KVÁSKOVÉ BUCHTY vylepšené

– Láska moja, kedy upečieš buchty? Také mäkučké a páperové a nech je tam plno lekváru…

– Nieeeee, veď nedávno som záviny pre teba piekla.
– A to už je dávno. Takú mám chuť si s teplým mliekom na nich zmslnúť…
– Och, ja ťa musím milovať.

Rozhovor skončil a ja som sa odobrala do kuchyne vytiahnuť váhu. Budú buchty. Nie veľmi rada ich pečiem… A ťažko sa pasuje s kuchyňou starých mám. Ich buchty boli vždy geniálne. Ja idem na to po svojom. Kváskovaním 🙂 Budú teda kváskové buchty.

Ako som založila štartér, mala som niekoľko hodín, resp. noc na to, aby som prišla na nejaký trik, aby boli nadýchané a nestihli zvrchu stvrdnúť, než sa celé prepečú.

A keďže sa v noci tvorí- ako hovorí spot na Power coffe, ráno som mala nápad.

Mäkkosť a vláčnosť cesta dosiahli naše staré mamy pridaním oleja a najmä kvasnicami. Ja som plech dávala do rúry kváskové buchty prikryté alobalom a neskôr odokryla, aby sa už len zafarbili.

A fungovalo to! Mäkké a vláčne 🙂

Boli s teplým mliekom a dostala som pochvalu aj napriek tomu, že boli s celozrnnou múkou- hihihi.

***KVÁSKOVÉ BUCHTY***

 

Na štartér potrebujeme:

150g špaldovej celozrnnej múky
150g vody
1PL materského kvásku

– Všetko spolu premiešame a prikryjeme fóliou. Pri izbovej teplote necháme pracovať 9-12 hodín.

Ďalej na cesto potrebujeme:

350 g špaldovej polohrubej múky
100 g vlažného mlieka
3-4 PL masti (olej, maslo, ghee, masť…)
1 žĺtok
4 –  5 PL trstinového cukru
štipku soli

Na dokončenie potrebujeme:

hustý lekvár
maslo
práškový cukor

Postup:

-Suroviny pridáme k štartéru a vymiesime vláčne a hebké cesto. Prekryjeme neprievzdušným materiálom alebo strčíme do igelitky, aby sa naštartovalo správne kvasenie.

Necháme 2 hodiny oddychovať.

Následne cesto na kváskové buchty vyklopíme na mierne pomúčenú pracovnú dosku. Premiesime a vyvaľkáme na hrúbku cca 1cm. Vykrajujeme kolieska (použila som priemer 6cm) a do stredu dáme hustý lekvár. Zabalíme tak, že kraje zlepíme spolu.

Takto zlepené kváskové buchty ukladáme na plech s papierom na pečenie spojom dolu vedľa seba. Plech s buchtami ešte prekryjeme neprievzdušným materiálom, aby finálne vykvasili asi 2 hodiny.

Rúru vyhrejeme na 250´C. Fóliu snímeme dolu, buchty potrieme vajíčkom a plech prikryjeme alobalom. Dáme takto do rúry na 12-15 minút. Následne odokryjeme alobal a dopekáme podľa farby.

Po vytiahnutí z rúry potrieme povrch buchiet maslom.
Necháme vychladnúť, posypeme cukrom a môžeme jesť 🙂

Dobrú chuť!

POZN.: Na finálne kvasenie použite druhý hlboký plech. Ak by ste prekryli hneď alobalom, mohol by sa prilepiť na buchty a urobiť šarapatu.

TIP: Odporúčam vyskúšať aj  kváskové parené buchty. Presne tak, ako mi ich robievala moja starenka.

 

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Kváskové buchty vylepšené
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 37 Review(s)
86