MARHUĽOVÝ KOLÁČ Z KVÁSKU

Vraj by som mohla upiecť koláč s marhuľami a nejakou dobrou posýpkou navrchu. Niečo, pričom by sa už pri pohľade slinky zbiehali a pri konci jazyka svrbelo.

A veď prečo nie? Kto by si rád nezamlsal? Často však býva problém, že po takýchto ovocných koláčoch páli záha.

Pre tento dôvod som dlho doma takéto koláče nepiekla. Teda až do doby, čo som zaviedla kvások aj do koláčov. Odvtedy môžem piecť bez obavy, či bude záha u nás otravovať.

Ako som tak stála nad misou, chvíľu som váhala. Mala som totiž veľkú chuť na niečo nielen chutné, no i naozaj nabité nutrične. Už som v hlave počula, že som upiekla zasa niečo moc zdravé. Po chvíli premýšľania som podľahla pokušeniu a vytiahla jačmennú, pohánkovú a špaldovku celozrnnú. Doplnila o mak, domáce marhule a zrazu pozerám na plech, že toto vyzerá aj v neupečenom stave veeeeľmi šik.

Čakala som, čo sa bude diať, keď ochutnajú po vychladnutí a predstavte si, že nič! Všetci si dali. Dokonca aj ten, čo má rád len suché cesto. Ostala som milo prekvapená.

Koláč, pri ktorom svrbia bočné končeky jazyka a sliny tečúúúúú…

A len ma to utvrdilo, že čo je chutné, vie byť aj zdravé.

Nech žije kvások, ktorý vie vytiahnuť z obilia pre nás pozitívna a to negatívne v ňom zneguje.

***MARHUĽOVÝ KOLÁČ Z KVÁSKU***

Potrebujeme:

1 hrnček špaldovej celozrnnej múky

1 hrnček vlažného mlieka

1 PL materského kvásku

–          Suroviny spolu v mise premiešame lyžicou, prekryjeme fóliou alebo sáčikom a necháme na linke naštartovať. Potrebujeme vidieť aspoň pár bubliniek, čo závisí od kondície kvásku a okolitej teploty. Je to však 1- 3 hodiny.

Na cesto ďalej potrebujeme:

1 hrnček jačmennej múky

½ hrnčeka trstinového cukru

1 vajce

½ hrnčeka oleja

1 pohár zaváraných marhúľ

ovsené otruby- na vysypanie plechu

Na posýpku potrebujeme:

100g pohánkovej múky

2 plné hrste celého maku

80g trstinového cukru

90g studeného masla

–          Suroviny na cesto pridáme do štartéra a metličkou dobre premiešame. Vznikne nám kompaktná hmota bez hrudiek. Cesto necháme postáť prikryté na linke aspoň hodinu, aby sme uvideli bublinku.

Menší plech vymastíme a vysypeme otrubami. Cesto premiestnime do plechu a urovnáme.

Do cesta dávame marhule prekrojené polovice, hustotu volíme podľa množstva marhúľ a našej chuti.

Do misky si nasypeme suroviny na posýpku. Najlepšie rukami zapracuvávame studené cesto. Pracujeme systematicky. Chceme konzistenciu mokrejšieho piesku.

Posýpku rovnomerne navrstvíme na koláč.

Zapneme rúru na 200´C. Koláč vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 30 minút.

Po vychladnutí nakrájame a už len

Dobrú chuť! 🙂

káva

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
13