AKO UVARIŤ DOKONALÚ RYŽU

Čo je také ťažké na ryži? Veď sa dá do vody a nechá sa povariť…

Ja som sa ju naučila variť až ako poslednú…

Milovala som odpovede na moju otázku- Koľko veľa vody použiť na uvarenie ryže?- „Tak akurát.“ alebo „Prst nad ryžou.“ Tiež som dostala odpoveď- „Dva prsty od vrchu.“

Ryža bola mojou karmou. Dlho som ju nevedela uvariť tak, aby bola úžasne kyprá, nie lepivá a nie rozbrblaná a bez chuti.

Pri ryže v sáčiku som teda nemienila ostať, a tak som si, vtedy ako novopečená matka, povedala, že niečo tak základné musím dať.

Pre mňa výzva 🙂

Rôzne typy varenia ryže

Radili mi ryžu variť ako cestoviny. Skúšala som zaliať v pomere 1:1,5 ryža:voda. Dokonca prišiel domov ku mne šéfkuchár a učil ma ju variť. No keďže dokonalá bola len s dávkou cibule, pre mňa to bol nonsens. Môj hrdina totiž nemá rád cibuľu…

Ryžu som vždy dajako uvarila, no obrat prišiel s Marthou. Poradila mi, ako na ryžu, aby bola hodná prívlastku dokonalá.

Odvtedy inak ryžu ani nevarím.

Je mäkká, ale pevná. Nelepí sa a drží krásne tvar. Jej chuť je plná, sýta, jemne slaná.

Jej chuť je tak opantavá, že ju často jeme aj samotnú.

Všetka práca je rýchlo urobená a dokonalá ryža je do 20 minút so všetkým na stole.

Ako ju teda uvariť?

Čujte, čítajte! Takto sa varí dokonalá ryža. 🙂

***AKO UVARIŤ DOKONALÚ RYŽU***

Potrebujeme:

1 hrnček guľatozrnnej ryže

1 hrnček vody

1 ČL soli

1 ČL masla

Postup:

Do hrnčeka si nasypeme ryžu- to je naša mierka. Jeden hrnček, 250ml, je pre 2-3 osoby, podľa typu jedla a množstva zeleniny podávanej k jedlu.

Ryžu z hrnčeka presypeme do jemného sitka a položíme bokom.

Do toho istého hrnčeka napustíme vodu- opäť naša mierka a dáme do kanvice rýchlo zovrieť.

Zatiaľ si prepláchneme pod teplou tečúcou vodou ryžu. V sitku ryžu miešame rukou, aby sme každé zrnko dobre premyli.

baner

Voda, ktorá z ryže odteká, sa musí vyčistiť. Ak voda už nie je kalná, ale priezračná, máme ryžu dobre premytú.

Zovretú vodu nalejeme do hrnca s hrubším dnom.

Vsypeme do nej 1ČL soli a pridáme 1ČL masla. Keď voda v hrnci vrie, vsypeme ryžu a premiešame.

Prikryjeme pokrievkou, plameň stiahneme na minimum a stopneme si presne 16 minút.

Pokrievku neodkrývame.

Po 16 minútach vypneme plameň, odokryjeme a dokonalú ryžu vidličkou prevzdušníme.

Hotovo 🙂

Labúžo!!!

Dobrú chuť:)

TIP: Čo dobré si k ryži pripraviť? Rýchly, jednoduchý a zaručene chutný recept na Račiansku krkovičku odporúčam všetkými desiatimi.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Ako uvariť dokonalú ryžu
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 76 Review(s)
155

29 comments

  1. Ahoj Naty, skúšala som uvariť ryžu presne podľa Tvojho návodu, ale po uvarení bola tvrdá. Nedala sa jesť a musela som ju ešte dovárať aj dolievať vodu. Vieš mi povedať, kde som urobila chybu?
    Ďakujem. 🙂

    1. Ahoj, Veve, to ma mrzí. Dôležité je, aby bola ryža guľatozrnná a varila sa na naozaj malom plameni. Pretože sa môže stať, že voda sa vyparí pod väčším plameňom skôr. Všetko dobré 🙂

      1. Mala som presne ten istý problém, indukčna bola na 1 z 9…asi závisí aj od druhu ryže 🙂 mala som guľatozrnnu,no dopadla rovnako – tvrdá.

        1. To ma mrzí, Adriana. Asi aj hrniec urobí svoje. Používam tento postup na guľatozrnnú ryžu roky, mením aj značky. Mávam doma zn.lagris, sos aj bask a vždy sa takto vydarí. Počkám, čo začne voda s ryžou vrieť, stíšim na č.3 a stopnem 16 minút. Ryža vždy tip top.

  2. Veľké Ďakujem ? prvý krát sa mi podarila ryža bez toho, aby sa mi pripiekla alebo zostala tvrdá. Robila som jazmínovú ryžu, presne podľa týchto inštrukcií a lepšie to dopadnúť ani nemohlo. Ďakujem ?

  3. Ďakujem za super recept.

    Ďalšie potvrdenie, že v jednoduchosti je krása. Moje skôr ryžové kaše, boli vždy prijímané so zhovievavým úsmevom – OK, tatino varí :-), až som sa raz hecol, pogooglil, našiel tento recept … a dnes už len občas niekto vytiahne neistú úvahu, či je babkina ryža aspoň rovnako dobrá (manželka porážku prijala (nerada) hneď 🙂 🙂 )

    Takže ešte raz vďaka 🙂

    1. Peter, mám veľkú radosť, že tento overený spôsob, ktorý v kuchyni používam roky, urobil u vás to isté- ryža je zrazu veľmi mňam. 🙂 Nech sa darí 🙂

    1. Výborne, to ma veľmi tešíííí 🙂 Osobne vidličkou prehrabnem ryžu a necháme zakrytú, kým podávam. Nech sa darí:)

  4. Skúsila som uvariť ryžu podľa Vášho receptu a bola TOP.Muž aj svokra sa čudovali ako sa mi to mohlo podariť keď som do teraz varila len ryžu v sáčku.Ostali milo prekvapený

  5. Ja mám radšej dlhú ryžu (odkedy robili z nej Uzbeci úplne dokonaý plov). Tak som to skúsil s ňou. Ale pridal som ešte trocha vody a varil som o 2 minuty dlhšie. Podarilo sa hneď dokonale.

  6. Dnes som sa pokúsila uvariť ryžu podľa tvojho návodu a dopadla zle. Ryža bola tvrdá, voda sa vyparila a ryža sa začala páliť. Než sa spítaš ryža bola guľatozrná a dodržala som i tvoj pomer. Hrniec mal hrubé dno a varila som ju na minimálnom plameny 16 min., ajtak nevišla.

    1. U mňa tak isto, postup dodržaný, no ryža tvrdá, nedovarená. Asi to naozaj funguje iba pri 1 hrnčeku ryže, ja varil o dosť väčšie množstvo a vôbec to nevyšlo. Takže do budúcna už nie….

      1. Dobrý deň, Boris, tak to ma mrzí, že sa vám spôsob neosvedčil. Treba vyladiť hrniec a silu varnej dosky.
        U nás je tento typ varenia ryže najlepší s najlepším výsledkom. Nech sa darí 🙂

  7. Dobrý deň,
    ďakujem za super recept na ryžu. Zatiaľ sa vždy podarila 🙂 a jedli by sme ju hneď kľudne čerstvú bez ničoho 😀
    Chcem sa ale spýtať, keby potrebujem spraviť 2 násobné množstvo, okrem surovín treba zdvojnásobiť aj čas varenia?

    Ďakujem

    Katka 🙂

    1. Krásny deň, Kati 🙂 juj, tak to mám veľkú radosť, že sa vám tiež tento spôsob osvedčil 🙂 prznávavam, že tomuto sa vyhýbam. Dvojnásobné množstvo radšej robím na dvakrát, zatiaľ som to nevychytala pomer množstvo vody, sila varenia… ak by ste náhodou zistili, napíšte, rada pripojím do článku pre všetkých 🙂

  8. Dobrý deň, ja som robila recept z dvojnásobného množstva ryže (dlhozrnnej) a tým pádom aj vody, 16min a je úplne skvelá.Mäkká, sypká, mňam?Dúfam,že na druhý deň nebude ako blato.Ale zatiaľ vyzerá super?Ďakujem za recept

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *