Len si to predstavte- šťavnatý koláč plný chute a bez námahy. Dokonca k tomu, aby ste urobili cesto, nepotrebujete váhu. Je z bežných surovín a vďačný na obmeny, čo sa ovocia týka. Hm…príde vám to, že fabulujem? Omyl, kamoši, toto je odmerkový koláč, ktorý sa oplatí vyskúšať.
Zaľúbenosť do lenivosti
Aký kontrovezrný podnadpis, že? Popravde, lenivosť ma vytáča. Ale keď už má nastať pani Lenivosť, nech je to so všetkou gráciou. Tento odmerkový koláč do toho úplne zapadá.

Nemusí sa mi vôbec chcieť, nemusím mať náladu, ani nejako čas. Je tak jednoduchý na prípravu a vďačný na dokončenie, že aj keď som niekde na chate, kde nie je váha, aj tak môžem ponúknuť svojim mlsným chutiam delikatesu.
Hlavnou mernou jednotkou je totiž odmerka. Vždy to funguje. A ako sa mení aktuálna ponuka ovocia, tak sa mení aj koláč. A opäť to funguje.
V minule som dokonca toto cesto použila aj na výrobu muffiniek. Jooooj, ako padli vhod. 🙂 Odmerkový koláč máme u nás veľmi v obľube.
Aké ovocie zvoliť na odmerkový koláč?
Samozrejme, že najlepšie to, čo je práve v sezóne. U nás milujeme zmes viacerého ovocia. Maliny, čučoriedky, jahody, černice. Môžu byť aj ríbezle, ale len trošku. A osobne preferujem veeeeeeľa ovocia. Ale čo sa množstva týka, tu nie je žiadna „odmerka“.
Prečo jesť maliny?
Kto by to bol tušil, že také maliny majú vyššiu schopnosť neutralizovať voľné radikály než také čučoriedky? Príroda je úžasná. Ponúka nám samé dobroty. Do malín zároveň ukryla prírodné fytoestrogény, a tým napomáhajú správnemu fungovaniu hormonálneho systému.
Aj to, že majú červenú farbu, je nápoveda prírody. Maliny totiž podporujú správnu funciu srdca a ciev, vyživujú krv. Maliny sa teda odporúča konzumovať na hrste a najlepšie v sezóne.
Prečo jesť jahody?
Chránia mozog, majú minimum kalórii, skvele hydratujú, sú trefnou mňamkou, keď nás honí „Mlsná“, vyživujú pleť, dezifnfikujú tráviaci trakt… Len si predstavte, že existuje vyše 600 druhov (!) jahôd. To je šialené. 🙂 Líšia sa veľkosťou, úrovňou sladkosti, množstvom vody aj chuťou. Kedysi rástli len nadivoko a vo Francúzsku ich začali pestovať ako liečivo. Takže maškrtením ku zdraviu? Ty si prosím hneď aj dupľu! 🙂
Prečo jesť černice?
Človek by si povedal, že je to rovnaké ako malina. No nie je. Trochu sa odlišujú, už len chuť o tom svedčí. 🙂
Okrem toho známeho, že pomáhajú negovať voľné radikály a tým podporujú imunitu, zdravie a aj spomaľujú starnutie- vedeli ste, že pomáhajú aj pri kašli a zachrípnutom hlase? Listy sú dobré na kašeľ a šťava z nich zasa na hlas. Svojím zložením nám môžu pomôcť chrániť zrak od šedého zákalu aj vyživujú sietnicu.
Aj tu si dávame dupľu? Za mňa áno 🙂

Moje poznámky k receptu Odmerkový koláč
- Na tento recept na dobré použiť formu na quiché s priemerom 33cm.
- Cesto sa hodí aj na bábovku alebo muffiny.
- Ovocie je vhodné meniť, vždy ponúkne iný profil chutí.
- Ak nie je po ruke smotana na šľahanie, je možné použiť mlieko a 1 PL rozpusteného masla.
- Je chutný za tepla, ale aj za studena.
***ODMERKOVÝ KOLÁČ***

Potrebujeme:
500ml hladkej múky
200ml kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
kôru z 1/2 citróna
1 šľahačkovú smotanu (250ml)
4 vajcia
štipku soli
Na dokončenie potrebujeme:
Ovocie podľa chuti a dostupnosti a mrveničku (postup rozpísaný nižšie)
Postup:
Extrémne jednoduché. Do misky odmeriame suroviny v postupnosti, ako sú vypísané v receptúre.

Metličkou premiešame, aby vzniklo homogénne cesto bez hrudiek.

Pripravíme mrveničku- 50g hladkej múky, 50g kryštálového cukru a 25g studeného masla zmiešame prstami tak, aby vznikla konzistencia piesku.
Ovocie umyjeme, očistíme a podľa potreby nakrájame na malé kúsky.
Formu vymastíme tukom a vysypeme krupicou.

Cesto do nej vylejeme. Posypeme ovocím, mrveničkou


a šup do rozohriatej rúry na 220’C na cca 20-25 minút. Riadime sa sfarbením povrchu. Dobré je aj otestovať správne prepečenie špajdľou- po zapichnutí a vytiahnutí z cesta musí ostať špajdľa úplne čistá.

Upečený koláč necháme vychladnúť a už len asi… Dobrú chuť! 🙂
A nie, ešte mi napadlo- skúste si ho vychutnať s kefírom. Jéminánko, to je dobrota! 🙂
Naty 🙂

POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Srdiečka sa dajú dať aj na hlavnej stránke hneď pod fotkou receptu. Ďakujem 🙂
TIP: Koláč, ktorý búra múry je ďalší tip na mega dobrý recepis. Je kváskový a nie náhodou má taký názov. Búra totiž myšlienky, že kváskové je náročné a nie tak chutné.





