Ja som sa ju naučila variť až ako poslednú…
Milovala som odpovede na moju otázku- Koľko veľa vody použiť na uvarenie ryže?- „Tak akurát.“ alebo „Prst nad ryžou.“ Tiež som dostala odpoveď- „Dva prsty od vrchu.“
Ryža bola mojou karmou. Dlho som ju nevedela uvariť tak, aby bola úžasne kyprá, nie lepivá a nie rozbrblaná a bez chuti.
Pri ryže v sáčiku som teda nemienila ostať, a tak som si, vtedy ako novopečená matka, povedala, že niečo tak základné musím dať.
Pre mňa výzva 🙂
Rôzne typy varenia ryže
Radili mi ryžu variť ako cestoviny. Skúšala som zaliať v pomere 1:1,5 ryža:voda. Dokonca prišiel domov ku mne šéfkuchár a učil ma ju variť. No keďže dokonalá bola len s dávkou cibule, pre mňa to bol nonsens. Môj hrdina totiž nemá rád cibuľu…
Ryžu som vždy dajako uvarila, no obrat prišiel s Marthou. Poradila mi, ako na ryžu, aby bola hodná prívlastku dokonalá.
Odvtedy inak ryžu ani nevarím.
Je mäkká, ale pevná. Nelepí sa a drží krásne tvar. Jej chuť je plná, sýta, jemne slaná.
Jej chuť je tak opantavá, že ju často jeme aj samotnú.
Všetka práca je rýchlo urobená a dokonalá ryža je do 20 minút so všetkým na stole.
Ako ju teda uvariť?
Čujte, čítajte! Takto sa varí dokonalá ryža. 🙂
***AKO UVARIŤ DOKONALÚ RYŽU***
Potrebujeme:
1 hrnček guľatozrnnej ryže
1 hrnček vody
1 ČL soli
1 ČL masla
Postup:
Do hrnčeka si nasypeme ryžu- to je naša mierka. Jeden hrnček, 250ml, je pre 2-3 osoby, podľa typu jedla a množstva zeleniny podávanej k jedlu.
Ryžu z hrnčeka presypeme do jemného sitka a položíme bokom.
Do toho istého hrnčeka napustíme vodu- opäť naša mierka a dáme do kanvice rýchlo zovrieť.
Zatiaľ si prepláchneme pod teplou tečúcou vodou ryžu. V sitku ryžu miešame rukou, aby sme každé zrnko dobre premyli.
Voda, ktorá z ryže odteká, sa musí vyčistiť. Ak voda už nie je kalná, ale priezračná, máme ryžu dobre premytú.
Zovretú vodu nalejeme do hrnca s hrubším dnom.
Vsypeme do nej 1ČL soli a pridáme 1ČL masla. Keď voda v hrnci vrie, vsypeme ryžu a premiešame.
Prikryjeme pokrievkou, plameň stiahneme na minimum a stopneme si presne 16 minút.
Pokrievku neodkrývame.
Po 16 minútach vypneme plameň, odokryjeme a dokonalú ryžu vidličkou prevzdušníme.
Hotovo 🙂
Labúžo!!!
Dobrú chuť:)
TIP: Čo dobré si k ryži pripraviť? Rýchly, jednoduchý a zaručene chutný recept na Račiansku krkovičku odporúčam všetkými desiatimi.
Ahoj Naty, skúšala som uvariť ryžu presne podľa Tvojho návodu, ale po uvarení bola tvrdá. Nedala sa jesť a musela som ju ešte dovárať aj dolievať vodu. Vieš mi povedať, kde som urobila chybu?
Ďakujem. 🙂
Ahoj, Veve, to ma mrzí. Dôležité je, aby bola ryža guľatozrnná a varila sa na naozaj malom plameni. Pretože sa môže stať, že voda sa vyparí pod väčším plameňom skôr. Všetko dobré 🙂
Mala som presne ten istý problém, indukčna bola na 1 z 9…asi závisí aj od druhu ryže 🙂 mala som guľatozrnnu,no dopadla rovnako – tvrdá.
To ma mrzí, Adriana. Asi aj hrniec urobí svoje. Používam tento postup na guľatozrnnú ryžu roky, mením aj značky. Mávam doma zn.lagris, sos aj bask a vždy sa takto vydarí. Počkám, čo začne voda s ryžou vrieť, stíšim na č.3 a stopnem 16 minút. Ryža vždy tip top.
Dokonalá ryža! Konečne! Ďakujem ???
Yes, yes, yes! Mám radosť 🙂
Za mna vzdy dobre. Aj s basmati 😉
Veľké Ďakujem ? prvý krát sa mi podarila ryža bez toho, aby sa mi pripiekla alebo zostala tvrdá. Robila som jazmínovú ryžu, presne podľa týchto inštrukcií a lepšie to dopadnúť ani nemohlo. Ďakujem ?
Jupí, hej! Mám radosť 🙂
Ďakujem za super recept.
Ďalšie potvrdenie, že v jednoduchosti je krása. Moje skôr ryžové kaše, boli vždy prijímané so zhovievavým úsmevom – OK, tatino varí :-), až som sa raz hecol, pogooglil, našiel tento recept … a dnes už len občas niekto vytiahne neistú úvahu, či je babkina ryža aspoň rovnako dobrá (manželka porážku prijala (nerada) hneď 🙂 🙂 )
Takže ešte raz vďaka 🙂
Peter, mám veľkú radosť, že tento overený spôsob, ktorý v kuchyni používam roky, urobil u vás to isté- ryža je zrazu veľmi mňam. 🙂 Nech sa darí 🙂
Skvelý recept! Mám ale otázku.Ked ryžu dovarím,mám ju nechať prikrytú alebo nie? Dakujem!
Výborne, to ma veľmi tešíííí 🙂 Osobne vidličkou prehrabnem ryžu a necháme zakrytú, kým podávam. Nech sa darí:)
Bomba! Prvýkrát čo sa mi podarila ryža! Mám z toho obrovsku radosť. Ďakujem ??
Veľmi sa teším! 🙂 Nech sa darí už len takto 🙂 Naty
Skúsila som uvariť ryžu podľa Vášho receptu a bola TOP.Muž aj svokra sa čudovali ako sa mi to mohlo podariť keď som do teraz varila len ryžu v sáčku.Ostali milo prekvapený
Geniálne, Miri! Veľmi sa teším 🙂 Nech sa darí s ryžou už len takto 🙂
Ja mám radšej dlhú ryžu (odkedy robili z nej Uzbeci úplne dokonaý plov). Tak som to skúsil s ňou. Ale pridal som ešte trocha vody a varil som o 2 minuty dlhšie. Podarilo sa hneď dokonale.
To je, Lubo, skvely tip. Myslim, ze si potesil viacerych, ktori si to precitaju 🙂
Dnes som sa pokúsila uvariť ryžu podľa tvojho návodu a dopadla zle. Ryža bola tvrdá, voda sa vyparila a ryža sa začala páliť. Než sa spítaš ryža bola guľatozrná a dodržala som i tvoj pomer. Hrniec mal hrubé dno a varila som ju na minimálnom plameny 16 min., ajtak nevišla.
U mňa tak isto, postup dodržaný, no ryža tvrdá, nedovarená. Asi to naozaj funguje iba pri 1 hrnčeku ryže, ja varil o dosť väčšie množstvo a vôbec to nevyšlo. Takže do budúcna už nie….
Dobrý deň, Boris, tak to ma mrzí, že sa vám spôsob neosvedčil. Treba vyladiť hrniec a silu varnej dosky.
U nás je tento typ varenia ryže najlepší s najlepším výsledkom. Nech sa darí 🙂
Dobrý deň,
ďakujem za super recept na ryžu. Zatiaľ sa vždy podarila 🙂 a jedli by sme ju hneď kľudne čerstvú bez ničoho 😀
Chcem sa ale spýtať, keby potrebujem spraviť 2 násobné množstvo, okrem surovín treba zdvojnásobiť aj čas varenia?
Ďakujem
Katka 🙂
Krásny deň, Kati 🙂 juj, tak to mám veľkú radosť, že sa vám tiež tento spôsob osvedčil 🙂 prznávavam, že tomuto sa vyhýbam. Dvojnásobné množstvo radšej robím na dvakrát, zatiaľ som to nevychytala pomer množstvo vody, sila varenia… ak by ste náhodou zistili, napíšte, rada pripojím do článku pre všetkých 🙂
Dobrý deň, ja som robila recept z dvojnásobného množstva ryže (dlhozrnnej) a tým pádom aj vody, 16min a je úplne skvelá.Mäkká, sypká, mňam?Dúfam,že na druhý deň nebude ako blato.Ale zatiaľ vyzerá super?Ďakujem za recept
Dobrý deň, Epi, mám veľkú radosť, že návod na ryžu sa vám páči a funguje aj i vás doma 🙂 Naty
Chcem sa opytat pomer ryza:voda podla Vaseho postupu z textu je 1:1 Je to tak ?
ano, hrnček guľazrnnej ryže, hrnček vody 🙂