Zlom nastal pred niekoľkými rokmi, keď moja najstaršia mala len málo jedál, ktoré mohla a zjedla. Svokra jej, ako milujúca stará mama, vždy napiekla pagáčiky z domácich oškvarkov. Ešte také teplé sme ich jedli a nevedeli sa ich dojesť 🙂
Chudina svokra, v tej dobe to bola jej diagnóza 🙂 Keď k nám prišla, piekli sa pagáčiky 🙂
Toto obdobie prešlo a, čuduj sa svete, prišla mi slina na ne 🙂
Dlho som sa odhodlávala a nevedela si vybrať, či chcem listované alebo len oškvarkové cesto tak, ako to svokra pre nás piekla.. – to bola moja výhovorka, prečo ešte počkať s pečením 🙂
Osud si to zariadil sám- natrafila som na dokonalé oškvarky, ešte aj mleté! Už som sa nemala na čo vyhovoriť. Pieklo sa 🙂
Som človek, ktorý málo solí, takže som nevedela správne posúdiť, či oškvarky treba dosoliť. Po upečení som zistila, že som aj trochu mohla, no zakamuflovala som to- jemne som posolila ich ešte teplý povrch.
Vyberte si vy, ako sa vám páči, či chcete listované alebo nie. Chuť bude takmer rovnaká, len vzhľad iný 🙂
Listovala som ich, pretože sú krajšie potom na fotke 🙂 – to je dôvod, že ? :))))
***KVÁSKOVÉ PAGÁČIKY***
Potrebujeme:
200g špaldovej celozrnnej múky
200g studeného mlieka
1vrchovatá polievková lyžica kvásku
– Suroviny spolu zmiešame a necháme na chladnejšom(ale nie v chladničke) mieste asi 9-12hodín. V chladničke zmes treba nechať 24-30hodín. Vznikne nám štartér.
Následne na cesto potrebujeme:
400g špaldovej polohrubej bielej múky
150g vlažného mlieka
1 vajce
10g soli
50ml oleja
1ČL mletej rasce
1ČL sladenky
Plus potrebujeme:
300g mletých oškvarkov izbovej teploty
vajce na potretie
– Štartér spojíme so surovinami na cesto
a vymiesime príjemné, nie príliš tuhé cesto. Necháme ho 20 minút oddýchnuť.
Cesto preklopíme na mierne pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 0,5cm.
Na cesto lyžicou nakôpkujeme a rovnomerne rozotrieme oškvarky.
Takto natreté cesto preložíme na tretiny, prekryjeme fóliou, aby cesto neobschlo a necháme hodinu stáť.
Po hodinke cesto rozvaľkáme a znova preložíme na tretiny.
Opäť prikryjeme a necháme hodinu stáť.
Tretie rozvaľkanie je už iné. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 1,5cm, lebo 2 cm je veľa a 1 cm je málo (nie sú také chutné potom). Ja som si na to zobrala pravítko 🙂
Z cesta vykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm a ukladáme ich na plech vystlaný papierom.
Výjdu nám dva plechy pagáčikov a jeden menší plech s odrezkami.
Keďže je cesto listované, má jednu nevýhodu- odrezky sa nedajú spojiť do ďalšieho cesta- no tieto odrezky boli u nás bleskovo preč 🙂
Plechy s pagáčikmi prekryjeme fóliou a necháme finálne 2 hodiny vykvasiť.
Rúru si vyhrejeme na 220´C.
Pagáčiky potrieme vajíčkom a pečieme okolo 10-15 minút, veľmi záleží od rúry. Znakom upečenia je ich naružovelá farba.
Pagáčiky necháme vychladnúť na plechu, budú krásne mäkké i chrumkavé 🙂
Dobrú chuť!
TIP: Nechce sa vám piplať s listovaním pagáčikov? Oškvarky šupnite priamo do cesta a cesto nechajte po vymiesení v prikrytej mise 2 hodiny oddychovať. Následne rozvaľkajte na hrúbku 1,5cm a pokračujte podľa receptu 🙂
POZN.: Chcela som im dodať kupovaný look a na povrch som tvrdou stierkou vytvorila akoby sieť. Asi bola veľmi tenká, pečením sa stratila 🙂