Varená jablková torta patrí do bežného repertoára asi každej domácnosti. Šikovné využitie jabĺk bez použitia rúry je veľmi nápadité. Šťavnatá chuť, príjemné osvieženie, sladké potešenie. A navyše jednoduchá príprava, ktorú zvladne aj úplný začiatočník. A to sa hodí, keď chceme zabodovať, nie?
Prvé kontakty s gastronómiou
Jednoduché recepty, resp. tie, na ktorých sa dá len málo pokaziť a nebráni to úspechu, sú super na zaúčanie sa do remesla v kuchyni. U mňa to bola, okrem bleskovej torty, aj táto varená jablková torta, ktorú som so sestrou robievala. Ešte dnes si pamätám starú plechovú formu, ktorá priam dýchala históriou- tuším ju mala moja mama ešte po svojej mamine 🙂
Bavilo ma tortu pripravovať, pretože ma konečne pustili k práci. Rozkladať piškóty do formy bola moja úloha. A tie zaujímavé momety, keď treba navážiť suroviny, pri varení sa voda vyparuje, niečo sa tam vleje a ono to zmení hustotu a keď sa celé dielo nechá v chladničke oddýchnuť, piškóty zmäknú… to je matematika, fyzika a chémia v praxi. Oveľa zaujímavejšie učenie, než teoretické driľovanie. Tiež si tak myslíte?
No predstavte si, jedenie už nebolo pre mňa lákavé. Bolo tam veľa jabĺk a málo čokolády. Niekedy žiadna. Takže tento recepis u mňa na tanieri nezožal úspech. Dlho, predlho pre mňa znamenalo sladké=čokoláda. No dobre, ešte šľahajdu som zobrala 🙂
Jablko: predĺži život o 12 minút
Jablká sú tak rozšírené a bežné, že ich ani nejako špeciálne nevnímame. Malé, voňavé, guľaté plody rôznych farieb s odtieňmi červenej, žltej či zelenej sú neobyčajne obyčajné. Okrem rôznej farby majú rôznu chuť a konzistenciu. Toľko tých druhov je, že sa ich asi ani za celý život nestihneme objesť. Pri správnom skladovaní vydržia dlho a majú veľké využitie a prínos pre každú vekovú skupinu.
Sama som zostala prekvapená všetkými prínosmi pre naše zdravie, ktoré som o jablku našla. Zhrniem to do pár bodov.
9 dôvodov, prečo by sme mali jablko jesť:
- je vhodné pri redukčných diétach
- vo forme octu pomáha pri akné
- zlepšuje ďasná
- podporuje vyprázdňovanie
- zlepšuje funkciu srdca
- pomáha lepšie sa koncentrovať
- pre vyskoký obsah železa pomáha pri chudokrvnosti
- pôsobí močopudne
- pre vysoký obsah vody je super na osvieženie.
Jablko dokonca má aj svoj deň, 26.októbra 🙂 Je o ňom viacero porekadiel, prísloví i prasnostík.
Najviac ma zaujalo: Jablko nepadá ďaleko od stromu a aj keď sa odkotúľa, vždy sa stopkou ku pňu obracia. – toto chcem sledovať 🙂 Je to pravda? Tento rok to už nestíham, no moja zvedavosť mi nedá 🙂
Vraj červené jablká bývajú najviac červavé. Ale zasa do škaredého a nezdravého sa červík nezavŕta 🙂
Samozber jabĺk: doprajme si to najlepšie.
Vylepšená varená jablová torta: zatraktívnenie receptúry
Nedávno robila práve túto varenú jablkovú tortu svokra. Dnes už mám iné chute, za dezert považujem aj iné veci ako čokinu. No pri jedení mi napadlo, ako vylepšiť tortu tak, aby to bolo mega aj pre moje chuťové poháriky. Dodať jej šmrnc. Stále len varená a zachladená.
Pridala som do nej dve vrstvy mascarpone krému s kyslomliečnym Skyrom. Torte to dodalo krémovosť, plnosť chute a lahodnosť. Zrazu to nebola len varená jablková torta. Reálne som začala premýšľať, že dám na chladničku nejakú reťaz, aby nám aspoň do druhého dňa zostala.
Moje postrehy k receptúre:
- Kto kváskuje, povýši pokrm poľahky na kváskový- vďaka kváskovým piškótom.
- Chuť pre dospelákov možno vytuningovať trochou rumu, ktorý sa pridá do vychladnutej jablkovej zmesi.
- Jablká je lepšie ošúpať.
- Šupky nevyhadzujeme– zjeme 🙂 , vysušíme, pridáme do čaju.
- Zlatý klas je vhodnejší než puding. Je to cítiť na chuti.
- Nanášanie mascaprone krému je trochu obtiažne. Preto je super krém nadávkovať po lyžiciach a potom opatrne porozotierať.
- Jedia aj oči. Poliatie torty čokoládou v štýle hala – bala dodáva na príťažlivosti.
Obyčajné, a pritom very šik.
***VARENÁ JABLKOVÁ TORTA***
Potrebujeme:
1 kg jabĺk
4 dcl vody
6 PL trstinového cukru
2 balenia piškótov
2 balenia Zlatý klas
30 g horkej čokolády
Na mascarpone plnku potrebujeme:
500 g mascarpone
2 ks jogurtu Skyr biely
cukor (podľa našej chuti)
Postup:
Jablká ošúpeme a na hrubom strúhadle ich nastrúhame.
Do hrnca si dáme 2 dcl vody, cukor a nastrúhané jablká. Zapeneme sporák a necháme chvíľu variť, len čo jablká trochu zmäknú.
Do misky si zatiaľ dáme ďalšie 2 dcl vody a rozmiešame v nej zlaté klasy.
Keď jablká trochu zmäkli, za stáleho miešania do nich vlejeme pripravený zlatý klas a miešame 2 minúty. Neprestávame pritom miešať.
Následne odstavíme jablkovú zmes z plameňa a necháme vychladnúť.
V miske si zatiaľ veľmi jednoducho pripravíme plnku – zmiešame mascarpone a sky do homogénnej zmesi. Cukor pridávame po lyžiciach a ochutnáme, úroveň sladkosti krému volíme podľa našej chute.
Do tortovej formy s priemerom 26 cm naukladáme na dno piškóty.
Polievkovou lyžicou nakôpkujeme polovicu krému na piškóty. Krém sa ťahšie rozotiera, kôpky sa ľahšie rozotrú do jednej vrstvy.
Na krém príde 1/4 jablkovej zmesi. Následne navrstvíme piškóty a opäť jablká.
Takto poračujeme až sa nám minie jablková zmes. Prekryjeme ju poslednou vrstvou piškót. Na ne príde druhá polovica mascarpone krému. Teda mascarpone krém máme na spodu a navrchu torty.
Dokonalosť tohto dezertu korunujeme čokoládou.
Tú si v miske nad parou roztopíme a lyžicou hala – bala pofŕkame po povrchu.
Hotovú tortu dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, najlepšie cez noc, vychladiť.
Dobrú chuť!