Falošné mäsoto

Rýchle, výživné, sýte a hlavne chutné jedlo, ktoré sa dá variovať podľa ponuky komory a aktuálnej chute? Mäsové aj nemäsové? Myslela som, že zaženiem najmä svoj hlad a s malou dušičkou sa spýtala, či môžem urobiť nemäsovú omáčku s ryžou. Výsledok bol však opačný. Každý si nadmieru pochutil. Falošné mäsoto je názov rýchleho a veľmi chutného jedla, kedy si každý extra pochutí.

Asi mi chýba “B-éčko”, lebo mám stále chuť na strukoviny

V časoch môjho vegetariánstva som jedla veľa sóje, rukoly a veľkej fazule. Mäso mi chýbalo. Aj jeho chuť. Vegetariánom som bola nie úplne dobrovoľne, respektíve moje trávenie “sa sťažovalo”, keď som zjedla mäso. Mávala som veľké bolesti, hnačky a nadúvalo ma.

Rukola mi pripomínala kuracie mäso. Plná mäsitá chuť s miernou štipľavosťou. Veľká, taká tmavá fazuľa zas mäso obecne.

V posledných dňoch som začala na toto obdobie viac spomínať. Nie, že by som premýšľala nad vegetariánstvom, ale v mrazničke nemáme veľa mäsa, prirodzene sa ho snažím obmedziť a skôr doplniť rastlinnými zdrojmi.

Až mi to prišlo zvláštne, že som na obed varila šošovicovú polievku a na večeru sa tešila na akési iné strukovinové jedlo. Sama som sa pozastavila, že či je všetko ok, keď tak prirodzene telo samé od seba vyhľadáva strukoviny. A keďže v strukovinách je väčšie množstvo vitamínu B, asi mi momentálne chýba a telo si ho takýmto spôsobom žiada.

tip na rýchle, zdravé a chutné varenie od Naty je úžasné
Falošné mäsoto

Strukoviny naspäť na naše slovenské stoly

Strukoviny jeme málo. To vieme všetci.
Nám sa totiž nechce strukoviny vopred namáčať, kupované v konzerve zasa nadúvajú ako šľak a možno nám, Slovákom, chýba inšpirácia, ako ich pripraviť okrem polievky a prívarku.

Ak by sme si pripravili strukoviny vopred– napríklad uvarili do mäkka a dali do chladničky, do mrazničky a pod., uľahčili by sme si ich prípravu.

TIP: Spolu so strukovinami používajte saturejku– bylinku, ktorá účinne pomôže proti nadúvaniu.

Hrach, fazuľa, šošovica, sója, cícer a bôb. Zrelé semená rastlín, ktoré obohacujú náš jedálniček o vitamíny a minerály, ale pomáhajú aj životnému prostrediu. Rastliny totiž vedia pohltiť vzdušný dusík, transportovať ho do zeme, a tak ju zúrodniť prírodným a prirodzeným spôsobom.

Prečo by sme mali jesť strukoviny častejšie

  1. zdrojom bielkovín (esenciálnych aminokysín)- Prirodzená a pestrá strava prináša dostatočné množstvo bielkovín, ktoré vo všeobecnosti potrebujeme 1g na 1kg hmotnosti. Podľa výživových tabuliek obecne cca 100g surových strukovín obsahuje cca 25 g bielkovín (takže 1/4).
    A nepotrebujeme ich len na budovanie svalov. Hormóny, všetky enzýmy a látky zabezpečujúce transport živín a odpadových látok, sú na bielkovinovej báze. Dodať telu kvalitné bielkoviny je jeden zo základov správneho fungovania nášho tela. Pre doplnenie kvalitných aminokyselín rastlinného pôvodu je najlepšie zmiešať kukuricu a fazuľu v pomere 1:1 a strukoviny podávať s obilninami.
  2. Pre bohaté zastúpenie sacharidov sú zdrojom energie. Dôležité však je, že sa jedná najmä o polysacharidy. Majú nízky glykemický index. A pre dostatok vlákniny(polysacharid) pomáhajú strukoviny celkovej kondícii nášho tela.
  3. Tuky– strašiak? V žiadnom prípade, tuky sú pre život veľmi dôležité. Ich problémom je množstvo. Myslím, že všade platí- všetkého veľa škodí.
    Tuky v strukovinách sú rastlinného pôvodu a sú potrebnou súčasťou výživy všetkých cicavcov (v tukov rozpustné vitamíny A,D,E,K).
  4. Vitamíny, minerály, fytochemikálie, sýtivosť, jednoduchosť prípravy, rôzmanitosť využitia (kaše, nátierky, prívarky, fašírky, polievky…) Sú vďačným jedlom. 🙂
ako uvariť strukoviny bez nadúvania naučí Chuť od Naty
Strukoviny

Keď si neviem rady v kuchyni a trápi ma hlad, červená šošovica to zachráni. 🙂 Nenafukuje, má príjemnú, ľahko kombinovateľnú chuť. Aj preto ju mám doma stále v zásobe a zachránila ma aj v deň, keď som prvýkrát uvarila falošné mäsoto. 🙂

Moje poznámky k recept Falošné mäsoto

  • Receptúra je základná a dá sa doplniť o ďalšie chute. Skvele sa hodí, ak sa najprv nasucho osmahne trochu prerastenej slaninky, ktorá pustí tuk a následne pridáme cibuľku. Jedlo má skvelú zaúdenú vôňu.
  • Koreniny sú na našom uvážení, čo máme doma. Stačí aj len slovenská klasika- rasca, paprika, čierne korenie a soľ. No doplnením ďalších korenín pridávame nielen na chuti, ale aj na nutričných benefitoch. Kurkuma spolu s čiernym mletým je mega bomba pre trávenie, senovka a čierna rasca je nielen na trávenie, ale aj imunitu a dokonca sú tak jedinečné, že sa odporúčajú na viaceré choroby (napríklad pre onkopacientov a choroby neurodegeneratívneho základu). – pozor, treba konzultovať so svojím lekárom.
  • Paradajkový pretlak by mal byť kvalitný a chutný. Zo cherry paradajok je sladkastý, super. Rada používam aj celé lúpané paradajky v pretlaku.
  • Vývar častokrát robím do zásoby na takéto recepty. V mrazničke ich mám v sáčiku a len v hrnci rozmrazím. V niektorých obchodoch sa dá už vývar v slušnej kvalite kúpiť. Použiť sa dá aj len voda.
  • Čerstvé bylinky nakoniec prípravy dodajú nielen sviežosť a jedlo nadľahčia, ale aj doplnia vábnosť pre zrak. Krásne kontrastná zelená so sýtou oranžovou k sebe ide. 🙂
  • Uvedené množstvo zjeme my piati na večeru s ryžou a trošku nám ostane.
  • Výborné je na druhý deň na raňajky natreté na toast či grahamový (celozrnný) chlieb.

***FALOŠNÉ MÄSOTO***

skvelý tip na zdravú a rýchlu večeru podľa Naty
Falošné mäsoto

Potrebujeme:

1 menšiu tekvicu hokaidó
3 plné hrste červenej šošovice
1 červenú cibuľu alebo banánovú šalotku
2-3 mrkvy
1 paradajkový pretlak
soľ
korenie (viď poznámky)
ghee alebo olej
vodu alebo vývar
čerstvú bazalku alebo oregáno
+ ryžu, cestoviny, zemiaky, chlieb či hrianku ako prílohu…

+doplnenie mäsa- slanina, klobása, ostatok pečeného mäsa z minulých dní…(viď poznámky vyššie)

POSTUP:

Hokaidó očistíme (ja šúpem aj šupku, ale nie je to potrebné), vydlabeme semienka a nakrájame na malé kocky. Mrkvu nakrájame rovnako. Cibuľu nadrobno.

nakrájaná zelenina
Falošné mäsoto

Na tuku vo veľkej panvici osmahneme cibuľku, pridáme mrkvu, prepláchnutú šošovicu a koreniny. Môj základ je kurkuma, senovka, čierna rasca, obyčajná rasca mletá,červená paprika.

Zelenina na falošné mäsoto so šošovicou
Falošné mäsoto

Premiešame, pridáme pretlak a vodu/vývar.
Čiastočne prekryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme do zmäknutia  cca 20 – 25 minút.

Zelenina zaliata vývarom a pretlakom
Falošné mäsoto

Zatiaľ uvaríme ryžu (ak teda podávame falošné mäsoto s ryžou).
Postup, ako uvariť dokonalú ryžu, nájdete TU.

Zmes sem – tam premiešame, v prípade potreby dolievame vodu, aby zmes nebola príliš hustá.

Keď je všetko pekne mäkké, čo trvá cca 15 – 20 minút, plameň vypneme, pridáme čerstvé mleté čierne korenie (s kurkumou sú najlepší kamoši) a dochutíme soľou podľa potreby. Posypeme natrhanými lístkami čerstvej bazalky a môžeme podávať.

Podusené falošné mäsoto od Naty
Falošné mäsoto

Skvelý základ, ktorý môžeme s hrdosťou ponúknuť celej rodine.

Niekto si posype na tanieri sezamom, bryndzou, eidamom, pecorinom, ďalší siahne po klobáse alebo chilli. Komu ako chutí. 🙂

No hlavne spoločne za jedným stolom s príjemnou hudbou a rečnením na znak radosti, že nám chutí, že sa máme.

Jednoduché jedlo plné chuteod Naty
Falošné mäsoto

Dobrú chuť!

POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂

TIP: U nás sa osvedčilo falošné mäsoto aj ako nátierka na toastový či grahamový chlieb. 🙂

 

vegetariánske jedlo plné chute od Naty
Falošné mäsoto

Summary
recipe image
Falošné mäsoto
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)
50

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *