AKO UVARIŤ DOKONALÚ RYŽU

Čo je také ťažké na ryži? Veď sa dá do vody a nechá sa povariť…

Ja som sa ju naučila variť až ako poslednú…

Milovala som odpovede na moju otázku- Koľko veľa vody použiť na uvarenie ryže?- „Tak akurát.“ alebo „Prst nad ryžou.“ Tiež som dostala odpoveď- „Dva prsty od vrchu.“

Ryža bola mojou karmou. Dlho som ju nevedela uvariť tak, aby bola úžasne kyprá, nie lepivá a nie rozbrblaná a bez chuti.

Pri ryže v sáčiku som teda nemienila ostať, a tak som si, vtedy ako novopečená matka, povedala, že niečo tak základné musím dať.

Pre mňa výzva 🙂

Rôzne typy varenia ryže

Radili mi ryžu variť ako cestoviny. Skúšala som zaliať v pomere 1:1,5 ryža:voda. Dokonca prišiel domov ku mne šéfkuchár a učil ma ju variť. No keďže dokonalá bola len s dávkou cibule, pre mňa to bol nonsens. Môj hrdina totiž nemá rád cibuľu…

Ryžu som vždy dajako uvarila, no obrat prišiel s Marthou. Poradila mi, ako na ryžu, aby bola hodná prívlastku dokonalá.

Odvtedy inak ryžu ani nevarím.

Je mäkká, ale pevná. Nelepí sa a drží krásne tvar. Jej chuť je plná, sýta, jemne slaná.

Jej chuť je tak opantavá, že ju často jeme aj samotnú.

Všetka práca je rýchlo urobená a dokonalá ryža je do 20 minút so všetkým na stole.

Ako ju teda uvariť?

Čujte, čítajte! Takto sa varí dokonalá ryža. 🙂

***AKO UVARIŤ DOKONALÚ RYŽU***

Potrebujeme:

1 hrnček guľatozrnnej ryže

1 hrnček vody

1 ČL soli

1 ČL masla

Postup:

Do hrnčeka si nasypeme ryžu- to je naša mierka. Jeden hrnček, 250ml, je pre 2-3 osoby, podľa typu jedla a množstva zeleniny podávanej k jedlu.

Ryžu z hrnčeka presypeme do jemného sitka a položíme bokom.

Do toho istého hrnčeka napustíme vodu- opäť naša mierka a dáme do kanvice rýchlo zovrieť.

Zatiaľ si prepláchneme pod teplou tečúcou vodou ryžu. V sitku ryžu miešame rukou, aby sme každé zrnko dobre premyli.

Voda, ktorá z ryže odteká, sa musí vyčistiť. Ak voda už nie je kalná, ale priezračná, máme ryžu dobre premytú.

Zovretú vodu nalejeme do hrnca s hrubším dnom.

Vsypeme do nej 1ČL soli a pridáme 1ČL masla. Keď voda v hrnci vrie, vsypeme ryžu a premiešame.

Prikryjeme pokrievkou, plameň stiahneme na minimum a stopneme si presne 16 minút.

Pokrievku neodkrývame.

Po 16 minútach vypneme plameň, odokryjeme a dokonalú ryžu vidličkou prevzdušníme.

Hotovo 🙂

Labúžo!!!

Dobrú chuť:)

TIP: Čo dobré si k ryži pripraviť? Rýchly, jednoduchý a zaručene chutný recept na Račiansku krkovičku odporúčam všetkými desiatimi.

Summary
recipe image
Ako uvariť dokonalú ryžu
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 28 Review(s)
111

2 comments

  1. Ahoj Naty, skúšala som uvariť ryžu presne podľa Tvojho návodu, ale po uvarení bola tvrdá. Nedala sa jesť a musela som ju ešte dovárať aj dolievať vodu. Vieš mi povedať, kde som urobila chybu?
    Ďakujem. 🙂

    1. Ahoj, Veve, to ma mrzí. Dôležité je, aby bola ryža guľatozrnná a varila sa na naozaj malom plameni. Pretože sa môže stať, že voda sa vyparí pod väčším plameňom skôr. Všetko dobré 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *