Pripraviť si doma hostinu plnú chute nemusí hneď znamenať mäso na tanieri a kopec hodín strávených pri sporáku. Ak hľadáte bezmäsité jedlo, ktorým oslníte a zavďačíte sa aj tým vyberavejším, pasta al forno alla Pugliese je ten najlepší tip.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=gamGDqTJgB4[/embedyt]
Talianska nátura
Poznáte ma. Rada gestikulujem, rozprávam a všetko prežívam. Neviem, či moji nejakí predkovia boli Taliani, ale v talianskej spoločnosti sa cítim veľmi príjemne.
Nevadí mi ten hluk typický pre nich, lebo to nie je ten hluk, ktorí unavuje. Tento hluk navodzuje úsmev na tvári a upriamuje ma na jedno- na život. To predsa musí dobíjať energiu.
V minulých článkoch, v tom prvom, v druhom, aj v treťom som vám opísala moje zážitky zo Sicílie a snažila sa vám priniesť tipy na miesta, ktoré sa oplatí určite navštíviť.
Tu som totiž pochopila, že navštíviť a navštíviť môže byť veľký rozdiel.
Niekto chodí po krajinách, aby si zaznačil, že “tu” a “toto” videl. Tiež by som si mohla dať fajku nad Sicíliou. CHcem to však inak.
Pozrela som sa na Sicíliu aj z druhej strany- čo mi môže ponúknuť ako osobnosti? Čomu ma môže naučiť?
7 vecí, ktoré ma Sicília a teda Taliansko naučilo:
- Život je na to, aby som ho žila. Nie prežívala.
- Keď mám nejaký sen, mám ísť za ním.
- Konfrontácia je pre zdravý vzťah dôležitá.
- Mať svoj názor, hoci aj odlišný, nie je hanba. Je to jedinečnosť.
- To, čo mi vadí a čo mi prekáža, si mám s dotyčným vykomunikovať rešpektujúcim prístupom.
- Kvalita a čerstvosť nie sú len výsady stravy, ale aj pohľadu na život ako taký.
- Váž si seba samú a dopraj si čas pre seba.
Talianska kuchyňa
Ooo, ano- ano- ano! Nepamätám si, že by som jedla niečo typicky talianske a povedala som vyslovene, že toto mi nechutí.
Začala som nad tým premýšľať, že prečo je to tak? Ako to, že ich jedlá sú tak chutné, jednoduché a ešte aj zdravé? Navyše nás to jedlo baví.
Dôležitosť stravy v našom živote
Svoje myšlienky o dôležitosti stravy som začala riešiť už ako “pubiška”, keď som si poznačila všetkými trvanlivými jedlami a diétami svoje trávenie. Prečo, keď si dám kupovanú nátierku, tak mi je zle? Keď si ju urobím doma z domácich surovín, tak mi vôbec nevadí…
Moje premýšľanie bolo stále len v tejto rovine otázok. Bez pomenovania, bez vedomej skúsenosti.
TIP: Rýchle jedlo plné chuti- mrkvové špagety.
Zmena, alebo doslova trefa do čierneho, ktorá ma úplne zasiahla, bola v DVD od Jamieho Olivera, ako bol v Taliansku. V dieli “Kláštor” žil pár dní s mníchmi.
Chodil pred večerou medzi stolmi a pozeral najprv na polievku z konzervy, ktorú mali ísť jesť na večeru. Následne pozeral na ich taniere a pripravené tašky s liekami. Skonštatoval, že pozrite sa, veď oni jedia samé polotovary a jedia kopec liekov. Veď oni sú chorí, chýba im zdravie.
Vtedy mi to doplo. Celý život viem, ako je strava dôležitá, no on použil slová, ktoré ma zasiahli.
Strava vie byť liek, strava vie byť jed.
Berieme už akosi za normálne, že jeme lieky na vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak, lieky na srdce, na toto a na hento… Ale to by sa diať vôbec nemalo. Zdravý človek nemá problémy s tlakom či cholesterolom…
Akou kvalitou budeme naše telo kŕmiť, tak nám bude slúžiť.
Jednoduchosť, pestrosť, čerstvosť
Talianom nechutí, keď sa veľmi kombinujú chute. Chcú, aby chuť každej suroviny vynikla. Rybu len osolia, alebo použijú len olej. Pohrajú sa s bylinkami. Prečo? Lebo čerstvé a kvalitné je samo o sebe chutné.
A na tom oni stavajú. To by sme si mali od nich vziať. Nebáť sa variť častejšie doma, aby sme mali jedlo čerstvé.
Pasta ako cestoviny
Talianske takzvané “mamas” sedia na stoličkách vonku pred domom a robia denne čerstvé cestoviny, ktoré potom predávajú. Rôzne tvary nie sú náhodné.
Aj keď sa jedná o ten istý základ, rozdiel v tvare spôsobí inú chuť. Pretože aj to, ako sa cestoviny dotýka nášho podnebia a jazyka, vyvoláva v nás rozdielne vnemy.
My by sme to neriešili, ale Talian vám povie, že ak chcete pripraviť oriechette- druh cestovín- môžete na ne dať len paradajkovú omáčku. Inak sa nemôžu robiť, je to proste striktné pravidlo. Hotovo. Bodka. Koniec. 🙂
A takto riešia všetko. A všetko porovnávajú s kuchyňou svojej maminky.
TIP: Talianske jedlo úžasnej chuti a aj s mäsom. Vyskúšajte zapekané cannelloni.
Pasta al forno u nás doma
Cestoviny si robievam aj sama doma. Kúpila som si strojček na cestoviny, ktorý vie urobiť viaceré druhy a tvary cestovín. Ale než som si naň našetrila, valček a doska úplne postačili. Každá cestovina bola vtedy iná, ale malo to svoje čaro a ja som bola nadmieru spokojná sama so sebou, že čo som to ja dokázala. 🙂
Pasta býva u nás často. Moje deti sú jedálničkom Taliani. Pasta a pizza by sa mohli stále striedať. 🙂
Radi máme aj zapekanú formu- teda “pasta al forno”.
Tento recept pasta al forno alla Pugliese by sa dal nájsť na Slovensku ako megarýchlovka- cestoviny s kečupom a syrom. Bežná vec, nie? Dokonca aj v školskej jedálni som videla túto náhražku.
Tento recept nazapekané cestoviny dostávajú bežne deti žijúce v južnej časti Talianska v škôlke ako hlavné jedlo. Dbajú na kvalitu surovín a zásadne nevyprážajú.
Presniesla som si kúsok Talianska domov a pochutnávame si spoločne na tomto jednoduchom jedle. Cestoviny s kečupom a syrom v kvalitnejšom prevedení.
TIP: Vedeli ste, že jem denne čili? Prečo? Čili aj proti rakovine. Viac tu.
Moje poznatky k receptu PASTA AL FORNO ALLA PUGLIESE
- Pôvodne by sa mali používať oriechette na prípravu tohto jedla. No penne, farfalle či iný druh cestovín poslúži tiež. (Taliani nám to odpustia.)
- Ak je sezóna paradajok a sú ozaj šťavnaté, passatu nie je potrebné vôbec pridávať.
- Z druhov paradajok volím najradšej veľké s malým obsahom štavy. Majú viac dužiny, teda pre nás väčší osoh.
- Oplatí sa nechať pomaly variť paradajkovú omáčku. Chuť je jemnejšia, lepšia.
- Cestoviny je dobré scediť o 2 minúty skôr, ako hovorí výrobca na obale. Budú sa totiž ešte piecť.
- Pri dávkovaní jednotlivých surovín do zapekacej misy je dobré si rozdeliť cestoviny na 2 rovnaké polovice a paradajkovú omáčku na 3 časti. Tak bude všetko rozdelené na rovnaké časti.
- Ak zaplníme celý pekáč, do rúry je vhodné dať na dno plech, keby prskala omáčka nadol.
- Cheddar napovrchu môžeme vymeniť za akýkoľvek syr, ktorý sa rozpúšťa- ten taliansky sa tu len ťažko dá zohnať. Postačí aj eidam v prípade, že by cheddar nebol k dispizícii.
- V rúre len zapekáme syr a spájame spolu jednotlivé chute, teda keď vidíme, že je syr nahnedlý- máme hotovo.
***PASTA AL FORNO ALLA PUGLIESE***
Potrebujeme:
1,5 kg paradajok
veľkú hrsť bazalky
soľ
200 ml passaty (v prípade potreby)
400 g uvarených oriechette cestovín
2 – 3 mozzarelly
100 g nastrúhaného cheddaru
POSTUP:
Do veľkého hrnca si dáme variť vodu. Do paradajok urobíme špičkou noža vpich a keď voda začne vrieť, opatrne (aby sme si neublížili) vložíme paradajky do vody.
Varíme 1 minútu.
Následne paradajky vytiahneme a dáme ich do misy so studenou vodou.
Šupku rukami poľahky vďaka vpichu noža odstránime.
Paradajky rozrežeme napolovicu, vydlabene vnútro a nakrájame ich na menšie časti.
Pripravené paradajky dáme do hrnca, osolíme a pridáme veľkú hrsť bazalky. Nepoužijeme ju však všetku.
Zmes celú premiešame, v prípade potreby pridáme passatu a varíme na malom ohni asi 40 minút. Sem – tam premiešame.
Počas varenie paradajkového základu si uvaríme podľa návodu cestoviny. Pripravíme si mozzarellu- nakrájame ju na tenké kolieska.
Pripravené suroviny už len spolu vyskladáme do zapekacej misy:
Na dno pekáča dáme 1/3 paradajkového základu. Naň navrstvíme 1/2 uvarených cestovín. Cestoviny pokryjeme mozzarellou a poukladáme na ňu lístky čerstvej bazalky.
Prvé “poschodie” našej pasta al forno alla pugliese máme pripravené.
Celý postup zopakujeme- paradajkový základ, cestoviny, mozzarella, bazalka.
Ako posledné dáme zvyšnú tretinu paradajkového základu a navrch navrstvíme nastrúhaný cheddar.
Pasta al forno alla pugliese pečieme vo vyhriatej rúre na 200´C cca 25 minút.
Podávame ešte horúce, keď sa syr ťahááááááá. 🙂
Dobrú chuť!
POZN.: Páči sa ti recept? Označ ho srdiečko a daj mu počet hviezdičiek, nakoľko ťa oslovil. Daj tak vedieť ostatným.