Na prvý pohľad hutné, ale nenechajte sa zmiasť. Pod jemne chrumkavou kôrku na vás čaká plná, jemná striedka so smotanovou chuťou. A čo som mala napísať asi ako prvé je, že je bezprácne. Čas, ktorý strávime pri príprave, sa meria doslova na minúty. Kváskové lenivé pečivo je rýchle pečivo s výhodami kváskovania. Čoooo? Ako to?! Všetci, čo riešime dilemu „chcem piecť, ale nemám čas“, tu je riešenie. 🙂
Kváskovanie skúsim, keď bude viac času.
Tak s týmto výrokom sa stretávam takmer denne. Ľudia by aj chceli vyskúšať čaro domáceho pečenia, ale vidina množstva času, ktoré príprava cesta v sebe nesie, je odradzujúca. Netvrdím, že to tak nie je. No dovolím si však tvrdiť, že je to vec pohľadu, nastavenia a aj pochopenia vecí. Vysvetlím. 🙂
Zväčša máme pocit, že venovať čas kváskovaniu je hazard s rozumným životom a narábaním s časom. Máme extrémne veľa povinností, zodpovednosť za seba, deti, rodinu…radi by sme sa venovali sebe, svojim záľubám, ale už aj bez nejakého kváskovania nemáme častokrát čas ani na to základné- na seba a svoju rodinu.
Paradoxne, čím viac sa ponáhľame, tým viac nestíhame. Všimli ste si to?
Ako nájsť teda čas?
Dať poriadok nášmu času.
Môj príbeh je, žiaľ, z tých nešťastnejší. Doma piecť som začala, lebo som musela. Zdravotne. Pre deti, pre seba, pre rodinu. Kiež by som mohla doma piecť pre to, že je to skvelý druh relaxu, ktorý spája rodinu. Ja som si teda čas musela nájsť. Preorganizovať život a rezignovane prijať, že sa zo mňa stane „otrok v kuchyni“.

Áno, chvalabohu, nemenila by som dnes. Domáce pečenie s kváskom nám ukončilo nie jedno zdravotné trápenie. Keďže som „musela“, našla som si spôsob, ako piecť a pritom žiť. Uvedomila som si, ako veľmi som podliehala nepravde, že kváskovanie dlho trvá. Netrvá.
Kváskovanie čas totiž dáva.
Je to jednoduché ( a asi preto také zložité).
Existuje viac štýlov kváskovania, domáceho pečenia. Stačí kváskovanie napasovať na náš životný štýl tak, aby nás nezotročoval. Základom je pochopiť, ČO a PREČO robíme s kváskom a s cestom. Ak chápeme podstatu, vieme s ňou flexibilne narábať v náš prospech.

Plánovanie, organizácia
Keď začneme kváskovať, je potrebné začať plánovať, organizovať náš čas. Viete, čo sa ihneď udeje? Z nášho života odídu veci, ktoré nám požierali voľno, spôsobovali chaos a nepokoj. Nastane poriadok v narábaní s naším časom. Uvedomíme si, že máme vlastne oveľa viac priestoru na seba, rodinu, pečenie…
TIP: Prečítajte si článok, čo potrebujete mať doma, aby ste mohli začať kváskovať a ostanete milo prekvapení, koľko veľa vecí doma už máte.
Len nie každý chce poriadok do života. Nie každý naozaj chce niečo pre seba urobiť. Niekto chce chaos, nestíhanie, večné naháňanie sa. Niekto nechce byť konfrontovaný sám so sebou. Nemusí to byť príjemné, nemusíme byť na to pripravení. A je to v poriadku. Každý máme svoj čas.
Aj pre takých mám „návnadu“ ako kváskovať a pripraviť sa obkľukou na to, že život môže byť krásny, keď je v ňom poriadok.

Kváskové lenivé pečivo
Napadlo mi spontánne počas adventu. Po Novom roku totiž zvyknem dávať už pár rokov tip na jednoduchý recept s kváskom pre zdravie a chuť na tanieri.
Vedela som, že ako som urobila minulý rok ružinovské kocky, vami veľmi obľúbený pre jednoduchosť, aj tento rok 2025 by to chcelo niečo jednoduché. Ešte jednoduchšie. Bezprácne. Vlastne by sa pečivo mohlo urobiť samé. 🙂
Pritvrdila som. Použila som najvyšší kaliber lenivosti- nemiesené kváskové cesto. Proste len večer lyžicou zamiešam suroviny a ráno upečiem. Tchá! To je vychytávka, čo? 🙂 Verte mi, funguje to. Kto chce byť lenivý, môže. Aj leniví môžu kváskovať. 🙂
Pre všetkých, ktorí nestíhajú, nechce sa im, nemajú čas, chcú vyskúšať niečo nové…pre každého.
Nemiesené pečivo a jeho varianty
Piekla som ho opakovane a zakaždým inak. Použila som vždy iné múky, aby som zistila, aká kombinácia bude svedčať pečivu najviac. Ale všetky boli skvelé. Čisto biele múky, trocha celozrnnej, alebo ďalšia alternatíva- zmes pozostatkov múk, ktoré som mala doma. Lenivé pečivo bolo iné, no skvelé. Stačí malá obmena a na tanieri sa nám núka nová chuť.

Myslím, že by to šlo aj s bezlepkovým cestom. To som pre zatiaľ neskúšala, no z pohľadu technológie prípravy cesta v tom nevidím problém. Skúsim a napíšem vám určite- na soc.sieťach vám dám vedieť, s určitosťou na instagrame Chuť od Naty.
TIP: Poď sa naučiť kváskovať jednoducho. Prihlás sa na kurz kváskovania a peč doma bez otrokárčiny.
Najviac nám chutila verzia, kde som pridala aj amarantovú múku (táto v BIO kvalite). Chuť bola krásne plná, sýta a pocit zasýtenia nastal na dlhšiu dobu. Kto sa snaží o redukciu váhy, toto je skvelý spôsob, ako bez hladu a úspešne znížiť svoju hmotnosť správnym, zdravým spôsobom.
Ako mi povedali doma:
Čakal som, že to bude hutné pečivo. Myslel som, že to bude skôr chlieb. Ale po zahryznutí ma to úplne prekvapilo. Striedka je plná a mäkká. Tá jemná kôrka, ktorá len trošku chrumká- tak tá je bezva. A je to dosť sýte, to sa mi páči. Má to vyladenú chuť. Viem si to predstaviť len tak samotné, alebo s maslom a veľkou, na hrubé kolieska nakrájanou paradajkou. Týmto teda nepohrdnem. Mňamka.
Skúsite aj vy? 🙂

Moje tipy k receptu Kváskové lenivé pečivo
- Nemiesené cesto sa naozaj nesmie miesiť, iba zamiešať lyžicou tak, aby vznikla kompaktná, homogénna zmes.
- Cesto pripravujem vždy pred spaním a ráno pečiem, no ide to aj opačne- ráno cesto zamiešať a poobede/podvečer upiecť.
- Vykvasenie cesta trvá približne rovnako, ako kŕmenie kvásku či vykvasenie štartéra u vás doma. Takže ak ste zvyknutí mať štartér hotový napríklad po 10 hodinách, tak aj toto cesto bude trvať cca 10 hodín.
- Múka– funguje aj len čisto biela, aj zmes rôznych múk. Dôležité je zachovať 500g.
- Voda– ak bude pečivo z celozrnnej múky, bude hutnejšie. Celozrnná múka saje viac vody. Na chuti neuberá. 🙂
- Slad– ten nevynechávajte, ak robíte pečivo biele. Pomáha kvaseniu.
- Kvások– pužívam ražný, no ide to aj so pšeničným. Pšeničného dajte ho 2 lyžice.
- Pri dávkovaní cesta na plech vždy namočím lyžice do vody. Tým výrazne eliminujem lepenie cesta na lyžice a tým pádom aj deformovanie tvaru, vypúšťanie bubliniek.
- Toto cesto nemá ani fázu štartéra (rozkvasu), ani finálnu dobu kvasenia. Po vytvarovaní na plech a hneď pečie.
- Nie je to klasické pečivo, skôr taká rýchlovka, ktorá nás zachráni, keď doma nie je pečivo.
- Samozrejme, najlepšie chutí čerstvé. Pri správnom skladovaní vie cesto vydržať viac dní. Skladujem ho v týchto ľanových vreckách, ktoré nájdete len u mňa v eshope. Dávam ich šiť do chránenej dielne z ľanu, ktorý som najprv sama otestovala na kvalitu uchovávania chleba a pečiva. Vrecko má rozmery tak, aby sa doň zmestil aj kilový chlebík.
- Z uvedenej dávky výjde 9 kúskov kváskového pečiva.
***KVÁSKOVÉ LENIVÉ PEČIVO***

Potrebujeme:
500g múky (kuk poznámky vyššie, akej)
350g vody
1 ČL sladu – v príprade použitia čisto bielej múky (kúpite TU)
2 PL rastlinného oleja
1 PL materského ražného kvásku
2- 2,5 ČL jemnej soli
POSTUP:
Do misy dáme múku, slad a soľ. Premiešame. Vo vode rozmiešame kvások a pridáme do misy s múkou. Pridáme aj olej. Lyžicou zmes zmiešame na homogénne cesto.

Prekryjeme neprievzdušným materiálom (napríklad tieto sprchovacie čiapky sú veľmi nápomocné, použiteľné opakovane) a necháme vykvasiť pri izbovej teplote z večera do rána, alebo z rána do podvečera.

Cesto evidentne narastie do objemu, naplní sa bublinkami. Nesmie byť ale vyfučané, to by bolo už prekvasené. Ak sa to stane, urobte z neho focacciu, pečivo už nerobte.
Rúru zapneme na horný-dolný ohrev, 230’C s tým, že na dno rúry uložíme prázdny plech/nádobu, kam budeme neskôr liať vodu, nech sa nahrieva.
Na plech, na ktorom budeme pečivo piecť, dáme papier na pečenie, vezmeme si 2 lyžice. Vždy pred každým naberaním cesta najprv lyžice namočíme do vody, aby sa cesto lepilo čo najmenej.

Pomocou lyžice naberieme cesto- plnú lyžicu a uložíme na plech. Cesto takto rozdelíme na 9 častí.

Pofŕkame ho vodou a bez ďalšieho kvasenia prenesieme do rúry. Plech, na ktorom máme pečivo, teda nenahrievame, iba spodný plech.
Tesne pred zatvorením dvierok rúry vylejeme do plechu na dne rúry hrnček teplej vody. Pečieme vo vyhriatej rúre na 230’C 15 minút.
Následne plech s vodou vytiahneme a pečieme podľa želaného vyfarbenia ešte 5-10 minút.

Upečené pečivo necháme vychladnúť na miežke.
Po vychladnutí dáme do ľanového vrecka, no úplne najlepšie je urobiť medzičasom nejakú fajnú nátierku a „zbúchať ich“. 🙂
Dobrú chuť!
POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂
TIP: Akú nátierku si k nim urobiť? Vykúšajte niektorú zo 6 nátierok bez masla, ktoré vyženú nudu z chuťových pohárikov. Recepty nájdete TU.





