Keď sa chystám upiecť si nejakú sladkú dobrotu, napíšem si ráno pred prácou lístoček s potrebnými surovinami, aby som na nič nezabudla. No akokoľvek sa snažím, niekedy nastane chyba už pri zapisovaní a mne zrazu doma chýba niečo tak základné ako vajcia. V minule ma to však neodradilo. Moja chuť na niečo sladké a osviežujúce bola natoľko silná, že som si upiekla bezvaječný koláč s kváskom.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=6SRpXVKO5pA[/embedyt]
Lístočky na lepšiu pamäť
S pribúdajúcimi povinnosťami som si uvedomovala potrebu nejakého “šepkára”, ktorý by bol so mnou všade a pripomínal mi veci, na ktoré nemôžem zabudnúť, či musím urobiť. Komplikácie zo zabudnutia či neskorého spomenutia by mohli byť ozaj nepríjemné.
Na radu kamarátky som si začala plánovať každý deň zvlášť na veľký papier. Keď som odchádzala z domu, potrebné veci som si začala prepisovať na papierik. Nechcelo sa mi sprvu veriť, že by mi to nejako pomohlo. Pravdupovediac, ani sa mi akosi nechcelo “plánovať” a zapisovať.
Vyskúšala som to len preto, aby som mohla povedať, že mne to nepomáha.
Opak bol pravdou. Do môjho života plánovanie prinieslo väčší pokoj, rozvahu a koniec koncov aj radosť z načas urobených vecí. Kedysi som lístočky brala ako pomôcku pre starých alebo zábudlivých ľudí. Teraz ich vnímam ako šepkára, ktorý je stále so mnou, aby som mala veci čo najviac pod kontrolou.
Ale! Aj motyka vystrelí. 🙂 Niekedy hold zabudnem. Vtedy si uvedomujem, že som len človek, ktorý sa snaží robiť veci, ako najlepšie vie.
Neúplný zoznam na nákup
Už dlhšie som sa pohrávala s myšlienkou upiecť si koláč. Ovocný. A teda v mojom ponímaní to znamená, že tam bude aj mrvenička. Veeeeeľa mrveničky.
Ráno pred odchodom z domu som si na lístoček napísala potrebné suroviny a smelo vykročila v ústrety novému pracovnému dňu.
Už počas dňa som premýšľala nad ovocnou chuťou a tešila som sa ako malá, že sa nabažím koláča.
S nákupom som prišla domov, pustila sa do práce a vtom som nevedela nájsť vajcia. Zrada! Nekúpila som. Neboli na zozname…
Ach jo! Celá som sčervenela a nevedla som pochopiť, ako som mohla na ne zabudnúť.
TIP: Máte len jedno vajce? Vyskúšajte tento kváskový recept na koláč a doprajte si luxusnú chuť!
Zabudnutý recept
Sadla som si na svoje schodíky v kuchyni a začala som listovať kuchárky a staré zošity v snahe zachrániť svoju chuť na osvieženie v podobe lahodného koláča.
Začítala som sa do starého písma a postupne sa moje sklamanie z nekúpených vajec menilo na uvoľnenie plynúce z atmosféry čítania starých receptov.
Zrazu ma zaujal jeden, ktorý som doteraz akoby prehliadala. Nepamätala som si ho. Ani jeho chuť, ani že by som ho niekedy skúšala piecť. Čo ma však šokovalo- nepísali sa tam žiadne vajcia.
Obracala som papier, snažila som sa z postupu zistiť, či len v surovinách ho zabudli napísať. Po vajciach žiadna zmienka. Žeby recept bez vajec? Navyše spĺňal moje požiadavky.
Bezvaječný koláč bol podľa receptu:
- šťavnatý
- osviežujúci
- s mrveničkou
- hodiaci sa so sezónnym ovocím
- a teda bez vajec.
Vyhrala som! toto ma zachránilo. Budem mať koláááááč. 🙂
Bezvaječný koláč u nás doma
Jasnačka, že tento recept bol napísaný s kvasnicami. Pre mňa však žiadna prekážka. Prekváskovala som si ho ihneď a čakala na jeho chuť.
Nesklamal. Svojou sviežou chuťou ma presvedčil, aby som si ho zaradila do svojho repertoáru. O to viac, keď mi kamarátka po návšteve písala, aby som jej prezradila tajomstvo úspechu.
Ovocie volím podľa sezóny. Je vďačný na spotrebovanie marhúľ. Skvelé sú aj slivky a kto má doma veľa čučuriedok, pripraví z nich vďaka tomuto koláču hotovú delikatesu.
Aj ostatným členom sa hneď zapáčil. Predpokladám, že to bude vzájomnou kombináciou chute cesta s ovocím a hojnou mrveničkou dotvorenú o vôňu škorice.
Keď upečený koláč posypem práve škoricou, zrazu sa celým svojím vnútrom prenesiem do kuchyne k starenke, kde sa z jej “sekretára” rynula práve táto hrejivá vôňa horkasto – pikantnej chute. Vtedy sa mi vyčarí spokojnosť a úsmev na tvári.
Moje poznámky k receptu BEZVAJEČNÝ KOLÁČ S KVÁSKOM
- Do receptu dávam špaldovú polohrubú múku. No pôvodne je tam klasická polohrubá výberová múka. Môžeme si teda vybrať podľa chute a ponuky našej komory, ktorú múku použijeme. Pomery zachovávame.
- Mlieko používam plnotučné. Je však možné ho nahradiť aj rastlinnou náhradou v prípade, že ste bezlaktózoví.
- Množstvo cukru nie je presne dané. Veľmi závisí od sladivosti ovocia. Odporúčam dať radšej menej cukru a v príprade potreby posypať po povrchu cukrom (ak by bolo málo).
- Čo sa týka oleja, jeho druh je podľa našej chute. Mám rada olivový, no niekomu vadí jeho vôňa v ceste. Vtedy odporúčam klasický repkový.
- Olej je možné nahradiť aj rozpusteným maslom.
- Ovocie môže byť akékoľvek. Skvelý je mix rôzneho ovocia. No dokonalosť koláča vynikne aj pri jednoduchej príprave z jedného druhu ovocia. Čerstvé alebo zavárané – podľa našich možností.
- Plech som použila vo veľkosti 40x30cm.
- Každá rúra pečie inak, preto najlepšia kontrola upečenia koláča je podľa hnedých okrajov.
- Po posypaní škoricovým cukrom je úplne naj pofŕkať koláč na záver rozpusteným maslom.
- Postup v nekváskovej podobe za použitia droždia– namiesto 1PL kvásku pridáme do cesta 1/2 kocky čerstvého droždia a necháme 1,5 – 2 hodiny kysnúť na linke. Následne pokračujeme podľa pôvodnej receptúry.
***BEZVAJEČNÝ KOLÁČ S KVÁSKOM***
Na cesto potrebujeme:
500 g špaldovej polohrubej múky
500 g mlieka
5 – 7 PL trstinového cukru
2 PL materského kvásku
70 g oleja
štipku soli
Ďalej potrebujeme:
500 g ovocia
Na mrveničku potrebujeme:
120 g špaldovej polohrubej múky
60 g trstinového cukru
60 g studeného masla
Na dokončenie potrebujeme:
škoricový cukor
Postup:
Suroviny na cesto zmiešame v miske. Vznikne nám cesto o niečo hustejšie ako na lievance.
Misku s cestom prekryjeme fóliou alebo ešte väčšou misou. Takto necháme cesto oddychovať na linke 3 hodiny.
Cesto následne vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto poukladáme ovocie šupkou nadol.
Ovocie ukladáme nahusto jedno vedľa druhého.
Následne ho zasypeme pripravenou mrveničkou.
Pripravené cesto dáme piecť do rozohriatej rúry na 220´C na 35 – 40 minút.
Upečený koláč po vytiahnutí hneď posypeme škoricovým cukrom.
Necháme vychladnúť a podávame s mliekom.
To je detstvo. Mňam!
Dobrú chuť!
Dobry den, ked v niektorých receptoch uvediete kvasok….tak neviem, ci razny alebo LM. Kvaskujem adi tyzden, tak je vsetko tazke pre mna. Ako olej odporúčam hroznový, je prakticky bez chuti a je super na kolac. Idem skusit tento kolac, lebo lekarka mi povedala, ze ziadne mlueko, ani vajcia nemizem. Ani cukor….ale zas…trochu si dam. Mlieko skusim kokosove. Ovocie mam mrazene ribezle a jablká čerstvé. Tak uvidime….a spaldova polohruba?, tosom este nepocula, musim pizhanat. Tak dam obyc. Polohrubu. A kvasok…neviem ktory?.
Dobrý deň, Ivanka. Lievito madre je taliansky druh kvásku, preto sa označuje “lievito madre”- po taliansky. Znamená to isté- materský kvások. U nás, na Slovensku je tradícia v ražnom kvásku. Preto za slovenkým (slovanským) názvom materský kvások je tradičný ražný kvások a taliansky po taliansky. 🙂
Postupne sa v tom poľahky zorientujete a nájdete si svoju pohodu, ktorá vás bude napĺňať. Želám vám veľa zdaru 🙂