Ja som sa ju naučila variť až ako poslednú…
Milovala som odpovede na moju otázku- Koľko veľa vody použiť na uvarenie ryže?- „Tak akurát.“ alebo „Prst nad ryžou.“ Tiež som dostala odpoveď- „Dva prsty od vrchu.“
Ryža bola mojou karmou. Dlho som ju nevedela uvariť tak, aby bola úžasne kyprá, nie lepivá a nie rozbrblaná a bez chuti.
Pri ryže v sáčiku som teda nemienila ostať, a tak som si, vtedy ako novopečená matka, povedala, že niečo tak základné musím dať.
Pre mňa výzva 🙂
Rôzne typy varenia ryže
Radili mi ryžu variť ako cestoviny. Skúšala som zaliať v pomere 1:1,5 ryža:voda. Dokonca prišiel domov ku mne šéfkuchár a učil ma ju variť. No keďže dokonalá bola len s dávkou cibule, pre mňa to bol nonsens. Môj hrdina totiž nemá rád cibuľu…
Ryžu som vždy dajako uvarila, no obrat prišiel s Marthou. Poradila mi, ako na ryžu, aby bola hodná prívlastku dokonalá.
Odvtedy inak ryžu ani nevarím.
Je mäkká, ale pevná. Nelepí sa a drží krásne tvar. Jej chuť je plná, sýta, jemne slaná.
Jej chuť je tak opantavá, že ju často jeme aj samotnú.
Všetka práca je rýchlo urobená a dokonalá ryža je do 20 minút so všetkým na stole.
Ako ju teda uvariť?
Čujte, čítajte! Takto sa varí dokonalá ryža. 🙂
***AKO UVARIŤ DOKONALÚ RYŽU***
Potrebujeme:
1 hrnček guľatozrnnej ryže
1 hrnček vody
1 ČL soli
1 ČL masla
Postup:
Do hrnčeka si nasypeme ryžu- to je naša mierka. Jeden hrnček, 250ml, je pre 2-3 osoby, podľa typu jedla a množstva zeleniny podávanej k jedlu.
Ryžu z hrnčeka presypeme do jemného sitka a položíme bokom.
Do toho istého hrnčeka napustíme vodu- opäť naša mierka a dáme do kanvice rýchlo zovrieť.
Zatiaľ si prepláchneme pod teplou tečúcou vodou ryžu. V sitku ryžu miešame rukou, aby sme každé zrnko dobre premyli.
Voda, ktorá z ryže odteká, sa musí vyčistiť. Ak voda už nie je kalná, ale priezračná, máme ryžu dobre premytú.
Zovretú vodu nalejeme do hrnca s hrubším dnom.
Vsypeme do nej 1ČL soli a pridáme 1ČL masla. Keď voda v hrnci vrie, vsypeme ryžu a premiešame.
Prikryjeme pokrievkou, plameň stiahneme na minimum a stopneme si presne 16 minút.
Pokrievku neodkrývame.
Po 16 minútach vypneme plameň, odokryjeme a dokonalú ryžu vidličkou prevzdušníme.
Hotovo 🙂
Labúžo!!!
Dobrú chuť:)
TIP: Čo dobré si k ryži pripraviť? Rýchly, jednoduchý a zaručene chutný recept na Račiansku krkovičku odporúčam všetkými desiatimi.






Ahoj Naty, skúšala som uvariť ryžu presne podľa Tvojho návodu, ale po uvarení bola tvrdá. Nedala sa jesť a musela som ju ešte dovárať aj dolievať vodu. Vieš mi povedať, kde som urobila chybu?
Ďakujem. 🙂
Ahoj, Veve, to ma mrzí. Dôležité je, aby bola ryža guľatozrnná a varila sa na naozaj malom plameni. Pretože sa môže stať, že voda sa vyparí pod väčším plameňom skôr. Všetko dobré 🙂
Mala som presne ten istý problém, indukčna bola na 1 z 9…asi závisí aj od druhu ryže 🙂 mala som guľatozrnnu,no dopadla rovnako – tvrdá.
To ma mrzí, Adriana. Asi aj hrniec urobí svoje. Používam tento postup na guľatozrnnú ryžu roky, mením aj značky. Mávam doma zn.lagris, sos aj bask a vždy sa takto vydarí. Počkám, čo začne voda s ryžou vrieť, stíšim na č.3 a stopnem 16 minút. Ryža vždy tip top.
Za mna vzdy dobre. Aj s basmati 😉