KVÁSKOVÉ BUCHTY vylepšené

– Láska moja, kedy upečieš buchty? Také mäkučké a páperové a nech je tam plno lekváru…

– Nieeeee, veď nedávno som záviny pre teba piekla.

– A to už je dávno. Takú mám chuť si s teplým mliekom na nich zmslnúť…

– Och, ja ťa musím milovať.

Rozhovor skončil a ja som sa odobrala do kuchyne vytiahnuť váhu. Budú buchty. Nie veľmi rada ich pečiem… A ťažko sa pasuje s kuchyňou starých mám. Ich buchty boli vždy geniálne. Ja idem na to po svojom. Kváskovaním 🙂

Ako som založila štartér, mala som niekoľko hodín, resp. noc na to, aby som prišla na nejaký trik, aby boli nadýchané a nestihli zvrchu stvrdnúť, než sa celé prepečú.

A keďže sa v noci tvorí- ako hovorí spot na Power coffe, ráno som mala nápad.

Mäkkosť a vláčnosť cesta dosiahli naše staré mamy pridaním oleja a najmä kvasnicami. Ja som plech dávala do rúry kváskové buchty prikryté alobalom a neskôr odokryla, aby sa už len zafarbili.

A fungovalo to! Mäkké a vláčne 🙂

Boli s teplým mliekom a dostala som pochvalu aj napriek tomu, že boli s celozrnnou múkou- hihihi.

 

 

***KVÁSKOVÉ BUCHTY***

 

Potrebujeme:

150g špaldovej celozrnnej múky

150g vody

1PL materského kvásku

– Všetko spolu premiešame a prikryjeme fóliou. Pri izbovej teplote necháme pracovať 9-12 hodín.

 

Následne pridáme:

350g špaldovej polohrubej múky

100g vlažného mlieka

3-4PL masti (olej, maslo, ghee, masť…)

1žĺtok

4- 5PL trstinového cukru

štipku soli

– Suroviny pridáme k štartéru a vymiesime vláčne a hebké cesto. Prekryjeme fóliou alebo strčíme do igelitky, aby sa naštartovalo správne kvasenie.

Necháme 2 hodiny oddychovať.

Následne cesto vyklopíme na mierne pomúčenú pracovnú dosku. Premiesime a vyvaľkáme na hrúbku cca 1cm. Vykrajujeme kolieska (použila som priemer 6cm) a do stredu dáme hustý lekvár. Zabalíme tak, že kraje zlepíme spolu.

Takto zlepené buchty ukladáme na plech s papierom na pečenie spojom dolu vedľa seba.

Plech s buchtami ešte prekryjeme fóliou, aby finálne vykvasili, asi 2 hodiny.

Rúru vyhrejeme na 250´C. Fóliu snímeme dolu, buchty potrieme vajíčkom a plech prikryjeme alobalom.

Dáme takto do rúry na 12-15 minút. Následne odokryjeme alobal a dopekáme podľa farby.

Po vytiahnutí z rúry potrieme povrch buchiet maslom.

Necháme vychladnúť a môžeme jesť 🙂

Dobrú chuť!

POZN.: Na finálne kvasenie použite fóliou. Ak by ste prekryli hneď alobalom, mohol by sa prilepiť na buchty a urobiť šarapatu.

11