HRUŠKOVÝ ČOKO TART

Ja viem, ja viem, ja viem:) Hruška je jesenná záležitosť. Všetko Vám vysvetlím:)

Ako sme boli naposledy u svokry, poslala ma do pivnice zobrať si zaváraniny, ktoré potrebujeme. Hrabala som sa medzi nimi a uvidela som posledný pohár s hruškami. Oči mi vybehli, sliny mi začali tiecť ako bernardínovi, pretože som zrazu videla kopu čokolády s touto zaváraninou.

S malou dušičkou som ho vyniesla do kuchyne a žobronila oň. Veď posledný je posledný…

Hrušky boli moje a ja som sa nevedela dočkať, kedy sa postavím k linke a spácham nový recept:)

Je výborný, letno sladký:) Orechy v korpuse nie je veľmi cítiť, ale tak to má byť.

Čokoláda s hruškou a v pozadí orechy…cítite to?:)

Kľudne vymeňte ovocie za sezónnejšie, s čokoládou ide všetko:)

 

 

*HRUŠKOVÝ ČOKO TART*

 

 

Na korpus potrebujeme:

50g pekanových orechov

100g mandlí

140g celozrnnej špaldovej hladkej múky

50g trstinového cukru

125g mäkkého masla

1 vajce

1PL citrónovej šťavy

1PL mlieka

štipku soli

 

Na plnku potrebujeme:

200g smotany

3žĺtka

3PL trstinového cukru

¼ ČL vanilkového prášku

150g kvalitnej horkej čokolády

hrušky

        – Orechy rozmixujeme najemno. Pridáme k ostatné suroviny, dobre premiešame a cesto dáme na papier na pečenie. Prekryjeme ho potravinárskou fóliou a valčekom vyvaľkáme do tortovej formy s priemerom 24cm. Cesto chceme mať aj po okrajoch, vaľkáme teda viac, ako je forma.

Cesto na papieri dáme do formy, rukou prispôsobíme tvaru formy a odstránime fóliu.

Dáme do chladničky.

Čokoládu si dáme rozpustiť do misky nad parou. Žĺtka si vyšľaháme metličkou s cukrom do nadýchanej peny.

Do hrnca si nalejeme smotanu, pridáme k nej vanilku a v momente, keď sa začnú po okrajoch hrnca tvoriť bublinky- smotana má vtedy cez 80´C, stiahneme z plameňa.

1/3 smotany prelejeme do žĺtkovej peny a neustále miešame. Teplota sa vyrovná, žĺtka sa nezrazia.

Žĺtka prelejeme naspäť do hrnca so smotanou, vrátime na sporák. Neprestávame miešať. Plameň je úplne slabučký.

Vlejeme rozpustenú čokoládu.

Zmes začne po chvíli miešania nádherne tuhnúť.

Vypneme plameň.

Hrušky si nakrájame na tenšie pásiky. Z chladničky vyberieme korpus, vylejeme naň čokoládovú zmes a na ňu vkusne naukladáme hrušky.

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200´C cca 25-30 minút. Hnedasté okraje cesta sú dobrým vodítkom upečenia.

Po upečení necháme vychladnúť a dáme zatuhnúť do chladničky.

Úžasne luxusný!

Bon appétit!

TIP: Presný návod, ako na čoko náplň nájdete i na stránke- créme anglais aux chocolat, alebo domáci čoko puding:)

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
6