Falošný cheesecake

Cheesecake bez múky či keksov? Jasné! Proste vypustený sušienkový základ, len tvarohová časť. Tým pádom bez lepku. Vďačný na obmeny čo sa ozdoby týka. Nenáročný na prípravu a veľmi vďačný na konzumáciu. Plno bielkovín, dezert bez výčitiek. No že to znie skvele? To je falošný cheesecake.

Cheesecake história

Keď povieme slovo “cheesecake” v Amerike, Európe, či Ázii, každý vie, o čo sa jedná. Cheesecake je asi najznámejší koláč na svete. Tvarohovo krémový, sýto-osviežujúci dezert. Je veľmi jednoduchý na suroviny, čo mu dáva priestor na nespočetné obmeny.

Povedomie o cheesecake- u sa roznieslo v 18.storočí, ale jeho korene siahajú do čias dávno pred naším letopočtom.

New York cheesecake Naty
New York cheesecake

Predchodca cheesecaku

Bol to koláč z 2 surovín– medu a tvarohu, ktorý používali na olympíjskych hrách na doplnenie energie pre bojovníkov.
Veľmi podobnú verziu nami poznaného dnešného tvarohového koláča pripravovali neskôr Rimania. Tí rozšírili sladký koláč do celého sveta a nikto to nejako nečakal, no rýchlo sa ujal a stal sa obľúbený. Používali sa rôzne druhy “syrov”, ktoré boli typické pre tú danú oblasť.

Falošný cheesecake bez lepku
Falošný cheesecake od Naty

New York cheesecake boom

Svoj boom začil v 18.storočí a je opradený legendou. Istý Reuben Arnold bol na večeri u svojej známej a ako dezert ochutnal cheesecake. Bol ním tak uchvátený, že začal vymýšľať svoj recept. Vycibril ho na lahodný koláč s jemnou chuťou po citróne. Jednoduché a dokonalé. 🙂

Predstavujete si to? Tiež sa vám zbiehajú slinky? 🙂

TIP: Ak aj vy patríte medzi labužníkov cheesecaku- u mňa nájdete viaceré overené recepty rôznych chutí a variácií. skúste napríklad so slaným karamelom, tento recept na lesný cheesecake, alebo leTný, aaaa nepečený. 🙂

recept na cheesecake od Chuť od Naty
Cheesecake so slaným karamelom

Cheesecake u nás doma

Ako ste si už všimli, u nás “čízy” idú ako teplé rožky. 🙂 Pečené, nepečené, sladké, osviežujúce… Ako som sa dopátrala po informáciu o prvom druhu cheesecaku z tvarohu a medu, napadlo mi urobiť ho na tento spôsob. Proste bez sušienkového základu.

Sprvu som len v mysli rátala s tým, že vajíčka a kukuričný škrob zmes podržia- počas pečenia spevnia zmes. Koláč bude držať pokope, nerozpadne sa. Nepotrebuje oporu sušienok.
A fakt to fungovalo! Teda číz bez lepku. 🙂

Zatiaľ sme si ho urobili vždy s ovocím, ale láka ma aj slaný karamel… 🙂 Stačí malá zmena a je to nová chuť. To na cheesecakoch milujem. 🙂

Letný cheesecake
Letný cheesecake

Moje poznámky k receptu Falošný cheesecake

  • Podľa veľkosti plechu bude koláč vysoký- logicky. Tento na titulnej fotke je nižší a má svoj šmrnc. Skúste ho upiecť niekedy aj vyšší- to by sa jeden mohol načudovať, ako zrazu chutí ronaký koláč inak.
  • Veľkosť plechu určuje aj dĺžku pečenia. Naučila som sa starý trik od skúsenejších- správne upečený cheesecake je trochu trasľavý, a keď sa ho dotkneme v strede, prsty ostanú čisté.
  • Množstvo ovocia či inej ozdoby je podľa nás a našej chuti. Zmes lesného ovocia je zárukou sviežosti, rozpustená čokoláda nalieta haky-baky po povrchu zasa objíme a zahreje…
  • Koláč som robila aj s delaktózovaného tvarohu- vyšiel skvele!
káva
káva

***Falošný cheesecake***

Falošný cheesecake od Naty
Falošný cheesecake

Potrebujeme:

750 g  hrudkovitého tvarohu
150 g kryštálového cukru
180 ml smotany na šľahanie
4 vajcia
1 vanilkový puding (ten s pravou vanilkou)
citrónovú kôru (1/2 balenia)
ovocie podľa chuti (napríklad čučoriedky, či zmes lesného ovocia)

POSTUP:

Do misy dáme tvaroh, šlahačku a cukor.

falošný cheesecake od Naty
falošný cheesecake suroviny

Vidličkou, alebo ešte lepšie ponorným mixérom, rozmixujeme na hladkú zmes. Malé hrudky nevadia.

Do druhej misky ťukneme vajíčka, rozšľaháme ich vidličkou.
Pridáme si do tvarohovej zmesi. Pridáme sa puding a kôru z citróna. Metličkou rozmiešame.

falošný cheesecake bez lepku
Falošný cheesecake rozmixované

V prípade, že sme použili puding, v ktorom nevidíme vanilku- také čierne bodky- pridáme aj 1/2 ČL sušenej vanilky.

K veľkosti plechu- skúšala som menší aj väčší a oba majú svoje čaro. Čím je plech menší, falošný cheesecake je vyšší, smotanovejší a sýtejší. Ale nižší má zasa plnšiu chuť ovocia, je osviežujúcejší.

Takže podľa aktuálnej preferencie chute vystelieme plech papierom na pečenie a tvarohovú zmes vylejeme do plechu. Uhladíme do jemnej vrstvy.

Falošný cheesecake s ovocím
Falošný cheesecake na plechu

Povrch koláča posypeme ovocím a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180’C prvých 20 minút. Následne koláč prekryjeme alobalom a pečieme ešte 30 – 40 minút.

Správne upečenie spoznáme podľa konzistencie. Tvaroh bude sfarbený dozlatista a keď zatrasieme mierne plechom, koláč bude trasľavý, ale pevný.

TIP: ďalší tip, ako správne rozpoznať upečený cheesecake- dotknite sa prstom stredu koláča. Ak je koláč správne upečený, prst ostane čistý. V prípade, že potrebuje ešte piecť, na prste vám ostane kúsok z povrchu koláča.

Keď je falošný cheesecake upečený, vypneme rúru, pootvoríme dvierka a necháme ho tam, nevyťahujeme ho. Až je je rúra vychladnutá, prenesieme koláč do chladničky a necháme zachladiť aspoň 2 hodiny.

Falošný cheesecake bezlepkový
Falošný cheesecake upečený

Takto bude falošný cheesecake úplne lahodne dokonalý.

Bez múky, plný bielkovín. To sa bez výčitiek hovorí- jeden kúsok nestačí. 🙂

Falošný cheesecake od Naty
Falošný cheesecake

Dobrú chuť!

TIP: Hľadáte ďalšie recepty bez lepku? Čo tak pizzu? Alebo tento brownie? 🙂

POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Falošný cheesecake
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)
43

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *