BAGUETTE II.

Bola som napálená na seba, že som zabudla dať deťom jesť olovrant a šla s nimi na nákup. Samozrejme mi to cestou docvaklo, a tak som sa zmierila s tým, že deťom podám nejaké pečivo.
Nechápte ma zle, viem, že nezomrú, keď zjedia žemlu z obchodu.
Mojou snahou je dať im to najlepšie, čo môžem. Zároveň však nebyť otrokom(preto som sa nevrátila domov).
No pri ich slobodnom výbere som sa v duchu pýtala- toto???!!! Prikývla som, nech si zoberú a už som si v hlave sčítavala gramáže, pomery, organizovala čas…. idem to upiecť!
A tak sa doma piekli kváskové rožky a bagetky.
Ťažko sa mi vzdáva chlebovej chuti, ktorú tak milujem…bagety vlastne môžete upiecť z akejkoľvek receptúry. To, že je to bageta, dáva ten tvar(dúfam, že to nečíta žiaden Francúz. Oni totiž bagetou nazývajuú bagetu len po splnení striktných noriem).
Tentokrát som volila belšiu formu, no môžete ešte pridať na bagetovejšie chuti tým, že použijete len hladkú múku.
Dôležité pri bagetách je  len jedno- čas. Čím to trvá dlhšie, tým lepšie. Kvások má dostatok času ponúknuť múke svoje pozitíva a múka sa vďaka tomu stáva nezaťažujúcou pre naše telo. Chuť sa môže dostatočne rozvinúť:)
*BAGUETTE II.*
Potrebujeme:
165g pšeničnej chlebovej múky
165g vody
1PL kvásku
        – Všetko spolu zmiešame a prikryté necháme na chladnom mieste 16-20hodín.
Následne pridáme:
335g hladkej pšeničnej múky
200g vody
2čl soli
        – Vymiesime cesto tak, aby sa odlepovalo od stien misy. Cesto je veľmi lepivé pre vyššiu hydratáciu.
Dobre vymiesené cesto dáme do olejom vymastenej formy. Prikryjeme sáčikom či fóliou, aby neobschlo a každú pol hodinu ho preložíme.
Prekladanie opakujeme 4krát.
Následne veľmi opatrne dáme cesto na dobre pomúčenú dosku. Jemným vyťahovaním cesto vytvarujeme do štvorca či obdĺžnika.
Necháme chvíľu oddýchnuť a následne rozdelíme na štyri veľké časti. Ak chceme minibagetky, každú časť ešte rozdelíme na menšie kúsky.
Ruky si namočíme do vody, aby sme sa nelepili s cestom a dobre sa nám s ním pracovalo.
Jemnými pohybmi vytvarujeme do šulanca, cesto pritom len skrehka stláčame, aby sme nevytlačili bublinky.
Dáme na papier na pečenie, z ktorého si poskladaním vyrobíme formu na bagety(ako v prvom recepte na bagety)
Necháme oddýchnuť cca pol hoďku.
Rúru, s kameňom alebo plechom na mriežke a starým plechom na spodu rúry, vyhrejeme na 230´C.
Bagety narežieme- tie mini verzie odporúčam pozdĺžne- je to efektívnejšie- a veľké šikmými nárezmi.
Dáme piecť so záparou na 10minút, potom plech s vodou vyberieme a necháme dopekať ešte ďalších 10minút.
Bagety necháme vychladnúť na mriežke najlepšie pri izbovej teplote.
Dobrú chuť:)
POZN.: Ak chceme jemnejšiu kôrku, záparu necháme o 2minútky dlhšie.
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
10