Ponúkla som deťom sendvič, ktorý sa až nápadne podobá tomu ich obľúbenému z benzínky. Až chvíľu premýšľali, či som ho bola kúpiť. Grahamový chlieb im zachutiť na prvý hryz a ja som si povedala „yes“ na ďalšie jedlo plné chuti. Zdravšia a nie menej chutnejšia verzia toastového chleba pre viac vitamínov a minerálov.
Cestovateľská rodina
Radi cestujeme. Odkedy som sa spoznala s mojim hrdinom, objavovanie nových miest je naša záľuba.
Viackrát sa nám stalo, že sme sa len tak zobrali a len šli. V dobe, keď navigácie neboli a na nohách som držala autoatlas, aby sme vedeli, kde vlastne sme. Veď niekam prídeme- vraveli sme si.
Vzniklo z toho pár vtipných príhod, ktoré mi v ten daný moment absolútne neprišli smiešne a zatínala som sa, že dobrodružstvo tohoto typu už nik-dy!
S deťmi sme ale pokojnejší a predsalen, už je rarita, keď niekto nemá navigáciu.
Držíme sa pravidla, že netreba ďaleko chodiť, aby sme zakúsili dobrodružstvo a krásu prírody. Aj naše Slovensko je nádherné a ponúka toľko zaujímavostí. Budem rada, keď ich aspoň z polovice postíhame. 🙂
TIP: Na instagrame Chuť od Naty som spustila projekt “ #turaskvaskom „, kde nájdete podrobné tipy na túry s deťmi i bez detí na Slovensku.
Dostali sme ako darček aj stieraciu, cestovateľskú mapu. Miesto, ktoré sme už navštívili, môžeme „zoškrkať“ mincami.
Mapa nám párkrát aj poslúžila ako tip, kam ísť. Pravda, niektoré miesta na mape by som pomenila či doplnila. 🙂
Jedlo na cestu
Čo urobí správny výletník ihneď po tom, čo vyrazí na cestu? Vytiahne svoj rožok so suchou salámou! 🙂 Tiež ste to robili na školských výletoch? 🙂
Vždy sa snažím pripraviť nám niečo na cestu, alebo všetko naplánovať tak, aby sme odchádzali po jedle. No nie vždy je to možné. Najmä vtedy, keď sa odniekiaľ vraciame a zastavíme na benzínke na „cikpauzu“.
Máme jednu benzínku, na ktorej vždy stojíme. Majú tam dosť veľkú ponuku rôznych sendvičov a bagiet. Vyzerajú naozaj lákavo a vrámci svojej úrovne kvality sú určite najlepšie, no moju podmienku nespĺňajú. Určite nie sú kváskové, sú určite dopekané a so zlepšujúcimi prípravkami.
Grahamový chlieb
Doma som sa teda „naštartovala“ a premýšľala nad pečivom či chlebom, ktoré by boli nielen zdravé, ale hlavne chutné a mäkké.
Prvý pokus o grahamový chlieb vyšiel mazľavo a vo vajíčku sa zjedol. 🙂 Po pár úpravách som dostala prosbu, že kde je ten chutný chlieb? Vraj príjemná zmena, ktorú môžem robiť častejšie.
Aby som to celé doviedla do dokonalosti, urobila som z neho sendviče presne ako na benzínke. Rozžiarené oči, ktoré mali všetci doma, keď som ich ponúkala, mi povedali, že „sme doma“. 🙂
Či už plánujete jedlo na cesty, chcete si užiť robustnú chuť celozrnnej múky, alebo chcete vyskúšať niečo nové, grahamový chlieb z kvásku vám odporúčam. 🙂
Moje poznámky k receptu Grahamový chlieb z kvásku
- Na prípravu som použila múku značky Mlyn Trenčan Pšeničná celozrnná múka na kváskovanie v zelenom obale.
- Materský kvások kŕmim ražnou chlebovou múkou. Ten som použila.
- Množstvo mlieka má rozpätie kvôli savosti múky, ktorá sa mení. Ulievam najprv menej a následne dolievam (ako naše babičky). Ide to aj opačne- dám tekutinu a dosypem múku, resp. zahustím cesto.
- Hustotu cesta je potrebné doladiť podľa popisu v postupe a fotopostupu. Ak je múka savejšia, treba cesto rozriediť tekutinou. Ak je tekutejšie, než na fotkách, dosypať múku a zahustiť.
- Formu som použila sklenenú na biskupský chlieb, jej rozmer je: 23x12x8cm. Po vykvasení bolo cesto kopcom.
- Formu je najlepšie vymastiť maslom alebo masťou. Olej nefunguje a chlieb sa môže prilepiť.
***GRAHAMOVÝ CHLIEB Z KVÁSKU***
Na štartér potrebujeme:
200 g pšeničnej celozrnnej múky na kváskovanie (kúpite TU)
200 g vody
1 PL materského kvásku
- Suroviny zmiešame lyžicou v mise. Prekryjeme neprievzdušným materiálom (tanier, doska, potravinárska fólia…) a necháme na kuchynskej linke vykvasiť do zdvojnásobenia objemu, čo trvá cca 8 – 12 hodín (podľa teploty a sily kvásku), teda z večera do rána.
Následne potrebujeme:
400 g pšeničnej celozrnnej múky na kváskovanie
170 – 190 g plnotučného mlieka (viď poznámky vyššie)
1 vajce (nie celé- v postup je vysvetlené)
1 PL kyslej smotany
1,5 – 2 ČL soli
POSTUP:
K správne vykvasenému štartéru pridáme múku, mlieko izbovej teploty a smotanu. Vajce ťukneme do hrnčeka, vidličkou rozhabarkujeme a prijeme takmer celé do misky do surovinami. Trochu z vajíčka si necháme na finálne potretie, preto odložíme zostatok vajíčka v hrnčeku do chladničky.
Suroviny premiešame mixérom alebo rukou tak, aby sa takmer spojili. Až následne potom pridáme soľ. Vymiesime ťažšie, hustejšie cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Povrch cesta pri ručnom miesení pekne zvláčnie a bude krásne hladké.
Takéto vymiesené cesto necháme v mise, ktorú prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť 3 – 4 hodiny podľa rýchlosti rastu cesta do objemu. Po 2 hodinách oddychu cesto zľahka premiesime. Len čo vypudíme bublinky. Pomôžeme tým kvásku lepšie v ceste pracovať.
Cesto musí narásť evidentne do objemu.
TIP: So stierkou na cesto sa vám bude oveľa lepšie pracovať s cestom. Vyklápanie cesta na dosku, prekladanie, delenie cesta… Veľký pomocník pre domácich aj profesionálnych pekárov. Osvedčené na prácu doma kúpite u Naty v eshope.
Vykvasené cesto vyklopíme z misy na mierne pomúčenú dosku. Formu na biskupský chlieb vymastíme maslom.
Cestom preložíme z každej strany. Klasicky, ako keď robíme cesto na buchty, premiesime cesto- postláčame ho, aby sme z neho vypudili bublinky a aby spevnelo.
Všetky kraje cesta dáme na jedno miesto (ako jednu veľkú pečenú buchtu).
Následne oboma rukami guľu rozvaľkáme na valec s dĺžkou ako forma, v ktorej budeme piecť.
POZOR- Pri vaľkaní cesta rukami z gule na valec stále sledujeme miesto spoja, aby sa grahamový chlieb počas pečenia potom nepopraskal.
Valec cesta prenesieme do pripravenej formy spojom dolu. Formu s cestom prekryjeme neprievzdušným materiálom ( používam túto prikrývku na cesto) a necháme finálne vykvasiť.
Čas je veľmi individuálny- teplota, čerstvosť múky, sila kvásku… 2 – 4 hodiny. Objem napovie najlepšie, cesto bude kopcom nad formou.
Rúru vyhrejeme na 200’C. Až keď je vyhriata, odstránime neprievzdušný materiál, povrch potrieme zvyšným vajíčkom (máme odložené v chladničke) a posypeme bielym sezamom- nie je potrebný, ale moc sa tam hodí na kukuč aj chuť. 🙂
Pečieme 35 – 40 minút. Cesto sa oddelí od krajov formy a ak máme formu zo skla, vidíme, že grahamový chlieb je zlatavý aj vo forme.
Upečený chlieb vyberieme z rúry. Ide ľahko vyklopiť z nádoby. Necháme vychladnúť na mriežke.
Aj keď je čisto celozrnný, je vláčny, nadýchaný a mňam!
Dobrú chuť!
POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku.
TIP: Hľadáte viac celozrnných nápadov? Kváskové rožky pre Mareka sú úplná bomba! 🙂 A rýchlovka do 30 minút všetko aj s pečením- to sú špaldové bochníčky s bryndzou.