmi dôležité. Vo veľa veciach je laktóza skrytá, nečakali by sme ju tam.
- Spísať si zoznam jedál, ktoré mi naozaj chutia a sú bez laktózy. Na začiatok stačia aj len dve. (Jasné, že čím viac, tým lepšie). Potom postupne zoznam dopisovať. Aspoň sa zorientujeme v tom, čo máme jesť.
- Pooberazať sa po svojom okolí po ľuďoch s podobným osudom (aj vrámci sociálnych sietí). Možno sa ukáže niekto už skúsenejší od nás- začiatočníkov.
- Počúvať svoje telo. V tejto dobe plnej stresu a naháňania sa za niečím imaginárnym nám prilieva olej do ohňa únava, stres, málo pohybu a nedostatok času na sebarealizáciu.
Šťavnatý koláč u nás
On rád maškrtí. Buchty, záviny a iné dobrôtky od babičky boli u nás stále.
TIP: Dokonalé buchty na pare ako od babičky? Tento recept nesklame. Kvasnicový je tu. Kváskový zasa TU.
Robievam často tvarohový koláč, ktorý sa stal súčasťou nielen našej kuchyne, ale svokrovi ho pečiem ako darček na Vianoce. Tak ho má rád. Deti ho tiež zbožňujú.
Dve sypké časti spojené riedkou tvarohovou plnkou, ktorá počas pečenia stuhne. Úžasná delikatesa.
TIP: Tvarohový šťavnatý koláč, ktorý milujú všetci. Tu je postup, ako naň.
No ale čo teraz? Ako to napasovať na človeka, ktorý môže „nič“ laktózové?
Riadená náhoda v mojom živote opäť zaúradovala.
Do rany mi prišiel môj tatino, ktorý mi núkal jablká. Tento rok ich má neuveriteľných 16 debničiek a ešte nie sú všetky jablká pozbierané. Vraj, čo s toľkými jablkami? To sa päťkrát objeme každý (a to sme veeeľká rodina).
TIP recept na tortu: Jablková varená torta s obmenou a bohatšou chuťou.
Premýšľala som nad spôsobom využitia jabĺk, predstavovala si tú kopu šťavy, ktorá vždy ostane po vymačkaní do koláča a vtom SVETLO v mojej hlave.
Veď nebudem ich žmýkať, tú šťavu tam nechám a tvaroh v našom milovanom koláči vystriedajú jablká!
Prvé pečenie
Oj, viete si predstaviť, ako som sa ja tešila a verila si, že toto výjde? To by bolo koľko múch jednou ranou?
- veľa jabĺk spotrebovaných
- laktóza vynechaná
- nový recept
To by sa mi prudko hodilo.
Jablká ukrývajú v sebe naozaj veľa tekutiny, a tak som sa rozhodla pre istotu trochu ten pôvodný recept upraviť, aby som niečo nepokazila.
Upečený jablkový koláč mi veľmi chutil a keďže muž práve odchádzal s deťmi k svokrovcom orať, zbalila som im koláč so sebou. Tam sa určite zje. 🙂
Po príchode domov mi moje dieťa- čo nemá rado nové chute a ide si len svojimi pár chuťami- hovorí samé od seba, že:
„Mami, ten koláč, čo si poslala k starej mame, je úžasný. Ešte ho upečieš?“
Ježkoviiii, fakt? Tak je dobrý, že chutí aj jej? No ty bisťu. Pocit zadosťučinenia a víťazstva ma zalial. Urobila som ho štyrikrát pre nás a jedna debnička takmer zmizla. Ešte stále sme sa ani jabĺk, ani koláča neobjedli.
Aj vy ste zajablkovaní? Alebo milujete jablká? Prudko ho odporúčam.
Ako by som vám opísala chuť koláča?
Jeho chuť je šťavnato zmyselná. Šťavnatý jablkový koláč je mäkký, ale pevný. Vôňa škorice zahreje a vnesie do sychravých dní mohutnú hrejivosť, ktorá nás zahalí ako tá najpoddajnejšia deka pred telkou. V kombinácii so sviežosťou jabĺk je to úžasný relax, ktorý opantáva.
To znie dobre, že? 🙂
Moje poznatky k receptu Šťavnatý jablkový koláč
- Na koláč používam plech s rozmerom 40x31cm.
- Vďačná úprava ponúka rôzne variácie a obmeny doplnkovej chuti. Do koláča je super dať namočené sušené hrozienka, podrvené vlašské orechy či mak (odporúčam bledý).
- Príprava je jednoduchá. Jediné odradzujúce by mohlo byť strúhanie jabĺk, no ide to rýchlo.
- Múky môžeme použiť aj pšeničné, bude fungovať aj s nimi. Dôležité je zachovať druh zomletia- teda krupica a hladká múka.
- Šťavnatý jablkový koláč je vďačný na množstvo jabĺk. Piekla som ho aj s 2 kilami jabĺk, s 2,5 kg, aj s 3 kilami. U nás zvíťazil stred- 2,5 kg jabĺk, kedy je dosť šťavnatý. No aj 2 kilá sú moc fajn. Koláč je súdržnejší. Teda množstvo jabĺk si zvoľme podľa toho, čo nám chutí a čo chceme docieliť.
- Cukor nielen doplní sladkosť koláča, ale pri pečení pomôže spevniť tekutinu jabĺk.
- Škoricu odporúčam cejlónsku. Je výživnejšia.
- Ak nemusíte ísť bezlaktózovo nevyhnutne, na vrch koláča je možné dať namiesto repkového oleja tenučké plátky masla, ešte lepšie ghee (pre bod prepaľovania).
- Po upečení je koláč ešte málo súdržný, no chladnutím pevnie.
- Vynikajúco chutí samotný, no so šľahačkou (pre nie bezlaktózových) je to tuning chute do vesmíru.
***ŠŤAVNATÝ JABLKOVÝ KOLÁČ***
Potrebujeme:
1,5 hrnčeka špaldovej krupice
1,5 hrnčeka špaldovej hladkej múky
3/4 hrnčeka cukru
4 ČL vínneho kameňa (1 prášok do pečiva)
1/3 ČL sušenej vanilky
štipku soli
2 – 2,5 kg jabĺk
4 ČL cejlónskej škorice
2 PL cukru
repkový olej
Postup:
Do misy si dáme múku, krupicu, cukor, soľ a vínny kameň. Suroviny dobre premiešame.
Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame.
Plech vymastíme olejom (ja som vymastila papier na pečenie. Moje plechy sú poznačené pečením chleba.)
Na vymastené dno plecha nasypeme rovnomerne 1/3 sypkej múčnej zmesi.
Na ňu naukladáme polovicu nastrúhaných jabĺk. Šťavu v nich nechávame, nevytláčame ju preč.
Jablká posypeme 1 PL cukru a 2 ČL škorice. Toto je prvé poschodie.
A opäť odznova.
Nasypeme rovnomerne druhú tretinu múčnej zmesi, na ňu dáme druhú polovicu jabĺk. Posypeme cukrom a škoricou. Naše druhé poschodie.
Už len posypeme rovnomerne poslednou tretinou suchých surovín celý koláč a povrch pokvapkáme rovnomerne olejom.
Takto pripravený koláč dáme piecť na 200´C cca 30 – 35 minút.
Upečený jablkový koláč rozvonia celý dom. Jeho povrch je mierne zlatavý.
Šťavnatý jablkový koláč necháme vychladnúť, čím spevnie.
Hmmmm…jeden kúsok nestačí. 🙂
Dobrú chuť!
TIP: Máte radi jablká? Urobte si aj úžasne vláčnu a šťavnatú jablkovú bábovku alebo tento recept s kopou zdravých dobrôt, ktorý milujú aj zástanci bielych múk.
Pozn.: Srdiečko na konci receptu ma poteší ako znak od vás, že sa vám recept páči. 🙂
Ahoj Naty :))))
čo myslíš, dal by sa koláčik urobiť a z bezlepkových múk? teda krupica a múka bez lepku,,, skúšala si?
Dííík moc Zuzka
Zuzim ahoj! Neskúšala som, ale malo by to fungovať. Bude možno trúsivejší, ale šťavnatosť jablk by to mala udržať. Možno by som dala k múkam aj tapiokovú múku, ako poistku 🙂
Nech chutí 🙂
Ahoj Naty, v popise receptu som nezaregistrovala pridanie vanilky, ktorá je spomenutá v ingredienciach. Je teda potrebná ? Ďakujem ?
Oj, to sa ospravedlňujem, vanilku dávam všade, kde sa len dá. Dodá krásnu arómu, taký šmrnc. Ak ju nedáš, recept výjde aj tak 🙂
Naty, prosím Ťa, cca aký veľký plech používaš na tento koláčik?
Ahoj, Jani, používam plech veľkosti 40x31cm.
Nech chutí 🙂
Ahoj Naty, koláčik bol výborný no po upečení mi ostalo na koláči ešte dosť suchej zmesi, ktorú som potom ztriasala z každého odrezaneho kúsku koláča. Navrch pred pečením som dala maslo, ale nie na celý povrch, tak ako si Ty dala olej. Prosím Ťa , kde som urobila chybu. Ďakujem. Darina
Ahoj, Darinka, mohlo to byť spôsobené samotnými jablkami- ich šťavnatosťou. Ke’d sa koláč pečie, jablká púšťajú šťavu a mieša sa s múkou. Ak nie je šťaby dosť, ostane suché miesto. Keď budeš používať túto odrodu jabĺk nabudúce, buď pridaj na jablkách, alebo uber zo suchých surovín.
Nech sa darí 🙂
Naty