Hľadáte recept, ktorým oslníte? Premýšľate nad lososom? Vyskúšajte ho pripraviť tak, aby vynikla jeho mäsitá chuť, ktorú podporíte sviežosťou. Že to znie dobre? To pre to, že to je dobré. 🙂 Priam výborné. Tento dokonalý recept na lososa si zamiluje každý hneď na prvé sústo.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Mawk25Hty44[/embedyt]
Musíme jesť ryby?
Múdra a diplomatická odpoveď znie, že by sme mali.
Ryby sú totiž pre nás veľmi potrebné svojím zložením. Navyše svojou chuťou spestrujú náš jedálniček o širokú škálu.
Písala som o dôležitej pravidelnosti jedenia rýb už viackrát, napríklad aj v tomto recepte.
Rozumiem, že niekomu ryba akosi „nešmakuje“. Ešteže existuje toľko veľa druhov rýb a ešte viac možností na ich úpravu, že sa mi vždy potvrdí moje staré známe:
Neexistuje zlá potravina, iba zlá príprava.
Ak patríte k tým, čo ryby obchádzajú, no pre ich dôležitosť v našom jedálničku by ste chceli ryby začať jesť, mám tu pár tipov, ako prísť rybám na chuť.
Ako sa naučiť jesť ryby?
- Doprajte si čaro byliniek. Vedia sa natoľko poihrať s chuťou, že aj to páchnuce môže byť voňavé.
- Grilujte. „Kouřová“ vôňa je opantavá.
- Vyberte si mäsitejšie ryby- losos, tuniak alebo mečúň, správajte sa k nim ako k mäsu. Nakrájajte na kocky a orestujte so zeleninou.
Losos
Všimli ste si, ako rýchlo sa u nás losos udomácnil? Kedysi tak exotický, dnes úplne bežný, ničím výnimočný.
Jeho mäso má originálne sýtu chuť. Farba mäsa nás odpútava od hlavnej myšlienky na ryby. To pomohlo veľa ľuďom zvýšiť príjem jódu, ktorý ryby obsahujú a ktorý my ľudia tak potrebujeme.
Losos obecný je dravá ryba žijúca najmä v mori. No dospelí jedinci plávu proti prúdu hlboko do vnútrozemia, aby tam nakládli vajíčka a zaistili tak pokračovanie rodu. Lososie „bábätká“ tu potom prežijú svoje detstvo a vracajú sa naspäť do mora až pred dospelosťou.
Zaujímavé je, že aj keď je losos morská ryba, nemá problém prežiť v sladkých vodách.
Táto ryba vie veľmi rýchlo naberať na hmotnosti– až 1 kilogram za mesiac. Je to vďaka tuku.
Živí sa drobnými rybkami, larvami a kôrovcami.
Jeho unikátnu farbu mäsa spôsobuje práve potrava, ktorou sa živí.
O lososovi sa veľa písalo v dobrom a písalo sa aj v zlom.
Napríklad o farbivách v krmive pre lososov, aby mali krajšiu farbu. Alebo o ich toxicite.
Myslím si, že pravda bude opäť niekde uprostred. Ide tu o kvalitu.
- Či je ryba voľne žijúca alebo chovaná na lososích farmách,
- v akej oblasti je ryba chovaná,
- alebo aj akú potravu losos dostáva?
- A ako sa následne mäso spracúva a uskladňuje?
To všetko ovplyvňuje jeho nutričnú hodnotu.
TIP: Vyskúšajte aj tento exotický recept na lososa.
Losos u nás
Jéjda, u nás by sme ho mohli mať na stole stále. Milujeme ho všetci. Možnosti prípravy a servírovania lososa sú tak pestré, že skôr doma rozprávam, aby sme lososa mali inokedy.
Zakúsila som však, aké rozdiely v chuti i stráviteľnosti môže losos mať.
Bola som raz v rybárstve a zhovorčivá predavačka mi ponúkla lososa chovaného v Škótsku. Má vraj menej tuku a jeho chuť je jemnejšia.
Cena bola o dosť vyššia oproti tomu „klasickému“, no povedala som si, že jedenkrát to vyskúšam.
Losos bol tak úžasný na chuť, že som ho kúpila ešte párkrát. A aj keď to bola drahšia záležitosť oproti lososu z Nórska, oplatilo sa a neľutujem investíciu do chuti a kvality.
Následne sa mi nechcelo cestovať do rybárstva a kúpila som toho klasického lososa, ktorého sme kupovali bežne.
Viete, čo sa stalo? Nechutil nám. Zrazu nám vadila tukovosť a výrazná vôňa. A mne bolo ešte aj ťažko z neho.
Teta predavačka mala pravdu- ten škótsky je lepší. Teda aspoň pre nás.
Moje poznámky k receptu DOKONALÝ RECEPT NA LOSOSA
- Aby sme sa najedli tak akurát, počítam s 2 – 3 cm šírkou filetu lososa na osobu.
- Či to bude losos z Nórka, Škótska alebo Poľska, recept vždy výjde. Čo je dôležité je čerstvosť ryby. Nesmie zapáchať rybinou.
- Šalotka, ktorú poukladám na dno pekáča, je sladší, menej výrazný druh cibule. Lososovi dodá šalotka šmrnc. Ak ju nemáte, dobrú službu urobí aj klasická cibuľa.
- Do marinády môžeme dať bylinky, ktoré máme poruke. Vyskúšajte viaceré obmeny a zistite tak, ktorá je pre vás tá najchutnejšia. Táto kombinácia, ktorú uvádzam ja, je pre nás top.
- Odkedy pridávam k bylinkám a koreniu aj cherry paradajky, chuť lososa nadobudla hlbšiu sviežosť.
- Ak pripravíte väčší kúsok filetu lososa, netreba zväščovať objem marinády. Stačí lososa po porvchu aj bokoch dobre potrieť.
- Správne prepečenie skúšam dvoma vidličkami. Jemne mäso oddelím a skontrolujem stav prepečenia. Chceme dosiahnuť šťavnato ružovú, upečenú štruktúru. Surové mäso ľahko spoznáme.
- Niekto marinádu zoškrabne z lososa preč, aby zjedol len filet. Marináda je celá jedlá. Môžete si pochutiť aj s ňou.
***DOKONALÝ RECEPT NA LOSOSA***
Potrebujeme:
1 filet lososa (2 – 3 cm široký filet na osobu)
1 ČL černušky
1 ČL mletej kurkumy
1 ČL mletej senovky
1 ČL sumacu
1 ČL celého červeného korenia
bobkový list
4 ks cherry paradajok
2 banánové šalotky ()
3 strúčiky očisteného cesnaku
čerstvé bylinky – oregáno, rozmarín… (podľa možností kuchyne)
soľ
olivový olej
Postup:
Do mažiara si nasypeme najprv cesnak a prilejeme olej. Rozdrvíme ako ho prvý, pretože cesnak je najtvrdší.
Následne dosypeme všetky ostatné koreniny a opäť podrvíme.
Pridáme k nim bylinky, cherry paradajky a poriadne rozdrvíme. Po ochutnaní osolíme.
Na dno pekáča si umiestnime šalotky, ktoré si nakrájame na hrubšie kolieska. V pekáči z nich vytvoríme akoby postieľku.
Filet lososa položíme na šalotky a prikryjeme ho marinádou zvrchu aj po bokoch.
Takto pripraveného lososa dáme piecť do vyhriatej rúry na 180´C na 18 – 20 minút.
(Osobne vždy skúsim jemne lososa dvoma vidličkami rozdeliť v strede filetu, aby som videla, ako je na tom vo vnútri.)
Upečeného lososa podávame ihneď. Chutí samotný, so zemiakmi, ale u nás fičí aj s blanšírovanou zelenou fazuľkou.
Dobrú chuť!