KVÁSKOVÉ BUCHTY vylepšené

– Láska moja, kedy upečieš buchty? Také mäkučké a páperové a nech je tam plno lekváru…

– Nieeeee, veď nedávno som záviny pre teba piekla.
– A to už je dávno. Takú mám chuť si s teplým mliekom na nich zmslnúť…
– Och, ja ťa musím milovať.

Rozhovor skončil a ja som sa odobrala do kuchyne vytiahnuť váhu. Budú buchty. Nie veľmi rada ich pečiem… A ťažko sa pasuje s kuchyňou starých mám. Ich buchty boli vždy geniálne. Ja idem na to po svojom. Kváskovaním 🙂 Budú teda kváskové buchty.

Ako som založila štartér, mala som niekoľko hodín, resp. noc na to, aby som prišla na nejaký trik, aby boli nadýchané a nestihli zvrchu stvrdnúť, než sa celé prepečú.

A keďže sa v noci tvorí- ako hovorí spot na Power coffe, ráno som mala nápad.

Mäkkosť a vláčnosť cesta dosiahli naše staré mamy pridaním oleja a najmä kvasnicami. Ja som plech dávala do rúry kváskové buchty prikryté alobalom a neskôr odokryla, aby sa už len zafarbili.

A fungovalo to! Mäkké a vláčne 🙂

Boli s teplým mliekom a dostala som pochvalu aj napriek tomu, že boli s celozrnnou múkou- hihihi.

***KVÁSKOVÉ BUCHTY***

 

Na štartér potrebujeme:

150g špaldovej celozrnnej múky
150g vody
1PL materského kvásku

– Všetko spolu premiešame a prikryjeme fóliou. Pri izbovej teplote necháme pracovať 9-12 hodín.

Ďalej na cesto potrebujeme:

350 g špaldovej polohrubej múky
100 g vlažného mlieka
3-4 PL masti (olej, maslo, ghee, masť…)
1 žĺtok
4 –  5 PL trstinového cukru
štipku soli

Na dokončenie potrebujeme:

hustý lekvár
maslo
práškový cukor

Postup:

-Suroviny pridáme k štartéru a vymiesime vláčne a hebké cesto. Prekryjeme neprievzdušným materiálom alebo strčíme do igelitky, aby sa naštartovalo správne kvasenie.

Necháme 2 hodiny oddychovať.

Následne cesto na kváskové buchty vyklopíme na mierne pomúčenú pracovnú dosku. Premiesime a vyvaľkáme na hrúbku cca 1cm. Vykrajujeme kolieska (použila som priemer 6cm) a do stredu dáme hustý lekvár. Zabalíme tak, že kraje zlepíme spolu.

Takto zlepené kváskové buchty ukladáme na plech s papierom na pečenie spojom dolu vedľa seba. Plech s buchtami ešte prekryjeme neprievzdušným materiálom, aby finálne vykvasili asi 2 hodiny.

Rúru vyhrejeme na 250´C. Fóliu snímeme dolu, buchty potrieme vajíčkom a plech prikryjeme alobalom. Dáme takto do rúry na 12-15 minút. Následne odokryjeme alobal a dopekáme podľa farby.

Po vytiahnutí z rúry potrieme povrch buchiet maslom.
Necháme vychladnúť, posypeme cukrom a môžeme jesť 🙂

Dobrú chuť!

POZN.: Na finálne kvasenie použite druhý hlboký plech. Ak by ste prekryli hneď alobalom, mohol by sa prilepiť na buchty a urobiť šarapatu.

TIP: Odporúčam vyskúšať aj  kváskové parené buchty. Presne tak, ako mi ich robievala moja starenka.

 

Summary
recipe image
Kváskové buchty vylepšené
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
35