Challah je obmena nami dobre poznanej vianočky. Ide o špeciálny druh zapletaného chleba so zamatovou striedkou a poddajnou kôrkou jantárovej farby. Dokonale sa hodí na výnimočné ráno, kedy vyprchá každá všednosť.
Zima, ohrej ma
Aj keď na nás vianočná tématika útočí v období už od skorej jesene a všeeetci sme na to už nahnevaní, keď príde isté k istému, každému z nás sa vyčarí úsmev na tvári pri pohľade na maličké svetielka nespočetného množstva. Skoré západy slnka majú preto zmysel. Vynikne tak atmosféra romantiky a očakávania.
Treskúca zima vonku je vítaná, pretože je to možnosť držať v ruke hrnček horúcej čokolády.
Ja zimu nemám rada. A len vďaka tomuto je pre mňa znesiteľná.
Som vďačná, že žijem na Slovensku, kde každé ročné obdobie ponúka absolútne odlišné nálady. Monotónnosť v našom pásme nehrozí.
Čokoláda, moja záchrana
Tá horká čokoláda.
Áno, milujem ju. Zohrieva moje večne ľadové ruky. Vôňou vábi, chuťou opantáva a rozohňuje celé vnútro.
Mohla by som ju na tony. Milujem ju takú hustú, ktorú by som mohla až krájať lyžičkou.
Buď si ju vychutnám samotnú, aby sa mi zastavil svet ako v reklame, keď chcú vzbudiť úžas. Alebo si k nej dám ešte nejaké pečivo ako jedlo, ktoré ma má rozmaznať. Vtedy nepozerám na kalórie. 🙂
Challah
Na tanier si k hrnčeku čokolády dávam mäkučky nasladlý chlieb, ktorý sa svojou chuťou podobá našej vianočke.
Má korene v židovskej kuchyni a jeho názov to len potvrdzuje- challah.
Vláčny, kreatívne spletený chlieb, ktorý vyrezá ako poprepletané klbko uzlov.
Židia si ho pripravujú na veľmi špeciálne situácie a slávnosti.
Jeho vznik je hlboko tradičný a biblický.
Rôzne podoby challah a ich význam
Prikrýva sa bielym obrúskom alebo servítkou, ktorým symbolizujú rannú rosu. Posýpavajú ju niekedy aj sezamom ako znak manny (sladký druh chleba, ktorý padal Izraelitom z neba pri ceste po púšti do zasľúbenej zeme).
TIP: Raňajky a lá Francúzsko. Doprajme si prepych a nič to nestojí. Flognarde.
Challah sa pripravuje v rôznych veľkostiach a tvaroch. A každý má svoj zmysel a význam.
Spletené pramene znázorňujú poprepletané ruky- teda súdržnosť.
Počet prameňov je tiež dôležitý.
Challah z troch prameňov symbolizuje pravdu, spravodlivosť a mier.
12 prameňov je obraz 12 kmeňov Izraela.
Okrúhly bochník, ktorý nikde nezačína ani nekončí, znázorňuje kontinuitu.
Sladkú verziu tohoto tradičného chleba s medom alebo hrozienkami pečú Židia počas sviatkov, aby priniesli radosť a šťastie.
Challah u nás doma
Teraz mi dáte asi za pravdu, že tento recept má veľkú hĺbku, že?
U nás doma je tento chlieb veľmi obľúbený. Samozrejme v tej sladkej verzii.
Robíme si ho spoločne. Buď ako jeden veľký uzol, alebo si každý spletie svoj uzlík radosti. 🙂
Pletenie by sa mohlo zdať komplikované, no človek veľmi rýchlo pochopí, že v tomto prípade ide len o prekladanie typu- zospodu nahor.
Upečená challah je super aj samotná, no teplý čaj a domáci lekvár- to je dokonalá kombinácia aj pre mňa.
Moje poznatky k receptu Challah
- Múka na kváskovanie použitá v receptúre je značka múky, ktorú som vyvinula v spolupráci s Mlynom Trenčan. Múka spĺňa potrebné predpoklady na správnu prácu baktérií kvasu. Je však možné použiť ju aj s droždím a inými kypridlami. Predáva sa v obchodíkoch, ktorých zoznam je TU.
- Pšeničnú múku môžeme zameniť za špaldovú. Dôležité je pritom sledovať hustotu cesta. Najlepšie je preto cesto miesiť ručne a mať tak hustotu cesta dokonale pod kontrolou.
- Cesto je menej sladké. Používam málo cukru, lebo s džemom pri jedení je to potom akurát. Pre sladšie cesto dáme cukru 70 – 80g.
- Cesto má byť pevné, no vláčne. Lepiť by sa malo len veľmi minimálne. Inak je potrebné dosypať ešte múku do cesta počas miesenia. V opačnom prípade by sa mohlo stať, že zapletený tvar by sa pri pečení zlial a zanikol. Nie je to však funkčná chyba.
- Aj tu platí, že prepečená challah znie po upečení zospodu duto.
- Vychladnutie na mriežke je dôležité pre vláčnosť a nadýchanosť kôrky.
- Vydrží mäkká aj viac dní, balím ju do beeswrapu– prírodný obal zo včelieho vosku, ktorý má vynikajúce vlastnosti pre zachovanie čerstvosti produktu pri skladovaní. (Ponúkam ho aj v mojom eshope.)
***CHALLAH***
Na štartér potrebujeme:
150 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
150 g vody
1 PL materského kvásku
- Suroviny zmiešame spolu v miske. Prekryjeme neprievzdušným materiálom (potrav. fólia, väčšia misa…) a necháme na linke pri izbovej teplote kvasiť 9 – 12 hodín, alebo do zdvojnásobenia objemu.
Ďalej pridáme:
390 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
50 g cukru
40 g oleja
1 vajce
2 žĺtka
50 g mlieka
štipku soli
Postup:
Múku preosejeme a pridáme spolu s ostatnými surovinami k vykvasenému štartéru. Vymiesime vláčne, hebké a takmer nelepivé cesto.
Vymiesené cesto necháme v mise, prekryjeme ju fólou alebo iným neprievzdušným materiálom a necháme 3 hodiny kvasiť.
Počas tejto doby kvasenia cesto 1 krát, asi v strede kvasenia, premiesime; vypudíme bublinky.
Vykvasené cesto dáme na mierne pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na 4 rovnaké časti. Každá časť cesta váži cca 260 g. Z každej štvrtiny cesta rukami vyvaľkáme valček s dĺžkou cca 40 – 45 cm.
A začíname zapletať.
Postupujeme nasledovne: Prameň, ktorý je dolu, prekrížime s tým, čo je hore.
Obrázky nás povedú:
Vznikne nám akokeby zapletený koberček cesta. Konce poriadne scvakneme k sebe. Cesto po krajoch dookola zrolujeme pod cesto a vzniklne nám tak zapletená guľa- challah.
Challah prenesieme na plech s papierom na pečenie a prekryjeme fóliou.
Necháme takto finálne kvasiť 1,5 hodiny.
Rúru vyhrejeme na 180´C. Fóliu odstránime, challah potrieme bielkom (ostalo nám zo žĺtok) a dáme piecť do vyhriatej rúry na 30 minút.
Upečená challah znie zospodu duto a jej povrch je nádherne jantárovo – zlatistý.
Necháme vychladnúť na mriežke.
Podávame s džemom, sladkou nátierkou alebo aj sasmotné s kakaom… alebo kávou? 🙂
Dobrú chuť!
POZN.: Zaujal ťa recept? Daj mu srdiečko a odporuč ho tak aj ostatným.
Stale mi praska nech robim co robim ….
Ak praskne, tak potrebuje este kvasit. mozno vo faze po vymieseni…
Drzim palce