BATÁT A LA CARBONARA

Variť v tomto ročnom období je skôr otročinou ako potešením. Človek sa potí aj bez pary a rozhicovaných hrncov.

Skôr sa nám pýtajú rýchle a svieže recepty.

A tak posmelená mojím heslom- neexistuje zlá potravina, iba zlá príprava- som sa odhodlala kúpiť batáty a niečo z nich vykúzliť. Rýchle a chutné.

Batát, ktorý pre veľa ľudí je ostýchavým pánom v regáloch obchodov, je vďačný na rýchlu úpravu. Pri dlhšom varení zmäkne úplne a ľuďom štruktúra mäkkosti u batátu zväčša vadí. A mne teda určite!

Zistila som, že batát je veľmi chutný! Dokonca i surový som ho chrumkala, pripomínal mi mrkvu.

Jedlo, ktoré sa dá stihnúť do päťnástich minút. To je skvelé, že?

 

*BATÁT A LA CARBONARA*

Pre 2 osoby potrebujeme:

1 batát

2žĺtka

100ml smotany na šľahanie

30g domácej slaniny

soľ, mleté čierne korenie

olivový olej

čerstvý tymián

– Batát ušúpeme a škrabkou na rezance naškrabeme(ak máme špagetovač, ešte lepšie.)

Na veľkej panvici si rozohrejeme olej a slaninu. Necháme opražiť, aby získala farbu.

Následne šupneme batát. Sem-tam premiešame. Len minútku-dve osmahneme.

V miske si zatiaľ vymiešame žĺtka so smotanou, soľou a korením.

Panvicu stiahneme z plameňa. Chvíľu počkáme, čo zvuk smaženia ustane, aby sa vajíčka nezrazili.

Vajíčka vlejeme k batátom a za stáleho miešania necháme všetky chute prepojiť. Vajíčko sa uvarí, ale nezrazí.

Hotovo! Už len vidličku, čerstvý tymián na posypanie a…

Dobrú chuť!

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
8