KVÁSKULÁŠ

Moja mama veľmi nevypekala. Zákusky ju nebavili. Keď piekla, urobila skalické trdlá, ťahané štrúdle alebo niečo kysnuté.

Rada ma volala, aby som jej pomáhala. Dala mi kúsok cesta a nechala, nech sa činím.

Obzvlásť som sa tešila na predvianočný čas. Piekli sme totiž z cesta Mikuláša i čerta! 🙂

Ozdobovala som ich koreninami a nikdy som nevedela povedať si dosť:) skôr to bolo korenie ako cesto:)

Tento rok som ako mama volala deti ja:) Urobili sme si z Mikuláša kvásku a preto sme si ho nazvali Kváskuláš:)

Bol to pekný čas. Sčasti som sa vrátila do detstva a vynorili sa mi tie vzácne hrejivé spomienky a sčasti vo mne rástla hrdosť, že aj ja odovzdávam lásku k cestu tak, ako to robila moja mama:)

 

 

***KVÁSKULÁŠ***

 

 

Potrebujeme:

90g špaldovej hladkej múky

90g vody

1PL kvásku

– Suroviny spolu premiešame, prikryjeme fóliou proti obschnutiu a necháme pri izbovej teplote rozkvasiť asi 9 hodín.

 

Následne pridáme:

240g špaldovej hladkej múky

60g špaldovej celozrnnej múky

60g pohánkovej múky

110g mlieka

1 žĺtok

1PL citrónovej šťavy

2PL javorového sirupu

2PL trstinového cukru

koreniny- klinček, nové čierne korenie, badián, škorica….

– Suroviny dobre premiešame so štartérom

a vymiesime hebké cesto, ktoré sa ľahko odliepa od stien misy.

Prekryjeme fóliou, aby cesto neobschlo a necháme 2-3 hodiny kvások spracovať prisypanú múku.

Následne cesto vyklopíme na mierne pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti.

Teda nám vzniknú dvaja Kváskuláši.

Z jednej časti si odkrojíme asi štvrtinu cesta- to bude čiapka. Ufikneme ešte kúsoček na nos.

Cesto, ktoré nám ostalo, bude hlava.

Valčekom trochu vyvaľkáme tak, aby sme dostali tvar… ako to správne napísať- zaguľateného trojuholníka:)

Vrchnú časť vyvaľkáme trochu viac dotenka. Pôjde tam totiž čiapka a keby cesto na mieste spoja bolo hrubšie, zle by sa prepieklo.

Z cesta na čiapku vytvarujeme trojuholník, viac rovnoramenný. Cesto pritlačíme k hlave, aby sa spoj uchytil.

Trojuholník- čiapku v poslednej tretine zahneme a z konca vygúľame guľôčku.

Také klasické hrajkanie sa s cestom:) Je to veľmi upokojujúce, veľmi vhodné nielen pre deti na podporu sústredenosti, ale i pre dospelých ako cestoterapia:)

Kváskulášovi pripevníme nos a nožíkom urobíme do cesta malé zárezy v dolnej časti hlavy- vytvoríme mu bradu.

Na rad sa dostávajú koreniny- z badiánu oči, klinčekami ozdobiť čiapku, vytvoriť ústa… nech zavládne chaos:)

Hotových Kváskulášov dáme na plech s papierom na pečenie, prekryjeme fóliou alebo plech strčíme do veľkej igelitky a necháme finálne vykvasiť 2-3 hodiny.

Následne potrieme vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 200´C 10-15 minút podľa sily rúry. Keď vidíme, že cesto sa už dvihlo a potrebuje už len zafarbiť, vtedy pridáme teplotu na 220´C a dopekáme do 5 minút.

Hotových Kváskulášov necháme vychladnúť na mriežke.

Chutia aj samotní:)

Dobrú chuť:)

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
17