Na čo je slad? Čím nahradiť slad?

Rozhodli ste sa upiecť si pečivo, našli ste recept a pri študovaní sa zastavili pri pojme slad alebo sladenka? Čo je slad? Čím nahradím slad v recepte? Aj mne napadali spočiatku rovnaké otázky. Až som pochopila, že sa oplatí mať ho doma. Prečo?

Čo je slad?

Slad, sladenka, sladová múčka alebo diasta. V podstate ide o jedno a to isté. Jedná sa o naklíčený, usušený a odklíčkovaný jačmeň.

V príprave cesta, najmä pečiva, zastáva osobitné postavenie ako enzymatický prípravok.
Pšeničné cestá totiž obsahujú menej enzýmov a jednoduchých sacharidov, vďaka ktorým kvasinky produkujú bublinky- t.j. kypria cesto, nadýchavajú ho.
Pridaním sladu do cesta pomáhame kvaseniu, tvorbe bubliniek v ceste. Je to spôsobené práve tým, že obsahuje enzýmy, ktoré múke chýbajú a ktoré pomáhajú kvaseniu.

TIP: O tom, aké vitamíny, minerály a celkovo benefity ponúka sladenka, som písala v tomto článku.

Pre domáce pečenie nadýchaného pečiva má teda slad významné postavenie. V tekutej alebo sypkej forme stačí pridať do pšeničného cesta, v množstve 1 – 2% na múku (množstvo závisí od zloženia receptúry). Veľké množstvo nie je vhodné, spôsobuje gumovitosť cesta.

Čím nahradiť slad?

Už ste počuli rady, že stačí nahradiť cukrom, medom alebo len skrátka vynechať? Verím, že po prečítaní predchádzajúcich riadkov už aj vy viete, že odpoveď je skôr ničím.
Cukor je sacharid, neobsahuje enzýmy, med má okrem sladkej chute antibakteriálne účinky a vynechať slad prispeje k menej nadýchanému, rýchlejšie tvrdnúcemu pečivu. Slad má svoje miesto v pečivovom ceste rovnako ako ostatné zložky.

TIP: Recept na pečivo so sladom, ktorého chuť je vycibrená? Jasné! 🙂 Tamarkine krúžky. 

Kde kúpim slad?

Slad (sladenku) v tekutej forme kúpite v bio obchodoch, aj u mňa v eshope. Sypanú verziu ponúkajú samotné mlyny vo svojich podnikových predajniach.

Nech to pečie, nech to kváskuje,
Naty:)

Summary
Na čo je slad?
Article Name
Na čo je slad?
Description
Prečo používať do cesta slad? Ako nahradiť slad v ceste? a môžeme slad vynechať? Na tieto otázky zodpovieme v škole kváskovania s Naty technologicky.
Author
Publisher Name
Chuť od Naty
Publisher Logo
11

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *