Tiež sa vám stalo, že vám chlebík či pečivo po upečení “zmizlo” pred očami? Rozhodli ste sa upiecť radšej viacnásobnú dávku? Takto sa dá poľahky zväčšiť (alebo zmenšiť) recept, ako potrebujete vy.
1. Chcem viacnásobnú dávku- zväčšujem aj štartér?
Áno, keď chcem zväčšiť recept, zväčšujem úplne všetko od začiatku, teda aj štartér, pridávam aj viac kvásku. Doby kvasenia potom ostávajú rovnaké.
2. Čo ak chcem recept zmenšiť a urobiť len polovičnú dávku?
Potom všetko od začiatku /2. Tiež platí, že časy kvasenia ostávajú.
TIP: Týchto 11 najčastejších chýb robíme v kváskovaní. Odstráň ich a kváskuj s ľahkosťou.
3. Chcem zväčšiť/zmenšiť recept z 750g chlebíka na 1000g chlebík- ako na to?
Čistou matematikou. Pero, papier, prípadne kalkulačka a ide sa na vec. 🙂 Percentami alebo zlomkami prepočítame všetky jednotlivé suroviny tak, aby vo výsledku po sčítaní surovín vyšla váha cesta v požadovanej veľkosti.
príklad: Ak chcem zo 750g bochníka urobiť 1000g, znamená to, že všetky suroviny zväčším o 33%, resp. o 1/3.
Takým istým spôsobom recept po prepočítaní aj zmenším.
TIP: Zorientuj sa vo svete múk. Akú kedy, kam použiť, ako múky v receptoch nahradiť, aj konkrétne triky s múkami do kuchyne nájdeš v tomto článku.
4. Ako mám potom piecť?
V prípade, že sa jedná o pečivo, tak rovnako. Len to výjde na viac plechov.
Ak je jedná o chlieb a robím jeden veľký, je potrebné predĺžiť aj dobu pečenia. Prvú dobu z 10 minút na cca 12 – 13 minút, druhú dobu pečenia z 20-25 minút na cca 35 – 40 minút.
Všetko závisí však aj od konkrétnej rúry. Preto je najlepšie sa riadiť zaklopaním zospodu na chlieb- zvuk musí byť jasne dutý.
Možnosťou je urobiť väčšie množstvo cesta a tesne pred vytvarovaním do ošatky veľké cesto rozdeliť na menšie časti, teda viac menších chlebíkov. Vtedy ostáva pečenie rovnaké, ako pri jednom chlebe. Môžem ich upiecť naraz (ak sa zmestia do rúry) alebo po sebe.
Kvalitné ošatky, ktoré sa mi najviac osvedčili a používam ich denne, nájdete v eshope.
Napadli vám k téme ďalšie otázky? Napíšte mi mail na info@chutodnaty.sk, spojte sa so mnou cez instagram Chuť od Naty, alebo sa prihláste na prezenčné aj online kurzy kváskovania a objavte čaro jednoduchosti kváskovania.
Naty