Deti rady pozerávajú Mášu a medveďa. Malé šibalské dievčatko, ktoré si svojou úprimnosťou a hravosťou získa nerozlučného priateľa, medveďa.
V jednom dieli príde k nim panda a robí s nimi plnené mäsové guľky. Presný recept neprezrádzajú. Ukazujú len postup, ako obratne pomocou paličiek cesto zlepia a pohádžu ho do vody.
Všetci si to tam pochvaľujú.
No a čo nasledovalo?- Mami, urobíš nám také?
Jasné, hovorila som si, že to nemôže byť ťažké. Urobila som z klasického cesta- neprešlo. Zo zemiakového tiež nič.
Deti vedeli, že TO nie je to z tej rozprávky.
Keď som sa ich pýtala, čo teda mám dať do cesta, samé nevedeli… Vedeli len to, že to robím zle:))))
Zrazu som natrafila na ázijské jedlo, kde v guličkách cesta boli skryté zbytky mäsa- žeby to bolo ONO?
Parila som ich. Pre ich nedôverčivý pohľad som hneď musela všetko vysvetľovať. Ešteže mi to prešlo:)
Predstavte si, vraj SÚ to ony!
Konečne!:)
*MÁŠINE MÄSOVÉ GUĽKY*
Na cesto potrebujeme:
500g hladkej múky
4ČL vínneho kameňa
½ ČL soli
400ml vlažného mlieka
Na náplň potrebujeme:
150g mletého mäsa
½ menšej cibule
1ČL sušeného oregána
soľ, korenie
½ ČL červenej papriky
100ml paradajkového pretlaku
čerstvé bylinky(oregáno, rozmarín, tymián…)
– Najprv si urobíme náplň, aby stihla trochu vychladnúť, kým pôjdeme vyrábať s ňou guľky. Cibuľu si najemno nakrájame a osmahneme na oleji. Pridáme mäso a koreniny a restujeme, kým mäsko začne chytať farbu. Následne zalejeme pretlakom, pridáme bylinky a necháme dusiť.
Pustíme sa do cesta.
Suroviny na cesto zmiešame spolu a vypracujeme vláčne cesto. Rozdelíme ho na polovicu, potom na polovicu a ešte na polovicu a ešte na polovicu:) Vznikne nám tak 16 rovnakých kúskov cesta.
Každý kúsok rukami vyformujeme na placku, ktorá sa šikovne vojde do dlane a zmestí sa tam i náplň, ktorú bez problémov zabalíme jednoduchým spôsobom- konce spolu pospájame.
Guľky ukladáme do muffinkových papierových formičiek alebo na kúsky papiera na pečenie.
Do väčšieho hrnca dáme na dno vodu a parák. Keď začne voda vrieť, bochníčky naukladáme na parák, prikryjeme pokrievkou a necháme 6-8 minút pariť.
Po vybratí z hrnca povrch rýchlo potrieme maslom či olejom.
Podávame s hojnou dávkou zeleniny.
Dobrú chuť!
POZN.: Vyskúšala som oba spôsoby parenia- aj v muffinkových nádobách, aj s papierom na pečenie. Ako muffinky vkusne vyzerajú, je však potrebné ich čo po naparení odbaliť, inak sa o papier prilepia- odporúčam vtedy, ak ich idete hneď jesť.
TIP: Ostalo vám mäso zo včerajšieho obeda a neviete, čo s ním? Tak sem namiesto mletého mäsa:) Mäsko len nakrájajte na menšie kúsky a hotofson:)