JABLKOVO- TVAROHOVÝ KOLÁČ

Pamätám si, ako sme mali sladkosti odložené s porcelánovej miske úplne najvyššie v kuchynskej linke s taniermi. To aby som ich stále nejedla. Samozrejme som tam nedočiahla a s narastajúcim vekom prichádzali len nové a nové inovácie v dočiahnutí vytúženej sladkosti.

Musím sa teraz na tom smiať.

Sladké milujem aj ako dospelá, no pochopila som, že úžitok a pôžitok v pravom slova zmysle budem mať jedine vtedy, ak budem triezva a vyberavá v kvalite. Preto si dávam dezert po obede s kávičkou, nikam sa neponáhľam a každé sústo si vychutnávam tak, ako to robia Francúzi, ktorí nepotrebujú držať diéty.

Na základe skúseností vrelo odporúčam knihu Prečo Francúzi nedržia diéty, ktorá sa stala pre mňa základom pohľadu na spôsob stravovania. Je plná jednoduchých a praktických rád, ako dokázať uvariť kvalitné jedlo aj pri hektickom životnom štýle. Ľudí motivuje k láske ku kvalite a k jedlu.

Moje ja sa veľmi rýchlo naučilo mať rado kvalitu. Ale povedzme si- na dobré sa rýchlo učí. A už dávno neplatí, že kvalitné je drahšie. V konečnej bilancii je krásne vidno, že oba spôsoby života- na kvantitu a na kvalitu- sú na tom finančne  podobne.

Aj preto si rada pečiem mlsky sama. Presne viem, na čo mám chuť a mám plne v rukách, aké potraviny použijem.

Čokoládových a plnkových zákuskov sme mali teraz cez sviatky až až. Telo si pýta niečo osviežujúce, odľahčené, príjemne sladké, plné chuti a radosti. Koláč s dušou.

Síce sú použité v recepte jablká, no recept je skôr jarný, pretože je lepšie použiť staršie, menej šťavnaté jablká. Presne tie posledné kusy z poslednej úrody.

Konečná bilancia receptu- Nič náročné na prípravu či zručnosti v kuchyni.

Kto má chuť na niečo dobré, tento jablkovo- tvarohový koláč poľahky zvládne.

 

***JABLKOVO- TVAROHOVÝ KOLÁČ***

 

Na korpus potrebujeme:

1 a ¾  hrnčeka špaldovej hladkej múky

130g rozpusteného masla

70g cukru

1 vajce

4čl vínneho kameňa

 

Na plnku potrebujeme:

3-5 menej šťavnatých jabĺk

200g jemného tvarohu

125 ml smotany na šľahanie

70g cukru

3 vajcia

½ vanilkového lusku

1pl kukuričnej  múky

–          Všetky suroviny spojíme spolu v miske. Formu na pie, okrúhla forma s okrajmi, vystelieme papierom na pečenie a cesto natlačíme na dno tak, aby sme vytvorili aj okraje. Takto dáme cesto vo forme zachladiť do chladničky na 20 minút.

V druhej miske zmiešame suroviny na plnku. Okrem jabĺk. Z polovice vanilkového lusku  vyškrabneme vnútro a pridáme k mase. Vymiešame hladkú plnku bez hrudiek.

Jablká umyjeme, vyberieme jadrovník a nakrájame na tenké plátky.

Cesto vyberieme z chladničky. Naň naukladáme nahusto plátky jablka. Najlepšie, keď sa budú prekrývať. Na jablká pomaly vylejeme tvarohovú plnku.

Forma sa teraz úplne zaplní, preto je dobré mať okraje  až po vrch formy.

Koláč dáme piecť do rozohriatej rúry na 180´C a pečieme cca 30- 35 minút.

Za horúca je plnka veľmi mäkká, postupným chladením pevnie.

A jablkovo – tvarohový koláč sa môže podávať 🙂

Dobrú osviežujúcu chuť!

TIP: AK máte šťavnatejšie jablká, posypte ich po povrchu cukrom, aby sa šťava uzavrela doň a nenarobila šaparatu.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
10