Cestoviny s horúcim pestom

Typický scenár mamy počas lock downu- veľa práce, neporiadok v domácnosti, hladné deti. Ako z toho von, postíhať všetko a ponúknuť chutnú a najmä kvalitnú stravu? Urobte si cestoviny s horúcim pestom a možno aj u vás začne byť brokolica kamarát. Čujte, ako sa nechuť pre brokolicu zmenila u nás.

Stíhať všetko v korone

Počas prvej vlny som si našla jednoduchý systém, kedy som vstávala už 5:30, aby som v tichu a kľude nasala potrebnú energiu na celý deň. Poobede som vybehla sama do lesa len na pár minút. Vybehať napätie, stres a hluk. Niektoré večery som vyzerala ako mátoha, no naučilo ma to chodiť do postele skôr a prečítať si knihu.

V druhej vlne to je iné. Nejde mi v zime vstávať tak skoro. Veď v posteli je tak teplúčko a ja som taká uzimrená, že moje nohy nájdete v dvoch ponožkách naraz. 🙂 Celý deň sa posúva a keď nastáva čas obeda, začínam panikáriť, čo tým mojím trom deťom ponúknem na obed. Veď nemám čas stáť teraz pri hrncoch! Čo v tom prípade?

Ako sa vyhnúť časovému stresu z varenia:

  • Počas víkendu navariť cielene viac a časť dajme s označením jedla a dátumom varenia do mrazničky.
  • Susedy v okolí v rámci opatrení sa dohodnú a navaria striedavo- jeden deň jedna a druhý deň druhá.
  • Vopred si spísať zoznam jedál na niekoľko dní dopredu.
  • Variť jednoducho, neprekombinovane, s málo ingredienciami a vsádzať na kvalitu. Tá totiž nepotrebuje veľa. 🙂

Brokolica, neplač, niečo s tebou vymyslím

Môj základný nákup obsahuje vždy brokolicu. Milujem ju a v čase môjho vegetariánstva som jej bola schopná zjesť na kilá. 🙂

rýchle jedlo od Naty , ktoré si zamilujú aj vyberaví
Cestoviny s horúcim pestom-brokolica

No moje najmenšie dieťa brokolicu nemusí. A tak nastáva problém, kedy sa môj zvyk mať doma stále brokolicu nepáči na tanieri každému. Áno, niekedy sa na to “vybodnem” a nech ju nechá na tanieri. Rozumej, nie som typ, ktorý núti, že toto musíš zjesť, je to zdravé a basta. Toto nikdy na nikoho nefungovalo. Iba ak vyvolať nechuť a apatiu…

Neexistuje zlá potravina, ale zlá príprava.

A tak brokolica čakala v chladnička, pomaličky už začala plakať, že čo si ju nevšímam. Ešteže náhoda neexistuje, lebo prišiel opäť deň, kedy si ujo čas povedal, že bude bežať ako šialený.

Brokolica

TIP: Ako správne skladovať brokolicu, aby vydržala čerstvá? Odrežte jej koniec, ktorý je obschnutý (ako keď dostanete kvety), dajte ju do pohára s vodou a tak do chladničky. Zachová si sviežosť a vitamíny.

Brokolica

Brokolica pripomína malý, stále zelený strom. V mytológii boli stromy vnímané ako symbol plodnosti, nesmrteľnosti a znovuzrodenia.
A to na brokolicu parádne sedí.

Vedeli ste, že existuje niekoľko odrôd brokolice? Calabrese či fialový karfiol (nenechajte sa zmýliť názvom:) ) a ďalšie.

Prečo jesť brokolicu?

  • Surová či varená má veľký prínos pre naše zdravie. Najlepšia úprava je parenie, no nie každému tak chutí. Niekedy je menej viac a tak si radšej pochuťme na zapečenej brokolici ako nechuť k jedlu pri brokolici na pare.
  • Pomáha chrániť náš organizmus pred voľnými radikálmi silnými antioxidantami.
  • Obsahuje látky, ktoré môžu zabrániť vzniku oxidačnému stresu a poškodeniu buniek v oku.
  • Je významným zdrojom vitamínu C (už cca 80g brokolice poskytne 84% RDI)
  • Pomáha upravovať hladinu cholesterolu a tým chráni náš kardio vaskulárny systém pred poškodením (infarkt).
  • Vláknina v brokolici pomáha správnej mikrobiote našich čriev.
  • Pomáha predchádzať zubnému kazu a parodontóze pre bohatý výskyt vit C, vápnika a kaempferolu.
  • Dobrý zdroj vit. B, najmä B9(folát) dôležitý v tehotenstve pre zdravý vývin mozgu a miechy.
  • Pomáha pomalejšiemu starnutiu.

Tak už nám je všetkým jasné, prečo všetky paničky majú na tanieri brokolicu. 🙂

Zamaskovaná brokolica

Ako to moje dieťa brokolicu nemá rado, keď je v krémovej polievke, ani nemukne a ešte si dá dupľu. Láskyplne brokolicu prezývame “brokovnica”. Je to delo, ktoré vystrieľa všetky bacily.
Teraz už mi tieto detské reči na deti nefungujú, ale spomíname na to stále. 🙂

Tentokrát sa mi teda ale že vooobec nechcelo riešiť šúpanie zemiakov a varenie polievky, ktorá by nám na zasýtenie nestačila.
Tak som prišla s nápadom. Uvarím cestoviny a tú brokolicu tam skryjem v peste.

Fičali sme práce na pistáciovom peste, preto mi napadlo do pesta pridať rozmixovanú brokolicu. Že by to mohlo fungovať, ako pri polievke. Pridala som aj hrášok z mrazáku, vytvorila takú zeleninovo, cesnakovo, orieškovú pastu a voilá- on si dával dupľu a zalizoval sa až za ušami! Rýchle jedlo, kvalitné jedlo a chutné jedlo. 🙂

Zdieľam s vami tento nápad vymýšľaninový. Možno aj vám pomôže urobiť z brokolice kamaráta na tanieri. 🙂

tip na rýchlu večeru od Naty plnú chute a zdravia
Cestoviny s horúcim pestom

Moje poznámky k receptu Cestoviny s horúcim pestom

  • Recept je veľmi rýchly a nenáročný.
  • Najlepšia brokolica je malá s tenkým hlúbikom.

    rýchle jedlo od Naty , ktoré si zamilujú aj vyberaví
    Cestoviny s horúcim pestom-brokolica
  • Samozrejme môže byť použitá aj klasická brokolica. Používajme vtedy len ružičky, tie sú najskôr uvarené.
  • Pistácie je možné nahradiť vlašskými orechmi alebo mandľami. Dajú sa aj úplne vynechať. Každý podľa možnosti a chute.
  • Cesnak, parmezán a olivový olej urobia perfektný základ chuťového zážitku jedla. Tie odporúčam vždy v horúcom peste mať.
  • Ak ste bezlaktózoví, vynechajte parmezán a pridajte trochu viac soli.
  • Skvele sa k pestu hodia aj celozrnné cestoviny, alebo bezlepkové- ryžové.
  • Pre zamaskovanie brokolice som použila tyčový mixér a všetko rozmixovala na kašu. V prípade, že s brokolicou nemáte problém, stačí použiť mažiar a suroviny nahrubo potĺcť.
  • Ak máte chuť na horúce pesto, ale nie je brokolica, dajte len hrášok. 🙂
  • Výdatnejšiu verziu pripravíte, ak jedlo podávate aj s bielkovinou- hodí sa tuniak (z konzervy), kuracie mäso, možno aj tofu, komu chutí. 🙂

***Cestoviny s horúcim pestom***

rýchly recept na zdravé a chutné jedlo od Naty
Cestoviny s horúcim pestom

Potrebujeme:

1 brokolicu
3 hrste mrazeného hrášku
2 – 3 strúčiky cesnaku
3 – 5 PL olivového oleja
soľ
čierne mleté korenie
parmezán
1 hrsť mletých orechov (viď poznámky)

Na dokončenie: uvarené cestoviny, trošku vody z cestovín

Postup:

Do hrnca dáme zovrieť vodu. Akonáhle sa objavia bublinky, vodu osolíme a pridáme očistenú brokolicu natrhanú na ružičky. Po chvíľke pridáme aj hrášok. Stačí len pár minút. Zeleninu scedíme.

zdravé je s receptami od Naty aj chutné
Cestoviny s horúcim pestom-varenie

Do misky pretlačíme cesnak, pridáme olej, zeleninu a nastrúhaný parmezán- množstvo odoka, podľa chute. Alebo ako píšem v poznámkach receptu, vynechajte a prisoľte.

rýchle a jednoduché jedlo podľa Naty plné chute
Cestoviny s horúcim pestom-olej s cesnakom

Medzičasom uvaríme cestoviny podľa popisu na balení. Dbáme na al dente úpravu, kedy sú cestoviny chutnejšie, výživnejšie, majú nižší glykemický index. (viac info na tému v tomto recepte)

Ak potrebujete v peste zamaskovať brokolicu ako ja, zmes rozmixujte tyčovým mixérom. Stačí však mažiarom poriadne podrviť, chute sa rozvinú skvele aj takto.

horúce pesto ako tip na rýchlu a zdravú večeru od Naty
Cestoviny s horúcim pestom-rozmixované

Na záver pridáme orechy, premiešame. Ak je pesto dosť husté, zriedime ho vodou z cestovín. Je bohatá na škroby a horúce pesto bude s ňou nádherne smotanové.
Dôležité je ochutnať, doladiť soľou, parmezánom… Nech je všetko tip-top.

Už len naložiť na tanier a poďme papať! 🙂

rýchle, jednoduché a chutné jedlo plné zdravia od Naty
Cestoviny s horúcim pestom

Dobrú chuť!

POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂

TIP: Urobte si k nim svoje domáce cestoviny. Nie je to už síce rýchlovka, ale keď zapojíte deti do výroby, bude to nielen rýchlo, ale užijete si spolu fakt super zábavný a výnimočný čas.

Použitý zdroj:
https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2357/2,
https://strava.sk/zaujimavosti/449-top-14-zdravotne-prinosy-brokolice

Summary
recipe image
Cestoviny s horúcim pestom
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 18 Review(s)
116

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *