Ak sa zamýšľate nad očistou organizmu po namáhavých vianočných prejedačkách a diéty nie sú vymyslené zrovna pre vás, ste mojím spojencom.
Úspech tkvie v triezvom rozume.
Kto kedy nadiktoval, že ryža, zemiaky a cestoviny sú jedinou prílohou? Omyl!
Zeler je nízkokalorický(19kcal na 100g), má močopudné účinky, vitamíny A,B,E,K a i draslík, chróm, jód, železo a horčík.
Poznali ho už starí Egypťania, ktorí bulvu používali ako korenie a z listov robili smútočné vence. Radili ho medzi silné afrodiziaká.
Keďže je silným alergénom, pre citlivejších ľudí by sa mal dostatočne tepelne upraviť.
K mäsu či rybe, no ja by som vedela i samotný:)
*ZELER NA TYMIÁNE*
Potrebujeme:
1bulvu zeleru
1PL masla
soľ, korenie
1čl tymiánu
voda
olivový olej
– Zeler si očistíme. Nakrájame na cca 1cm hrubé plátky. Plátky rozkrájame na 1 cm široké pásiky, ktoré nakrájame na 1 cm kocky. Takto bude celý zeler rozkrájaný na rovnako veľké kocky, čo zabezpečí rovnomerné zmäknutie celej dávky.
Na dostatočne širokej panvici si rozpustíme maslo a trochou olivového oleja. Pridáme zeler. Restujeme asi minútku, následne osolíme, aby pustil trochu šťavu a nepripekal sa. Pokračujeme v restovaní, pokiaľ necítime mierne zmäknutie.
Vtedy okoreníme, pridáme tymián. Premiešame a zalejeme vodou do polovice objemu zeleru. Prikryjeme pokrievkou a necháme 3minútky podusiť.
Následne odokryjeme, premiešame. Zeler by mal byť už takmer hotový. Necháme už odokryté, aby sa voda odparila. Sem-tam premiešame.
Podávame s mäsom, či rybou.
Výborná, chutná, výživná a diétna príloha.
Dobrú chuť!
TIP: Nadstavením zeleru so zemiakmi získate jedlo aj pre chlapov, ktorí ohŕňajú nos nad zeleninou.
POZN.: Čerstvý tymián dá jedlu iný rozmer, no sušený takisto splní svoju úlohu dokonale!