Tak si predstavte, že som bola v obchode s nábytkom a doplnkami. Už vcelku unavená som ani nesledovala, čo tam všetko je. No v oddelení s látkami sa to všetko zmenilo. Uvidela som látku tmavú ako ranný chlad uprostred lesa. V tom som si spomenula, že som pred chvíľou prechádzala okolo utierky, ktorá sa s touto látkou doplňovala. Zobrala som látku, ukázala ju chlapovi a vravím: „Vidíš ten recept?“ A len na mňa nechápavo pozeral a počúval o tom, ako mi napadlo urobiť čízkejk omamnej chute. Dopĺňala by si svieža sladkosť lesného ovocia a korunovaná by bola mrveničkou orieškovej chute.
Látku som zobrala aj s utierkou, následne vbehla do prvých potravín a nakúpila potrebné suroviny.
Doma som hneď večer zavolala deti, nech mi pomôžu. Ovocie bolo skôr v ich bruškách ako na torte. Vždy to patrične odôvodnili: „Ukáž, aj táto je sladká? Nech nepokazí chuť potom.“
Číz sme zbúchali, hodili do rúry a šli sa chystať na kute. Po dopečení som len vypla rúru a nechala cheesecake v rúre, aby bol úplne dokonalý. Spokojná som mohla ísť spať.
Ráno som ho len dala do chladničky, aby bol chladný a pevný. Presne ako ten vánok v lese.
Vraj bol dokonalý. Len sa po ňom zaprášilo a ani som si ho nestihla vychutnať. Ale to vôbec nevadí. Dnes som bola v obchode znova. Tentokrát budem obozretnejšia- odložím si na tanier s mojou menovkou. Veď aby sa mi vôbec ušlo, nie?
Koľko geniality vie v sebe skryť jeden unavený pohľad na zmyselnú farbu látky…
***LESNÝ CHEESECAKE***
Na korpus potrebujeme:
250g špaldovej celozrnnej múky
100g najemno pomletých mandlí
160g rozpusteného masla
1 žĺtok
½ ČL vanilky
3PL studeného mlieka
1ČL vínneho kameňa
štipka soli
Na krém potrebujeme:
250g mascarpone
250g kyslej smotany
250g smotany na šľahanie
2 celé vajcia
1 extra vanilkový puding (Dr. Oetker predáva)
100g trstinového cukru
Na ovocné zdobenie potrebujeme:
1 vaničku černíc
1 vaničku malín
1 vaničku čučoriedok
Na mrveničku potrebujeme:
70g špaldovej múky
60g trstinového cukru
50g studeného masla
– Najlepšie je začať si večer. Suroviny na cesto zmiešame spolu v mise do kompaktnej hmoty.
Natlačíme ju do tortovej formy s priemerom 26cm tak, aby sme vytvorili aj okraje minimálne 2 cm do výšky.
Formu s cestom dáme zatiaľ do mrazničky.
V mise, kľudne môžeme použiť aj tú po ceste, zmiešame suroviny spolu. Ide to ľahko aj metličkou. Pre dokonalé zmiešanie možno použiť tyčový mixér.
Vytiahneme formu, vylejeme do nej plnku a hákom- bákom- tralalákom, rozumej hocijako, rozmiestnime ovocie.
V malej miske si spojíme suroviny na mrveničku. Maslo si pritom nakrájame na malé kúsočky a múku s cukrom do masla čo najrýchlejšie prstami zapracujeme. Keď dosiahneme konzistenciu hrubšieho piesku, máme super mrveničku.
Mrveničkou rovnomerne posypeme povrch koláča a dáme do vyhriatej rúry na 180´C.
Pečieme 40 minút. Následne rúru vypneme a koláč v nej necháme vychladnúť. Najlepšiea aj celú noc.
Následne ráno dáme formu s lesným cheesecakom do chladničky zachladiť na 3-4 hodiny.
Pozor, prudko jedlé.
Dobrú chuť!
TIP: Na mrveničku použite aj jemne mleté vločky. Nie je dobré použiť pohánkovú múku, ľahko tmavne. Mohla by byť ľahko pripálená.
POZN.: Veľmi záleží od jednotlivých značiek surovín a ich hustoty. Niektoré značky majú redšie produkty. Treba poskúšať. Ovocie aj posýpka by sa mali udržať na povrchu koláča.