Domáce bezvaječné cestoviny

Zahoďte predsudky, že domáce cestoviny sú piplačka, ktorá za to nestojí. Pravda je plne na opačnom konci. Nielenže to môže byť vcelku rýchle jedlo, ale kto skúsi, ako jedinečne chutia domáce bezvaječné cestoviny, pochopí, prečo tým Talianom nevadí, že ich jedia denne.

Ako to celé s cestovinami začalo u nás

Vždy sa smejem, že ja som svoje deti asi porodila niekde v talianskej reštaurácii, kde práve varili cestoviny. Im by totiž nevadilo, keby sme ich mali od rána do večera.
Niekedy sa to aj hodí, najmä keď nie je žiaden čas na prípravu jedla a hlad má rozmery obra. Využíva ich aj môj muž, keď som preč a má navariť. Taká istota, že? Dokonca aj moje najstaršie dieťa si ich uvarí už samé…

Korona a varenie zo zásob

Prišla korona, obmedzenia a rešpekt pred možnou nákazou. Nechodili sme do obchodu a vyberali zo skriniek zásoby potravín. Čo variť, keď sme furt doma?

zabavte deti doma ako Naty v kuchyni
Zábava pre deti a varenie zo zásob

Vtom mi skrsla myšlienka domácich cestovín. Zapojiť deti, zmeniť myšlienky, urobiť niečo spoločne… Prišlo mi to ako super nápad. Ponorka sa rýchlo hlási v takejto dobe o slovo…
Všetci sa chceli zapojiť. Každého fascinovalo, ako sa cesto mení na dobrotu, ktorú tak dobre poznajú.

Najprv s vajíčkami, teda vaječné cestoviny. Chutili priam famózne. Všetci sme si pochutnávali. Lenže aj vajíčka začali byť vzácne, najmä keď si ich radi robievame na raňajky a ešte aj do koláčikov ich veľa nabúchame… Musela som prísť s niečím bezvaječným.

uvariť si domáce cestoviny je s Naty jednoduché
Domáce vaječné cestoviny

Bezvaječné cestoviny, vitajte nastálo v mojej kuchyni

Taaakže verzia vaječných cestovín sa zmenila na verziu bezvaječnú. Len múka, voda a trošku soli. Kto by čakal niečo obyčajné, dostal by gastronomickú facku. Bola som prekvapená, ako výnimočne chutia.

domáce cestoviny podľa chuť od Naty sú rýchle a veľmi chutné
Domáce bezvaječné cestoviny

Prvá príprava sa niesla v znamení opatrnosti. Predsa len, neviem, čo očakávať a ako budú chutiť.

Domom sa niesla smotanová vôňa pšenice. Krásne objímala každého, kto vstúpil do dverí. Naznačovala, že ten, čo sa vracia domov, sa má na čo tešiť.

Po zahryznutí do pevnej, ale mäkkej cestoviny sa v ústach rozvinula báječná chuť, ktorá nás všetkých bavila. Vedela som, že toto nebolo naposledy, čo sme si ich uvarili.

Odteraz bude príprava domácich cestovín vďaka receptu od Naty jednoduchá a zábavná
Domáce bezvaječné cestoviny

Varíme si ich pravidelne a v tvaroch už vymýšľame. Sú totiž náramne jednoduché a časovo nenáročné.
Jasné, neopíjajme sa rožkom, závisí to od zvoleného tvaru. Príprava domácich cestovín môže byť piplačka, no je to o tom, čo chceme a koľko máme času. Od rýchlovky až po relaxačný slowfood.

Váš dopyt = spisujem recepis

Denne uverejňujem na mojom instagramovom profile Chuť od Naty, čo kváskujem, varím, nahrávam vám videá na tipy a triky v kuchyni. Keď som pridávala príbehy z príprav cestovín, vždy ste mi písali prosbu o recept.

urobte si podľa Naty domáce bezvaječné cestoviny a zistíte, prečo ich Taliani jedia denne
Domáce bezvaječné cestoviny s omáčkou

Domáce bezvaječné cestoviny chutia tak unikátne, že už chápem, prečo ich Taliani môžu jesť celý život na dennej báze a nezunujú sa im.

Každý tvar dá iný chuťový vnem. Iný tvar sa inak dotýka nášho podnebia a vyvoláva iné zážitky z jedla. Omáčky k tomu ešte prispievajú. A tak máme rovnaké cesto a rôzne chute. No nie je to úžasné?

Naty vám ukáže, aké jednoduché je urobiť si doma svoje cestoviny
Domáce bezvaječné cestoviny

Moje poznámky k receptu Domáce bezvaječné cestoviny

  • Semolínová múka je na bezvaječné cestoviny úplne skvelá. Jej pevnosť nepotrebuje vajíčko ako pojidlo v ceste. Jedná sa o múku z tvrdej pšenice. Dá sa kúpiť bežne v potravinách.
  • Neodfláknime miesenie cesta. Odrazí sa to na vláčnosti uvarených cestovín.
  • KVÁSKOVÁ VERZIA? Jasné! Aj to sa dá. Len pridáme pri zmiešaní surovín aj 1 PL materského ražného kvásku. (ďalej je vysvetlené v postupe)
  • Oddych cesta po vymiesení je tiež dôležitý a prispieva k perfektnej chuti, pevnosti a lahodnosti cestovín.
  • Fakt to stojí za vyskúšanie. 🙂
  • Uvedené množstvo je presne pre nás piatich s nejakou omáčkou.

***DOMÁCE BEZVAJEČNÉ CESTOVINY***

Ako si doma urobiť domáce cestoviny vás naučí Naty
Domáce bezvaječné cestoviny: Telefónne šnúry

Potrebujeme:

400g semolínovej múky (v TOP kvalite kúpite TU)
200g vlažnej vody
1/2 ČL soli

Postup:

Postup na domáce bezvaječné cestoviny je veľmi jednoduchý a zamilujete si ho na prvýkrát.

Do misky odvážime múku. Prijeme vodu a rovnomerne posypeme soľou.
Ak pridávame kvások, tak v tomto momente.
Najprv lyžicou zmiešame, čo to ide, následne dáme dolu z lyžice nalepené cesto a všetku múku spracujeme rukou do kompaktnej hmoty.

Naty vás naučí, ako si urobiť domáce bezvaječné cestoviny
Domáce bezvaječné cestoviny: zmiešané suroviny

Vzniknuté cesto prenesieme na pracovnú dosku a ručne niekoľko minút spracovávame miesením, až cítime, že cesto sa trochu pod rukami zjemnilo a jeho povrch je hladký.

domáce cestoviny s Naty sú tak úžasné, že ich môžete pripravovať denne
Domáce bezvaječné cestoviny: miesenie cesta
urobiť si svoje cesto od Naty je perfektný nápad
Domáce bezvaječné cestoviny: vypracované cesto

Cesto na domáce cestoviny zabalíme do fólie a necháme 10 minút oddychovať, aby si napínaná štruktúra cesta oddýchla.
Ak sme zvolili verziu domáce cestoviny s kváskom, necháme na linke stáť
2 – 3 hodiny.
Ak by sme pokračovali s prípravou cestovín bez oddýchnutia, boli by tvrdé, ich chuť by sa tak dobre nerozvinula.

Následne pomúčime pracovnú dosku semolínovou múkou aj tanier, na ktorý budeme ukladať hotové cestoviny a dáme sa do tvarovania.

Zároveň dáme variť aj väčší hrniec s vodou, aspoň 4L vody.

Z cesta odkrojíme vždy len kúsok, aby neobsychalo. A teraz je to už len na nás, našej fantázii, možnostiach a čase. Tieto si pripravujeme my najčastejšie:

  1. Cesto vyvaľkáme na tenký dlhý slíž s priemerom cca 3 – 4mm a pevnou stierkou na cesto nakrájame na menšie slížiky, cca 4 – 5cm dlhé. Môžeme mať hotovo.
  2. Tieto slížiky môžeme vytvarovať na telefónne šnúry. Slížik obalíme trochu v múke a obmotáme voľne okolo špajdle. Vďaka pomúčeniu nám pôjde šnúrka ľahko zo špajdle zošuchnúť.
    vyrobiť si svoje cestoviny je odteraz vďaka receptu od Naty jednoduché a rýchle
    Domáce bezvaječné cestoviny: výroba telefónnych šnúr

    výroba domácich cestovín podľa Naty je jednoduchá a rýchla
    Domáce bezvaječné cestoviny: príprava telefónnych šnúr
  3. Casarecce– cesto vyšúľame na hrubší slíž s hrúbkou cca 7mm. Do stredu slíža otlačíme špajdľu, rukami jemne povaľkáme, čím sa jamka po špajdli trošku zmenší a urobí takú ryhu. V nej sa bude dobre zachytávať omáčka. Následne cestoviny nakrájame na menšie kúsky dlhé cca 4 cm.
    ako si vyrobiť dom acestoviny je odteraz vďaka Naty rýchle a jednoduché
    Domáce bezvaječné cestoviny: Výroba casarecce

    domáce cestoviny podľa Naty sú skvelé
    Príprava casarecce
  4. A teraz naše obľúbené. Tieto hrubšie, asi 7mm hrubšie valčeky nakrájame na veľkosť 5 cm. Položíme na ne 4 prsty (teda okrem palca) mierne zatlačíme do cesta a v tomto momente zatlačenia aj potiahneme cesto k sebe. Vo valčeku cesta sa urobia 4 jamky. Pripomína to otvorený lusk hrášku a geniálne sa v tom zachytáva omáčka.

    urobiť si cestoviny podľa Naty sa oplatí
    Domáce bezvaječné cestoviny: výroba
  5. Poznáte orriechette? Akoby malé mištičky, ktoré chcú zachytiť v sebe čo najviac omáčky. V Taliansku ich pripravujú zásadne len s paradajkovou omáčkou a neexistuje, že by ste ich pripravili inak (teda podľa nich). Urobíme ich nasledovne- z cesta odkrajujeme malé kúsky cesta. Zaboríme do nich palec alebo ukazovák (podľa veľkosti cesta) a pri zatlačení zaroveň aj posunieme prst smerom k sebe.
    Cestovinu by sme mali následne odpinknúť prstom, čím jamka prevráti na druhú stranu a cestovina dostane svoj typický tvar. Ale tento trik som zatiaľ nezmákla, preto vzniknutú cestovinu prevrátim ručne a uložím na pripravený pomúčený tanier. Taliani ich tvarujú aj nožíkom.

    Talianske cestoviny od Naty sa oplatí vyskúšať
    Domáce bezvaječné cestoviny: výroba oriecchette
    Domáce bezvaječné cestoviny: výroba oriecchette

    vyskúšajte recept od Naty a cestoviny z obchodu už nebudete chcieť
    Domáce bezvaječné cestoviny: výroba oriecchette

Voda by mala zatiaľ zovrieť. V momente, ako začne vrieť, osolíme ju, počkáme na opätovné vrenie a pripravené domáce bezvaječné cestoviny vsypeme do vody. Celé množstvo cestovín uvaríme na trikrát. Nikdy nie spolu, pretože by sa také množstvo zle uvarilo, mohli by sa zlepiť, alebo by mali mdlú chuť.

Po vsypaní do vody premiešame cestoviny varechou, aby sme zabránili prilepeniu o dno hrnca. Keď cestoviny vyplávu na povrch, sú hotové a je potrebné ich hneď vytiahnuť z variacej sa vody.

príprava domácich cestovín s Naty je zábava
Domáce bezvaječné cestoviny: varenie

Ak pripravujeme aj omáčku, v tomto momente by mala byť hotová. Škrob, ktorý cestoviny obaľuje, je pripravený poňať na seba omáčku, rozvinúť jej chuť a spojiť sa s ňou.
Ak by sme omáčku pripravovali až potom, výsledný efekt postráda na dokonalosti.

TIP na úžasnú omáčku k cestovinám: Na malé kúsky nakrájame zeleninu (akúkoľvek chceme použiť- blanšírovaná brokolica, cuketa, špenát…). Na studenú panvicu dáme olej a prelisujeme cesnak. Zapneme plameň a v momente, ako sa začne cesnak smažiť pridáme zeleninu. Krátko orestujeme. V miske rozmiešame 3 žĺtky s 350 ml sladkej smotany a plnou hrsťou najemno nastrúhaného parmezánu.
Panvicu stiahneme z plameňa. V momente, ako už nepočujeme smaženie, vlejeme pripravenú smotanu. Teplo zeleniny vajíčka zohreje, ale nevznikne praženica. Voláme to slaný puding. Osolíme, okoreníme podľa potreby.

Alebo verzia cacio e pepe: Myslím, že za toto by mali odovzdať autorovi nobelovku- Cestoviny s olejom, pecorinom (môžeme nahradiť aj za parmezán, ale Talianom ma nebonznite) a čerstvo mletým čierny korením. Nič iné. Veľa oleja, veľa syra a veľa korenia. Znie to možno zvláštne, ale toto je pošušňáníčko na n-tú. To vám zaručujem.

Domáce bezvaječné cestoviny sú ale tak úžasné, že ich stačí preliať kvalitným olivovým olejom a zjesť pokojne aj samotné. 🙂

Kto sa nechá zlákať? Je to tak jednoduché a tak dobré….

Mňam!

Recept na najlepšie domáce bezvaječné cestoviny podľa Chuť od Naty sa oplatí vyskúšať
Domáce bezvaječné cestoviny

Nech chutí 🙂

TIP: Milujete cestoviny? Tento originálny taliansky recept Pasta al forno alla Pugliese budete robiť pravidelne. Ak chcete využiť semolinu na prípravu chleba, ponúkam vám skvelý recept na semolinový chlieb.

POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem. 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Domáce bezvaječné cestoviny
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 31 Review(s)
189

2 comments

  1. Prosím vás, len pre moje upresnenie,porozumenie.
    Ak nemám kvások, nedám. A nedám ani kvasnice a vlastne ani nič podobné prosím? 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *