Pečený losos v lístkovom ceste

Variť môže každý. Je jedno, z akých pomerov pochádzame alebo aké možnosti máme v súčasnosti. Dobré jedlo je o duši, o momente prekvapenia. Ak si chceme dopriať chutné jedlo, stačí nám dobrý recept a mať odvahu postaviť sa k sporáku. A taký tu pre vás mám. Pečený losos v lístkovom ceste.

Variť môže každý

Tento výrok pochádza z úst rozprávkového kuchára Gustoa s piatimi michellinskými hviezdami. Obézny muž, ktorý sa vyžíval v chuti jedla a motivoval ľudí premýšľať nad chuťou každého sústa – rozprávka Rattatoille.

Poznáte ju? Milujem tú rozprávku. Nedá sa jej obpozerať. V závere naozaj dokážu, že variť môže každý, keď sa zistí, že najlepší kuchár spomedzi všetkých je malý potkan.

variť môže každý- rozoberá Naty
potkan Remy z Ratattouille

Čo ma ale fascinuje je práve spôsob, akým opisujú chute jedla.
Rozprávka má naozaj pravdu. Len si skúste dať do úsť kúsok jedla a premýšľať, čo vo vás vyvoláva, aké pocity pri ňom máte…prípadne, či vás myšlienkami zoberie na nejaké miesto.
Na základe tejto rozprávky som do varenia vložila do seba samú.

Jedlo z mojej minulosti

Kedysi dávno (píšem to, akoby som bola už stará, ale príde mi to naozaj už ďaleko) som pracovala ako čašníčka a barmanka v susednom meste. Bol to podnik na úrovni a o svete alkoholu som sa musela veľa naučiť.
Aby som do práce nejazdila príliš ďaleko, častokrát som prespala na chate mojich svokrovcov. Môj vtedy novopečený muž tam bol tiež a chodil za mnou 5 kilometrov pešo, len aby ma videl… Bolo to veľmi romantické. Počkal ma po záverečnej a šli sme sa spolu niekam najesť.

A z tohto obdobia mám spomienku na jedlo, ktoré vám dnes predstavujem.
Na kruháči, tak sme totiž nazývali jednu reštiku v tomto meste,  ponúkali lososa zapečeného v lístkovom ceste.

Chuť od Naty a jej spomienka na jedlo
Losos v lístkovom ceste: spomienka na jedlo

Losos bol vtedy novinka, všetci sme sa išli poblázniť za jeho exotickou chuťou a odkladali sme si peniaze, aby sme si toto jedlo mohli dať.
To sa doba ale zmenila, že? Losos u nás už taaaak obyčajný…. a lacnejší.

Losos v lístkovom ceste vo mne vždy bude vyvolávať krásne pocity čerstvo vydatej ženy, ktorej hlava je v oblakoch. Entuziazmus pre život, prácu a chuť niečo dokázať sa o to viac zvyšoval.

Viete, že som toto jedlo nikdy doma neurobila? Neviem, prečo. Premýšľala som nad tým dlho. Možno som sa bála, že si zmením notu spomienok, ktoré toto jedlo vo mne vyvolávalo.
No, chvalabohu, aj teraz, keď som ho doma už pripravila a uvarila som ho aj pred kamerami pre vás, platí u mňa stále to isté: keď sa povie losos v lístkovom ceste, vidím kruháč s reštikou.

Môj moment prekvapenia

A aby som tam dala kúsok seba, zakomponovala som tam niečo navyše. Gusto, ten kuchár z rozprávky, tomu vravel “moment prekvapenia”. Teda niečo, čo vás prekvapí. Čo vytvorí ohňostroj pre chuťové poháriky až tak, že s hlbokým nádychom zatnete päsť od úchvatnosti zážitku.

Chuť od Naty pozýva premýšľať nad chuťou jedla
Ohňstroj chute

Pridala som špenát a dijónsku horčicu. Žiadne zložistosti. Len niečo, čo nabudí zmysly a dopraje im sviežosť, pookriatie.

Pravda o špenáte

Každý máme akosi v sebe zakódované, že špenát = železo. Veľmi zdravá potravina, od ktorej rastú svaly a človek silnie- “říká Pepek, námorník! Tú- túú!” 🙂

recept so špenátom varí Naty
Špenátové listy

Špenát sa považuje za superpotravinu. Jej chuť je kontroverzná- niekto ju miluje, iný ju nenávidí. Možno to má na svedomí horkastá chuť, ktorá môže najmä deťom udeliť stopku vo vychutnaní si tmavozelej dobroty.

Špenát obsahuje:

  • vitamíny A, B, C, K
  • zinok
  • magnázium
  • antioxidanty.

Špenát pomáha pri:

  • osteoporóze
  • tvorbe kostného tkaniva
  • niektorých ochoreniach zraku
  • správnej funkcii srdcovo – cievneho systému.

Ale! Je potrebné ho vedieť pripraviť, aby bol správne v tele využitý a zároveň chutný.

Skryť ho do smoothie je vcelku fajn nápad. Takto čerstvý nám ponúka vitamíny.
Aby naše telo vedelo spracovať zo surového špenátu aj vitamíny rozpustné v tukoch, je dobré použiť nejký rastlinný tuk- napríklad kokosový olej.

Tip od Naty na smoothie so špenátom
Špenátové smoothie

Ak pripravujeme jedlo so špenátom, špenát je dobré pridať až úplne na koniec, nech sa len ohreje.

Oxaláty v špenáte

Každá minca má dve strany. Aj špenát.
V špenáte sa nachádzajú látky, tzv. oxaláty. Sú výsledkom metabolických procesov. Pre zdravého jedinca nič “podstatné”, no môžu prispieť k vzniku obličkových kameňov, ak máme črevo ochromené častým alebo dlhodobým užívaním antibiotík, či máme priepustné črevo, alebo sa dlhodobejšie dopujeme nadmerným množstvom vitamínu C. (pre viac si môžete prečítať tu.)
Vysoký príjem potraviny, ktorá obsahuje vápnik z mlieka, však zabraňuje vstrebávaniu oxalátov do nášho tela. Preto je vhodné podávať špenát s mliečnou surovinou (maslo, syr, smotana, mlieko…)

Žiadnu paniku- ak sa riadime sedliackym rozumom:

Z každého rožku trošku a všetkého veľa škodí,

neprejedáme sa, dbáme na pestrosť a antibiotiká užívame v opodstatnených prípadoch, môžeme byť pokojní. Špenát patrí na naše stoly.

Losos v lístkovom ceste u nás

Keď som doma pripravila tot jedlo, užívali sme si ho. Každý mal svoj balíček šťastia na svojom tanieri a nikto sa nemusel hádať, kto má viac a kde je spravodlivosť (Aj u vás to tak je? Och, pomoc! 🙂 )

Ako som pripravila lososa na kameru a nechala ho otestovať aj “štábu”, utkvela mi v pamäti poznámka Marcela, ktorý točí so mnou videá.
Umývala som rýchlo všetky misky a spoza stola mi len zakričal, že ho prekvapila tá horčica. – presne! Moment prekvapenia. 🙂 Opísal jedlo ako skvelú, príjemnú záležitosť, ktorú si rád kedykoľvek zopakuje. Tak to mu potom tiež chutilo! 🙂

ako pripraviť lososa vás naučí Chuť od Naty
Losos v lístkovom ceste: šťavnatý filet skrytý uprostred

Moje poznatky z receptu Pečený losos v lístkovom ceste

  • Jedlo vyzerá luxusne a aj tak chutí, no je úplne jednoduché na prípravu. Aj začiatočník v kuchyni si veľmi šplhne, keď bude toto jedlo podávať.
  • Špenátové listy si dobré premyť a spariť na panvici. Ak najprv na panvici osmahneme tenké plátky cesnaku, špenát dostane jemný šmrnc – odporúčam, pripisujem ho aj do receptu.
  • Lístkové cesto je možné kúpiť dnes už aj vyvaľkané, čo ušetrí veľa času. Dá sa vyrobiť aj domáce a ešte aj kváskové. 🙂 Recept je v mojej kváskovej eknihe Kváskovanie – Delikatesy.
  • Najpradšej používam dijónsku horčicu. Je jemnejšia, lepšie mi tam sedí. Ale už som použila aj normálnu, keď som dijónsku nemala a bolo to fajn.
  • K lososu podávam najradšej čerstvú zeleninu- nejaký šalát alebo cherry paradajky – tie mi k tomu faaakt idú.
  • Z uvedenej dávky nakŕmime dvoch dospelákov.

***PEČENÝ LOSOS V LÍSTKOVOM CESTE***

CHuť od Naty ponúka recept na šťavnatý losos
Pečený losos v lístkovom ceste

Potrebujeme:

1 lístkové cesto
2 filety lososa so šírkou cca 3 cm
125 g špenátových listov
2 čl dijónskej horčice
1 strúčik cesnaku
soľ
vajce na potretie

Postup:

Na panvici si osmahneme na oleji na tenké plátky nakrájaný cesnak a pridáme premyté listy špenátu. Necháme na panvici len chvíľu, listy zvädnú. Necháme vychladnúť.

Vyvaľkané cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti.
Filety lososa jemne osolíme.

Do hornej časti prvej polovice cesta dáme polovicu špenátu.

skvelá chuť pečeného lesosa vďaka receptu Chuť od Naty
Losos v lístkovom ceste: špenát

Špenát potrieme 1 lyžičkou horčice a na túto pripravenú postieľku usadíme filet lososa.

recept na lososa od Naty
Losos v lístkovom ceste: losos na špenáte

Cesto s filetom zmotáme- zrolujeme a bočné konce cesta zahneme dospodu.
Lososa sme teda zabalili do cesta.

recept na šťavnatého lososa od Chuť od Naty
Losos v lístkovom ceste- zabalenie lososa

Balíček prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnako spracujeme aj druhú časť cesta.

Oba balíčky potrieme rovnomerne pomocou mašľovačky vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na
200´C cca 20 – 25 minút.
Cesto sa nádherne sfarbí a losos sa upečie došťavnata.

Chuť od Naty pripravila skvelý recept na pečeného lososa so špenátom
Losos v lístkovom ceste: upečené balíčky

A máme hotovo!
Ešte pohárik vína a aj chlap zvláda pripraviť romantikuš večeru, nie? 🙂

ako pripraviť lososa vás naučí Chuť od Naty
Losos v lístkovom ceste: šťavnatý filet skrytý uprostred

Dobrú chuť!

TIP: Ak si fanúšikom rýb, odporúčam aj tento recept na lososa alebo tento recept na originálny teriyaki losos.

POZN.: Páči sa ti recept? Daj mu srdiečko, ktoré sa nachádza pod článkom. 🙂

Summary
recipe image
Pečený losos v lístkovom ceste
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
28