Špagety s hráškovým pestom

Neviem byť hladná a nie vždy mám čas stráviť v kuchyni pol dňa. Hlavne nie v letných horúčavách. V takých prípadoch volím jednoduché a rýchle recepty, ktoré zasýtia a navodia pocit uvoľnenosti. A také jedlo som si aj pripravila. Ľahké, svieže  a pohodové špagety s hráškovým pestom.

Hrášok

Hrášku ide v týchto dňoch karta. Sezóna mu praje a jeho vôňu cítim hádam všade, kam prídem.

Aký je malý, taký je dôležitý. Aj v rozprávke zohral dôležitú úlohu, keď zisťovali pravú totožnosť princeznej (myslím na rozprávku Princezná na hrášku).

Aj vy máte radi hrášok? Len tak sa prejsť po záhradke, utrhnúť si lusk hrášku, otvoriť ho a už to svieže puknutie ochranného obalu je predzvesťou, že vnútri sa skrýva niečo veľmi dobré.

Tup na chutný recept s hráškom od Naty
Hrášok

Ale zasa na druhú stranu- nenávidela som ako malá nútené lúskanie hrachu. Obrovská kopa zelenej farby, ktorá sa vôbec nemíňala, aj keď som sa snažila. To bol pre mňa trest- najmä keď už bol hrášok drevnatý. Vôbec mi nechutil a teda nejaké spríjemnenie práce  pomocou ujedania sa nekonalo. Brblala som, že ho už treba vyhodiť, že už nie je chutný. Z opačnej strany sa mi len donieslo odpovede, že mám lúskať bez frflania ďalej. K mäsu bude fajn. Oj, asi večný boj, keď sa mladému nechce pracovať. 🙂
Teraz sa na to pozerám úplne inak. Takéto práce cibria osobnosť. Vytrvalosť a schopnosť dotiahnuť vec až do konca sa pri vylúskavaní hrachu perfektne precvičuje.

Ale späť ku sladučkým malým bobuľkám, ktoré nám tak chutia. Prečo ich jesť? A aké sú dobré? Oplatí sa mraziť alebo ho jesť len v sezóne?

Hrach siaty

Hrach patrí do skupiny strukovín. Keď je ešte mladý, krásne zelený, zložením sa podobá trochu zelenine.
Jesť sa dá už od prvých lístkov, pretože aj prvé výhonky sú veľmi chutné a prospešné.

TIP: Poznáte nakličovanie? Má skvelé benefity pre naše zdravie. Prečítajte si viac.

Čerstvý hrášok má veľa vody, vitamínov a trochu menej minerálnych látok.
Sušením sa zvýši energetická hodnota, zmena teda nastane v pomere sacharidov, bielkovín a tukoch.
Obe formy hrášku, sušená aj čerstvá, sú veľmi prospešné, chutné a prispievajú k gastronomickému zážitku aj obyčajného jedla.

Konzumácia hrášku podporuje:

  • Zníženie cholesterolu,
  • činnosť pankreasu,
  • prevencii osteoporózy,
  • jasnú a vypnutú pokožku.

Hrášok je najcennejší ako úplne čerstvý. Najväčší úpadok vitamínov je v prvých hodinách po zbere. Preto je v niektorých prípadoch vhodnejšie voliť skôr mrazený hrášok, ako ten, ktorý skladujeme už týždeň v chladničke.

Zasa cestoviny?!

U nás by mohli byť cestoviny denne. Moje deti ich zbožňujú na akýkoľvek spôsob.
V Taliansku som ich mala aj 2x denne. Vždy na obed a na večeru ako prvý chod. Ale boli úplne iné, než na aké som zvyknutá u nás. Jemnejšie, ale pevnejšie a zároveň sýte. Stačilo ich pár. To je čaro čerstvých cestovín.

Ja viem- príprava domácich cestovín je piplačka. Mohlo by sa to tak zdať a priznávam; z istého pohľadu je to pravda. Narobíme viac neporiadku. Ale je to to najjednoduchšie jedlo, pr ktorom zažijeme najviac švandy.

Nemusíme zrovna robiť plnené cestoviny, ktoré vyžadujú trochu sústredenia. Stačí urobiť nožom hrubšie rezance na štýl pappardelle alebo “škubánky”. Teda cesto rozvaľkáme a nožom nakrájame na široké časti. Tie v rukách trháme na rôzne veľkosti a hádžeme do vody.
Viete, aká vďačná práca je to pre deti? Vlastne môžu navariť ony. 🙂

Základné pravidlo na cestoviny: na 100 g hladkej múky dáme 1 vajce.

Špagety s hráškovým pestom u nás doma

Nebojte, aj ja mávam v kuchyni obdobie “lenivosti”. Vtedy volím naozaj kvalitné cestoviny. Na obale majú napísané “lenta lavorazione” a presnú dĺžku varenia “cottura” na úroveň al dente. Vtedy sú cestoviny oveľa výživnejšie.

TIP: Ak vás zaujímajú cestoviny, čo sa s nimi deje, keď ich prevaríme a čo je to pravé al dente, som písala v tomto článku.

Zväčša keď som v Taliansku, dopĺňam zásobu cestovín a oleja. Ale dobré cestoviny sú dostupné aj v našich obchodoch.

Pri tejto lenivosti mi mozog vysielal signál potreby zúžitkovať hrášok, ktorý čakal v chladničke. Rýchle spracovanie, rozumej rozmixovanie hrášku na pesto, a cestoviny v komore. Vo výsledku som si blahoželala, ako som si dobre navarila. 🙂 Mňamota- špagety s hráškovým pestom.

Ako vravia Taliani- zväčša to najjednoduchšie je to najlepšie.
Na čo to komplikovať? Stačia čisté chute prírody, ktoré toto jedlo ponúka.

jednoduché jedlo od |Naty
Špagety s hráškovým pestom

Ovca ostala sýta, aj vlk je celý. Všetci sme si pochutili na rýchlych a jednoduchých špagetách. Geniálne jedlo na tieto teplé dni. No ak sa nám v zime zacnie po chuti leta a máme v mrazničke odložené zásoby hrášku- prečo nie? Uvarme si ich kedykoľvek!

Moje poznámky k receptu Špagety s hráškovým pestom

  • Pesto nie je použiteľné len na špagety. Dajte ho hrianku a uvidíte, či správnejšie zakúsite nášup chute.
  • Najlepší je čerstvý hrášok. No skvele poslúži aj mrazený. Vtedy ho necháme najprv povoliť.
  • My Slováci nie sme až takí fajšmekeri na parmezán. Nevidíme veľký rozdiel medzi pravým, drahším parmezánom a lacnejšou granou. Teda pokojne použite aj granu padano.
  • Čerstvé lístky bazalky a mäty vnesú do hĺbky pesta svieži vietor.
  • V prípade, že neobľubujete cesnak, uberte z množstva. No počítajte s tým, že pestu bude “niečo chýbať”.
  • Fazuľové lusky som použila do receptu na vnesenie zážitku zo štruktúry. Sú len zľahka uvarené, chrumkavé a veľmi svieže. Do jedla sa hodia, aj keď to funguje aj bez nich.
  • Uvedené množstvo na špagety s hráškovým pestom vystačí pre dvoch hladných dospelých ako hlavné jedlo.

 

***ŠPAGETY S HRÁŠKOVÝM PESTOM***

skvelý tip ako spracovať hrášok prináša Naty
Svieže špagety s pestom

Potrebujeme:

200 g špagiet
1 hrnček hrášku (mrazeného alebo čerstvého)
100 g parmezánu
1 hrsť bazalky
pár lístkov mäty
3 PL olivového oleja
3 strúčiky cesnaku
1 hrsť čerstvých fazuľových strukov

Postup:

Do vriacej osolenej vody dáme špagety a necháme ich variť podľa návodu na obale tak, aby boli al dente.

Špagety s pestom pd Naty
Varenie špagiet

Ku koncu varenia môžeme na pár minút pridať fazuľové lusky, alebo ich uvaríme zvlášť.

Do mixéra so sekáčikom dáme hrášok, olej, parmezán, bylinky a cesnak. Rozmixujeme dohladka a ochutnáme. V prípade potreby dosolíme.

hráškové pesto prvotriednej chuti od Naty
Mixovanie pesta

Uvarené špagety zlejeme, pridáme k nim hráškové pesto a všetko poriadne rozmiešame.

Čo variť v teple radí Naty
Premiešanie špagiet a pesta

Špagety s hráškovým pestom hneď servírujeme.

Ľahký pocit sýtosti. To sa mi ráta.

jednoduché a rýchle jedlo od Chuť od Naty
Uvarené špagety s hráškovým pestom

Dobrú chuť!

TIP: Ak máte radi hrášok, odporúčam aj toto hráškové rizoto.

Páči sa vám recept Špagety s hráškovým pestom? Dajte mu srdiečko na konci článku. Poteším sa. 🙂

Summary
recipe image
Špagety s hráškovým pestom
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)
26