Zahryzla som do mäkkého cesta a rozplynula sa mi na jazyku slankavá chuť syra s plnosťou kvalitnej šunky. Plnená vianočka, ktorá vznikla len vďaka trpezlivosti môjho učiteľa na praxi a ochote mojich domácich jesť množstvo slaných vianočiek, než vznikla táto finálna verzia. Milovaní, toto je bomba dobrota. Vladkova vianočka.
Návrat alebo objavenie chute jedla
Častokrát sa rozpráva o tom, že už je všetko vymyslené, že už nie je čo nové priniesť ľudstvu.
Netrúfam si povedať, do akej miery má toto tvrdenie pravdu, no osobne si myslím, že zanietenosťou a vášňou v príprave jedla dokážeme aj z nudne známych vecí “urobiť dieru do vesmíru”.
Ako obhajobu hneď ponúkam samotný chlieb. Len nedávno sme žili v dobe, kedy bolo velico nóbl nejesť chlieb, pretože:
- bol ťažký na trávenie a viacerým spôsoboval tráviace problémy,
- obsahoval toľko surovín, že nás nechápajúce názvy odrádzali od kúpy,
- nechutil nám.
No a potom som pomaly, ale iste začala šíriť posolstvo kvality domácej prípravy poctivého chleba tak, ako to robili naši predkovia- kváskovanie.
Alebo moje vyzdravenie z absolútnej nechuti po žemľovke? Aaaaa u mňa ešte zelníky. 🙂
Toto všetko len potvrdzuje, že ak sa v kuchyni uvoľníme a necháme sa viesť našou chuťou, nezažijeme nič iné, ako úplný pôžitok z jedla.
Slávny internet
Rolovala som v jeden obyčajný deň na internete. Len tak, nehľadala som nič špeciálne. Skôr takto študujem fotografie od skúsených fotografov a učím sa z nich fotiť.
Ako som v rýchlosti posúvala fotky, zrazu mi padol zrak na akési cesto. Zastavila som a zmenila smer rolovania, aby som sa vrátila.
Zvláštne spletená vianočka, ktorej pletenie som ešte nevidela. Alebo ma nezaujalo až do toho okamihu… 🙂
A už mi šrotovali kolieska- ako sa to pletie? Čo je to za cesto, že to tak dobre vyzerá?
Vladko, nauč ma pliesť túto vianočku
Hneď na druhý deň som mala svoju pekársku prax. Zaumienila som si, že vyzistím od môjho vedúceho Vladka, že ma ju naučí.
Telefón si na pracovisko podľa pravidiel nesmiem brať a vždy to rešpektujem. Fotku vianočky som teda poslala v predstihu a vysvetlila na praxi.
“Vieš to pliesť, Vladko? Naučíš ma to, prosíííím?” 🙂 Pozrel na mňa a hneď ma odhalil: “Ty máš nejaký plán, čo?”
Zistila som, že to nie je vôbec nič ťažké a vcelku je to zábava. Povedala som si, že ak recept dotiahnem do zdarného konca, pomenujem ho svojom učiteľovi- Vladkova vianočka. 🙂
Mami, zas ju pečieš?
Keď sa povie vianočka, každý si predstaví spletené sladké cesto. Ešte možno aj džem a teplé mlieko? To si totiž vybavím hneď ja. Lenže tentokrát som chcela niečo iné, zaujímavejšie.
Cesto som naplnila slanou plnkou. Než som ale prišla na pomery plnky, tak to trvalo, ako keby som zasa knihu písala- pomoc. 🙂
Na piaty pokus mi už deti nechceli v jedení ani pomáhať a vtedy som prišla na jej ďalší trik- obalila som ju vo vajíčku a vysmažila ako chlieb. Zmizla extrémne rýchlo.
Všetko zachránila bryndza, ktorý som do plnky pridala až pri poslednom pokuse. Tá tam chýbala. A že to bola šiesta Vladkova vianočka u nás doma v krátkom čase, táto s bryndzou sa zjedla.
Pletenie je jednoduché a veľmi efektné. Získate ňou nielen svojich najližších, ale aj návšteva bude odchádzať s receptom.
Moje poznámky k receptu Vladkova vianočka
- Na prípravu som použila múky na kváskovanie od mlynu Trenčan. Tieto múky sú vyvinuté v spolupráci so mnou. Prísne kontrolované mnou, aby múka bola kvalitná a bez aditív.
- Materský kvások kŕmim ražnou chlebovou múkou (v hnedom obale) na kváskovanie. Tak je kvások vhodný aj na prípravu akéhokoľvek cesta.
- Múku do cesta odporúčam preosiať. Kvások bude lepšie pracovať.
- Rastlinný olej používam rafinovaný hroznový, ktorý má neutrálnu chuť a vysoký bod prepaľovania.
- Náplň možno meniť, no je dôležité, aby aspoň trochu syra bolo slaného.
- V prípade, že budete vladkovu vianočku ponúkať menším deťom, vtedy je vhodné bryndzu vypustiť, aby bolo jedlo menej slané.
- Šunku kúpme v mäsiartve vcelku. Plátky sú prácne na nakrájanie na tak malé kúsky. Dbajme na kvalitu šunky.
- Vianočka je dosť veľká. Na plech ju položme krížom, aby sa naň zmestila. Pri pečení sa ešte trochu zväčší.
- Najlepšie je skladovať ju vo vrecku so včelím voskom. Kúpite TU.
***VLADKOVA VIANOČKA***
Na štartér potrebujeme:
100 g pšeničnej polohrubej múky na kváskovanie
100 g vody
1 PL materského kvásku
- Suroviny spolu zmiešame v mise lyžicou, aby vznikla homogénna zmes. Misu prekryjeme neprievzdušným materiálom (potravinárska fólia, drevená doska, väčšia misa…) a necháme pri izbovej teplote kvasiť 9 – 12 hodín, alebo do zdvojnásobenia objemu.
Následne pridáme:
200 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
200 g pšeničnej polohrubej múky na kváskovanie
130 g plnotučného mlieka
1 vajce
1/2 ČL soli
1 ČL sladu (kúpite TU)
3 PL rastlinného oleja
Na plnku potrebujeme:
200 g vysokokvalitnej šunky- najlepšie kúpiť v celku, nie plátky (obsah mäsa aspoň 92%)
200 g syra typu eidam (tuk v sušine 45%)
125 g bryndze
Postup:
Do správne vykvaseného štartéra preosejeme múku, pridáme mlieko, vajce, slad a zmes začneme miesiť. V momente, ako sa nám suroviny takmer úplne spoja, pridáme olej a cesto vymiesime.
Vymiesené cesto je pekné, odliepa sa od stien misy aj od ruky, je pekne vláčne a mäkké. Také cesto, s ktorým je radosť pracovať.
Samozrejme, ak sa cesto lepí, alebo je naopak príliš tuhé, upravíme pomery tak, aby sa cesto čo najviac podobalo popisu a obrázku.
Takéto cesto necháme v mise, prekryjeme ju neprievzdušným materiálom a necháme 3 – 4 hodiny oddychovať. V polovici kvasenia cesto zľahka premiesime, len čo vypudíme bublinky.
TIP: Dajte vymiesené cesto do chladničky na 12 – 16 hodín, kde bude na vás čakať. Viac o chladničkovom kvasení a jeho výhodách na mojom druhom webe kvaskovanie.sk.
Následne pripravíme plnku. Šunku nastrúhame spolu so syrom nahrubo. Čistými prstami rozmrvíme čo najviac do zmesi bryndzu, ktorá prinesie plnke slanosť, ale bude ju aj držať lepšie pokope.
Cesto počas kvasenia viditeľne narástie do objemu. Vyklopíme ho na mierne pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 rovnaké časti.
Prvú časť cesto valčekom rozvaľkáme na obdlžnik veľký cca 40 cm a hrúbkou 0,5 cm. Pozdĺžne jedného kraja cesta dáme 1/4 syrovo – šunkovej plnky. Pekne skraja, plnka tak bude lepšie držať v ceste.
Zarolujeme a koniec pritlačíme. Aj horný a dolný otvor pritlačíme. Vznikne valec. Rukami ešte povaľkáme.
Takto urobíme so všetkými 4 kúskami cesta.
Naplnené pramene na Vladkovu vianočku položíme pred seba a horné konce zlepíme k sebe. Ideme zapletať, fotopostup nám pomôže.
Pramene si rozdelíme na dva a dva. Začíname pravou dvojicou- Pravý prameň(č.1) preložíme vrchom cez ten ľavý prameň(č.2).
To isté urobíme s druhou dvojicou- prameň(č.3), ktorý je viac napravo, preložíme vrchom cez ľavý(č.4).
Tento ľavý prameň(č.4) preložíme vrchom cez prameň č.1
Tento postup sa stále opakuje. Dve dvojice- pravý prameň cez ľavý a ten posledný prameň (ktorý je najviac vľavo) preložíme cez prameň z ten prvej dvojice.
V číslach prameňov sprava doľava:
- č.1 cez č.2,
- č.3. cez č.4,
- č.4 cez č.1.
A toto stále dookola. Zasa ten, čo je teraz ako prvý dáme cez druhý, tretí cez štvrtý… Po úplnom spletení konce zlepíme k sebe a skryjeme pod vianočku.
Následne prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie krížom (je dosť veľká, takto sa na plech zmestí akurát) a prekryjeme neprievzdušným materiálom, napríklad hlbokým plechom otočeným hore dnom.
Takto necháme kvasiť 1, 5 – 2 hodiny.
Rúru rozohrejeme na 200’C, Vladkovu vianočku potrieme vajíčkom a dáme piecť do rozohriatej rúry na 30 – 35 minút. Zlatisté sfarbenie nás spoľahlivo povedie.
Ihneď po vytiahnutí vianočku potrieme maslom, aby bola jemná a vláčna. Necháme vychladnúť na plechu.
TIP: Rozpustite maslo, pretlačte doň cesnak a týmto cesnakovým maslom potrite vianočku. Dodáte jej extra chuť.
Po vychladnutí skladujeme najlepšie vo voskovaným obrúskoch (čo to je a kde kúpiť klik SEM)
Chutí dokonale samotná, u nás sa ujala aj ako náhrada chleba k prívarku. 🙂
Dobrú geniálnu chuť!
TIP: Hľadáte niečo pre návštevu, alebo niečo na dzobkanie? Slané kváskovanie je úžasne trendy. Skúste párty tyčinky.
POZN.: Ak vás recept zaujal, označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem.