Feniklová krémová polievka

Kreativita v kuchyni je nepostrádateľná. Jedlo nás má prekvapiť vzhľadom, očariť vôňou a objať chuťou. Pri monotónnosti vo varení sa začína toto všetko vytrácať a jedlo nás potom nebaví. Ešteže ma môj hlad vždy nastaví na nový nápad! Ako táto feniklová polievka. No kto by povedal, že aj moje vyberavé deti nastavia svoj tanier na túto netradičnú polievku? Znak, že im chutí a teda, že tento recept mám zapísať do svojho notesa s receptami. Pridáte sa aj vy? 🙂

Nový nápad ako lusk

O mne je známe, že hlad je môj motivátor k vymýšľaniu nových receptov.
Myslím, že je to rovnaké, ako rada: „Nechoď nakupovať do potravín, keď si hladný.“ Lebo kupujeme blbiny, ktoré by sme inak nekúpili a sme náchylnejší podľahnúť marketingovým ťahom reklám a zliav obchodníkov. Skrátka, berieme všetko rad za radom.

Naty čerpá inšpiráciu najedlo v hlade :)
Chuť od Naty: hlad

Keď som hladná, začnem si predstavovať nejakú surovinu, na ktorú mám chuť, až tak silno, že cítim jej vôňu. Bylinky? A ešte k tomu vôňa syra? Alebo niečo iné? A už len kecám, rozprávam a sypem názvy jedál pri pregĺganí naprázdno. 🙂

Tak napríklad vznikol recept na kapra. Reakcie a pochvaly po Vašom ochutnaní mi zaplavili schránky v mailoch i na sociálnych sieťach. Bolo mi obrovskou cťou.
Vymyslieť ho nebolo veľmi ťažké…bola som len hladná. 🙂

Polievka ako záchrana na cesty

Cestujem veľa po Slovensku s kurzami kváskovania. Častokrát by som bola celý deň bez jedla. Nemala by som s tým problém, vydržím, ale toto nie je zdravý životný štýl. Jedlo je potrebné.
Skúšala som si baliť klasické jedlo s príborom. No jedlo bolo studené a jesť ho v aute…to bola z núdze cnosť, ktorá ma rýchlo omrzela.

Začala som si robiť husté polievky. Geniálny nápad!
Uvarím si hustú polievku, rozmixujem ju a naplním do termosky. Vydrží dlho teplá.
Nalejem si a vypijem ju. Niekedy zajem krajcom chleba. Obrovská bašta, ktorá ma baví.

Feniklová polievka

Nápadov nie je nikdy dosť- veď to vieme. Ani v polievkach.
Na tržnici som šla okolo tety, ktorá ponúkala tak krásny fenikel, že zďaleka na mňa volal, aby som si ho kúpila. Pevný, macatý, s krásnou vňaťou… lenže čo ja s ním? Mám doma nakúpené…
Nekúpila som ho a šla som ďalej. Nemám rada nárazové nákupy, ktoré vedú k plýtvaniu.

Vybavila som pracovné stretnutia a chystala som sa rýchlo domov. Už vcelku hladná som začala premýšľať, čo budem jesť. Vtom som mala pred očami ten fenikel z tržnice a vybehla som z auta naspäť preň. Ešte ho mala. 🙂

Doma som si urobila rýchlu polievku a presne tú chuť som potrebovala. Aj vzpružila, objala, zasýtila a upokojila. Hmmm….toto som potrebovala. Rýchla a jednoduchá. Feniklová polievka.

rýchly recept na chutnú polievku s feniklom od Naty
Feniklová polievka

Fenikel

Pochádza zo Stredomoria a ako rastlinu ju zaraďujú do zelerovitej čeľadade. Pestuje sa ako zelenina, no aj ako vynikajúca korenina.
Jeho vôňa je nasladlá a mnohých z nás odnesie mysľou do detstva, kedy sme pili detský čaj (feniklový), aby nás bruško nebolelo.

ako pripraviť chutne fenikel vám povie Chuť od Naty
Fenikel

Fenikel pôsobí proti nadúvaniu, kolikám a bolestiam brucha. Vie pomôcť aj s kašľom, odhlienením a má aj dezinfekčný účinok.

Na odvary a čaj sa používajú semená. V kuchyni sa využíva zasa plod a vňať.

Fenikel by sme mali jesť pravidelne, pretože obsahuje:

  • vitamín C, A a B3
  • minerály ako horčík, draslík, železo, vápnik…
  • až vyše 80% vody
  • vlákninu.

Ako vybrať správny fenikel?

Pri nákupe plodu (buľvy) sa riaďme farbou. Jasne biela farba bez hnedých škvŕn je tá správna. Vňať nemá byť zvädnutá. Ak je fenikel malý, je to len mladší plod. Je viac šťavnatejší a krokantnejší.
Po odstránení najvrchnejšej časti je pripravený na tepelnú úpravu.

Feniklová polievka u nás doma

Myslela som, že navarením polievky mám aj na zajtra vystarané jedlo pre mňa, no ostatní členovia rodiny sa mi do fenilkovej polievky tak pustili, že som na ďalší deň zas vymýšľala, čo budem jesť. Výraznejšia chuť feniklu sa stratila a ostala len v jemnom nádychu.

Pekne sýta, horúca a s chilli na povrchu. Tak to mám rada. Odporučím vám ju na chvíle, keď sa chcete ponoriť do hĺbky jedla a chcete sa nechať rozmaznať. Trebárs aj s miskou v ruke sediac na kuchynskej linke. (čo je ale inak zakázané 🙂 )

ako uvariť fenikel radí Chuť od Naty
Tip na rýchlu polievku s feniklom

Dáte si?

Moje poznámky k receptu Feniklová polievka

  • Recept feniklová polievka je jednoduchá rýchlovka.
  • Cibuľa na prípravu polievky môže byť klasická biela. Ak mám doma banánovú šalotku, volím radšej tú. Je sladšia a menej výrazná.
  • Veľkosť feniklu je rôzna. Preto ak mám poruke len menšie kúsky, volím 3 ks. Väčšie fenikly dva.
  • Fenikel so zemiakom dávam do polievky v rovnakom pomere. Koľko zemiakov, toľko feniklu.
  • Zeleninu zalejem vodou tak, aby bola celá ponorená do vody, no zasa aby vody nebolo príliš veľa. Polievka by potom memala výraznú chuť a stratila by aj na hustote.
  • Soľ pridávam až nakoniec. Soli tak do jedla pridám výrazne menej, ako keď ju dávam hneď od začiatku, a pritom je rovnako slaná.
  • Biele korenie používam celé a tesne pred pridaním do polievky do podrvím v mažiari.
  • Rozmixovanie si rada striedam. Niekedy odložím cca 1/3 objemu a tú dohladka rozmixujem. Vlejem naspäť a premiešam. Alebo rozmixujem úplne celú. Vždy podľa chute a nálady.

***FENIKLOVÁ KRÉMOVÁ POLIEVKA***

rýchly recept na chutnú polievku s feniklom od Naty
Feniklová polievka

Potrebujeme:

1 väčšiu bielu cibuľu
olej
2 – 3 väčšie zemiaky
2 – 3 fenikly
vodu
200 ml smotany (na varenie alebo na šľahanie- to je na našej voľbe)
soľ
biele korenie
feniklovú vňať a čerstvé chilli na ozdobu

Postup:

Očistíme cibuľu a nadrobno ju nakrájame. Na oleji cibuľu dosklovita osmahneme.
Následne pridáme na kocky nakrájané zemiaky a fenikel.

chutná rýchla polievka aj pre začiatočníka vďaka Naty
Feniklová polievka: fenikel a zemiaky

Všetko premiešame a zalejeme vodou tak, aby bola zmes ponorená vo vode.

ako uvariť chutnú polievku naučí chuť od Naty
Feniklová polievka: voda

Varíme s poodokrytou pokrievkou do zmäknutia. Ak je to potrebné, dolejeme vodu.

Do uvarenej zeleniny vlejeme smotanu, osolíme a okoreníme. Premiešame a plameň už vypneme.

rýchla, chutná a jednoduchá polievka, ktorú urobíš podľa Naty
Feniklová polievka- smotana

Polievku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérom.

recept na polievku plnú chuti od Naty zvládne aj začiatočník v kuchyni
Feniklová polievka- mixovanie

Naberieme do taniera a navrch pridáme vňať z feniklu s chilli.

Úžasná chuť!

jednoduchý recept na chutnú polievku varí Chuť od Naty
Feniklová polievka

Dobrú chuť!

TIP: Táto polievka je uverejnená ako videorecept na mojom instagramovom profile. Urči nakuknite, odporúčam dať follow. Je to ďalší, iný spôsob sledovania Chuť od Naty a vnímania jedla.

Ak hľadáte ďalší recept, kde sa dá využiť fenikel veľmi chutne, odporúčam tento recept s cestovinami a teplým feniklovým šalátom.

POZN.: Srdiečko na konci tohto receptu ma poteší. 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Feniklová krémová polievka
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 23 Review(s)
91

3 comments

  1. Mám druhý rok fenikel – krásny – ale ako ho mám pestovať? Prvý rok som zbierala lístky a semiačka a druhý rok mám fenikel skoro 2 metrový a kedy mám zbierať “ buľvu“? A ako sa mám starať o túto rastlinku. Ale ešte mám inú otázku: v záhradke
    mám veľa kôpru, ktorej z týchto prekáža spoločnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *