Kváskovanie je skvelé dobrodružstvo, ktoré so sebou prináša chuť, zdravie a dobrú náladu. Aby bolo kváskovanie o zábave a nie o trápení a smútku, na základe vlastnej cesty kváskovania ti ponúkam 5 spôsobov, aby ťa kváskovanie bavilo. Ponor sa do kváskovania s celou svojou radosťou a nechaj sa ním viesť.
5 spôsobov, aby ťa kváskovanie bavilo:
- Nájdi si komunitu, zdieľaj sa, prihlás sa na kurz- teda vzdelávaj sa. Nájdi ľudí, ktorí sa tiež zaujímajú o kváskovanie, riešia podobné problémy, majú podobnú mentalitu a pochopia tvoje radosti i starosti. Takí ľudia ťa vypočujú, pochopia, poradia a v prípade kurzu profesionálne (teda treba si overiť kvalifikáciu a kvalitu učiteľa) naučia.
TIP: Aj online kurzy kváskovania s Naty sú účinné a naučia ťa správne a úspešne kváskovať. Vyber si svoj kurz na chlieb, pečivo, vianočku alebo zdobenie chleba a kváskuj ako profesionál. - Začni jednoduchými receptami- Aj ja som túžila po croissantoch, nadýchaných chleboch s veľkými okami, ledva som vedela, čo je to múka. Pamätaj, že práca s cestom je o pochopení, čo aktuálne potrebuje. O skúsenostiach, cite a zručnostiach. “Opakovanie je matka múdrosti” a “ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku”. 🙂 Overené recepty pre začiatočníkov s podrobným slovným popisom a fotopostupom (videá sú len vítané) ťa povedú krok za krokom.
TIP: Vyskúšaj Kváskový chlieb pre začiatočníkov. Je plný tipov, trikov, rád, fotiek aj videí, aby každý (bez ohľadu na skúsenosti s cestom) upiekol svoj chutný chlieb. - Sleduj zmeny na svojom zdraví a zdraví svojej rodiny– Upravuje sa ti trávenie? Menej ťa páli záha? Vytráca sa pocit nafúknutia? Zlepšuje sa ti akné alebo ekzém? Alebo cítiš, že máš viac energie, lepšiu náladu a pocit zo seba samého? Užívaj si to. Dopraj si precítiť úspech a hrdosť sám na seba, čo dokážeš- upiecť svoj chlieb! A to je veľká vec. 🙂
- Ostaň nohami na zemi- Mysli na to, že tie “och” fotky, ktoré vidíš v receptoch, stáli kopec driny, tréningu a práce. Nechci zázrak na počkanie, že hneď a zaraz budeš najtalentovanejší pekár, ktorého nič nezaskočí. Dopraj si čas nájsť si svoj harmonogram, ktorý vyhovuje tebe a tvojmu životnému tempu tak, aby čerstvý domáci chlieb na tvojom stole už nechýbal. Nie je to jednoduché, ale dá sa to.
- Nechci byť ani perfekcionista- dbaj na zábavu pri príprave a do cesta vkladaj lásku. Pamätaj, že nie si profi pekár, ktorého úlohou je napiecť veľké množstvo štandardizovaného chleba a pečiva. Si domáci pekár, pre ktorého má byť príprava cesta relax a zábava. Viac ako dokonalý vzhľad je chuť, láska a radosť počas prípravy.
Tento posledný bod zmenil v mojom kváskovom živote veľa. Chcela som mať všetko dokonalé, chcela som mať všetko hneď a super. A nedarilo sa mi nič. Akonáhle som sa od dokonalosti oslobodila a začala si prácu s cestom užívať, vtedy to prišlo- môj prvý krásny chlieb! 🙂
Nech sa ti darí, nech ťa kváskovanie napĺňa.
Napadli ti k téme ďalšie otázky? Napíšte mi mail na info@chutodnaty.sk, spoj sa so mnou cez instagram Chuť od Naty, alebo sa prihlás na online kurz kváskovania a objav čaro jednoduchosti kváskovania.
Naty