Najčastejšie obavy v kváskovaní

Myšlienka začať kváskovať doma, piecť si svoj chlieb, môže so sebou niesť istý tón obavy, či to zvládneme. Prirodzene, že to človek odkladá, pretože na prvé počutie vyznieva kváskovanie ako „nukleárna veda“. Ale po tomto článku bude kváskovanie jasnejšie, ľahšie, pochopiteľnejšie. Článok najčastejšie obavy v kváskovaní, v jeho začiatkoch z pohľadu domáceho pekára, ktorý si prešiel tým istým, ti pomôže začať kváskovať.

Možno Ti pri myšlienke na domáce pečenie a kváskovanie napadajú rôzne otázky a obavy. Pochopiteľne, máš úplné právo cítiť zmätok. Iné so to nemala ani ja.
Dokonca- keď som dostala svoj prvý kvások, tak som sa toho celého zľakla, že som kvások strčila do chladničky a nechala ho tam celé 4 dni, než som sa odhodlala niečo s ním urobiť!

kváskový chlieb s ražnou kašou
kváskový chlieb s ražnou kašou

Preto som spísala najčastejšie otázky, alebo možno obavy, ako to vlastne zvládnuť, aby sa človek nestal otrokom času, kvásku a pečenia.

5 najčastejších obáv v kváskovaní

1. Mám obavu, že to z časového hľadiska nezvládnem.

Viem, že zvládneš. Je totiž viac spôsobov, ako doma kváskovať. Niektoré štýly sú náročnejšie, iné ležérnejšie… To, že kváskovanie vyžaduje veľa času, môže a nemusí byť pravda.

Zostavila som si pre seba a učím to na kurzoch kváskovania špeciálne upravený spôsob kváskovania pre pracujúcich ľudí, domácich pekárov, ktorí si chcú doma upiecť svoje dobroty v najvyššej miere kvality a funguje to. Stále viac ľudí sa pridáva k jednoduchému štýlu pečenia s kváskom a nachádzajú v tom veľké uvoľnenie, radosť a- chuť a zdravie.

TIP: Jednotlivé postupy vždy uvádzam pri receptoch, nechaj sa nimi viesť. Ak chceš ucelené informácie od A po Z, taký kompletný balíček jednoduchého kváskovania, príď na niektorý z kurzoch, ktoré organizujem.

Všetky aktuálne kurzy nájdeš poľahky v sekcii- kurzy kváskovania.

Semolínový chlieb
Semolínový chlieb

2. Obávam sa, že sa nebudem vedieť starať o kvások.

Bola by škoda to neskúsiť. Starostlivosť o kvások sa zdá komplikovaná LEN zo začiatku, keď sme v téme noví, neskúsení. Nie sme si istí, čo nám kvások chce svojimi bublinkami, vôňou, vzhľadom povedať, nerozumieme tomu.
Ku kvásku preto vždy posielam návod na starostlivosť a natočila som na túto tému nie jedno video. Akonáhle pochopíš, ako kvások pracuje, cinkne Ti, že je to ABSOLÚTNE jednoduchá vec, ktorá zaberie len málo času.
Pre prípad núdze radím vždy mať pre istotu kvások nasušený alebo namrazený. Aj keby sa s tým aktívnym niečo stalo, toto je rezervná istota 🙂 A ďalšia istota je Naty 🙂 – V eshope nájdeš živé čerstvé kvásky aj vysušený, ak by náhodou. 🙂

TIP: Silný, kvalitný kvások ražný, pšeničný alebo bezlepkový nájdeš v eshope TU.

Naty ražný kvások
Naty ražný kvások

3. Na kváskovanie potrebujem špeciálne pomôcky.

Ak máš doma rúru, čo predpokladám, že máš, tak máš určite všetko, čo potrebuješ na pečenie chleba. 🙂 Dokonca ani tá rúra nie je až taká potrebná, stačí Ti aj remoska ( z nej je chlieb tiež úplne bezva!)
Pomôcky potrebné na kváskovanie sú úplne základné, nachádzajú sa v každej domácnosti. To že niekto hovorí o kameni na pečenie, drahých špeci nádobách, rôznych ošatkách a pod., to sú veci navyše. Už ako rozvíjanie tohto hobby. Je príjemné ich mať, ale nie sú nutné. Vieš, ako to myslím?

To je ako s kabelkami- žena ju nemusí mať. Dokáže sa zariadiť aj bez nej, ale keď ju mám, je to lepšie. A ešte keď ich má viac, aby si mohla vybrať tú správnu…:)

Môj tip: Ak si chceš dopriať niečo „navyše“, začni s ošatkami. Tie Ti totiž skutočne pomôžu, najmä čo sa týka rozpoznania, kedy je cesto pripravené do rúry, aby si zachovalo krásny tvar.

Ošatky overenej kvality, ktoré Ti vydržia naozaj dlho, nájdeš u mňa.

Textília do ošatky
Textília do ošatky zo zdravotníckeho materiálu

4. Obávam sa, že mi príde veľký nedoplatok za elektrinu, keď budem toľko piecť.

Treba byť pri pečení rozvážny a rozumný. Problém nastáva vtedy, ak pečieme často a hlavne, keď meníme teploty– najprv na 200’C, potom 230’C, následne 180’C, nakoniec ešte chlieb na 250’C… Presne toto je dôvod, prečo chodia nedoplatky za elektrinu. Keď pečieš, využi rúru naplno. 

Príklad: Upeč dva chleby naraz a tak rozložíš cenu elektriny do dvoch chlebov. Za jedno pečenie dva chleby. 🙂 Ak budeš piecť rôzne veci, pečenie si zoraď podľa teploty pečenia od najvyššej a znižuj.

už aj vy budete vedieť, ako upiecť biely jednoduchý chlieb podľa Naty
Upečený jednoduchý chlieb

5. Keď začnem piecť, obávam sa, že priberiem.

Z kváskovania sa skvele chudne. Aj ja som dôkaz. 🙂 Poctivé, zdôrazňujem neoklamané, kváskové produkty majú nižší glykemický index, ktorý spôsobuje vyššiu sýtivosť (teda zješ menej), dlhší pocit sýtosti. Chute má človek pomoc viac pod kontrolou.

Teda zješ menej a z toho menej máš dlhšie pocit sýtosti.
Bez hladovania chudneš, lebo menej zješ.

chutný sendvič od Naty a podrobný recept, ako naň
Grahamový chlieb

Tak čo sa pustiť do kváskovania spolu? Ukážem Ti, ako na to jednoducho, bez otrokárčiny.

Pamätaj- Keď budeš piecť, hlavné je, nech je cítiť láska, s ktorou cesto pripravuješ.

Naty

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
Najčastejšie obavy v kváskovaní
Article Name
Najčastejšie obavy v kváskovaní
Description
Týchto 5 najčastejších obáv v kváskovaní ti pomôže Naty objasniť v článku tak, aby bolo upiecť si domáci chlieb pre každého jednoduché a dostupné.
Author
Publisher Name
Chuť od Naty
Publisher Logo
2