ŽEMLE, ŽEMLE, ŽEMLIČKY

Čas na žemle ku grilovačke!

Nenáročný recept, ktorý zvládnu aj menej zdatní.
Prečo by sme si mali kaziť chuť a nahrádzať kvalitu za polotovar?

Na 10žemlí treba:
500g hladkej múky
265ml vody
1pl masti
1cl sladidla-sladenka, cukor, či med
2cl soli
1/2 kocky čerstvého droždia
– Múku preosejeme(oplatí sa to, pečivo je nadýchanejšie) a pridáme všetky suroviny. Vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť 30minút zakryté. Následne rozdelíme na 10častí a bez podsypávania múkou vymiesime rukami malé bochníčky, ktoré ukladáme na plech dostatočne od seba(zväčšia sa asi o 1/3). Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť 40minút. Neoplatí sa čas skracovať, najmä posledné minúty, pečivo nebude tak krémové.
Pred vložením do rúry potrieme vajíčkom a posypeme sezamom.
Pečieme na 250’C so zaparením cca 15minút. Po vybratí z rúry postriekame vodou a prikryjeme utierkou, aby kôrka bola úplne mäkkučká.
dobrú chuť

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
11