NUTELLA PODĽA NATY

Slovo nutella navodzuje automaticky šteklenie sladkosti v ústach. Nátierka z lieskovcov o kakaa je veľmi populárna už dlhé roky a nájdeme ju v nejednej domácnosti.
Má svoj fanklub i zbierku receptov.
Áno, priznávam. Keby som šla na odber krvi, asi by im do skúmavky natiekla nutella:) Milujem tú sladkú zamatovú chuť.
Avšak, pre jej zloženie, množstvo bieleho cukru a palmového oleja som bola párkrát “na koberčeku”, čo ma priviedlo k mojej starej, dobrej úchylke- vyrobiť to doma!
Z trstinového cukru namiesto bieleho, s maslom a nie s palmáčom, s čerstvým mliekom a kvalitnou čokinou. Bol to hókus-pókus, no vyšiel so zdarom a odozva ochutnávačov? – je lepšia ako kupovaná!!!!
Trvanlivosť neviem odhadnúť, keďže ju už takmer nemáme…:)
Tip na skvelý osobný darček, kvalitu na stole a plnosť chuti v ústach!
*NUTELLA PODĽA NATY*
Potrebujeme:
600ml plnotučného mlieka
200g trstinového cukru
40g masla
200g kvalitnej čokolády(použila som jednu mliečnu a jednu horkú)
100g nelúpaných lieskových orieškov
10 kvapiek vanilkového extraktu
2PL kakaa
štipka soli
        – Do vyššieho hrnca si dáme mlieko, cukor a maslo. Keď sa z mlieka začne pariť, stíšime plameň a za občasného miešanianecháme prebublávať minimálne pol hodinu. Zmes by mala začať hustnúť. (Trstinový cukor je niekedy potvora. Ak nevidíte známky hustnutia, neplašte sa, receptúru neskazíte. V príprade, že sa chcete poistiť, kľudne do zmesi pridajte 1-2PL vanilkového pudingu. Úspech bude zaistený). Necháme vychladnúť.
Do rúry vyhriatej na 180´C dáme lieskové oriešky a pečieme asi 10 minút.
Ešte za horúca dáme oriešky do utierky a trením z nich dostaneme opečenú šupku dolu.
Takto olúpané lieskovce dáme do mixéra a mixujeme tak dlho, pokiaľ z nich nie je kaša.
Čokoládu si medzitým rozpustíme a po miernom vychladnutí vlejeme do mixéra ku kaši z lieskovcov.
Pridáme vanilkový extrakt, kakao, soľ a ochladené mlieko. Vymixujeme, aby sa všetky suroviny dobre premiešali a spojili.
Toť vsjo!
K palacinkám, waffliam, pečivu alebo, ako ja prudko môžem, na polievkovú lyžicu!
Dobrú chuť!
POZN.: Po úplnom vychladnutí nutella stuhne do príjemnej konzistencie.
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
11