PLNENÉ PIZZA ŠTANGLE

Či si už chceme dopriať v nedeľné popoludnie trocha kreativity, alebo chceme prekvapiť návštevu, pizza je tá pravá. Čokoľvek človek na ňu dá, chutí božsky. Kombinácií je neúrekom. Dokonca i tvary sú rôzne.
Mňa nadchla spomienka na pizza štandle. Sestra ma ako malú brávala do super pizzérie, kde, okrem pizze, robievali aj gratinovanú brokolicu. K tomu pizza štangle potreté cesnakom…hmm…nedalo sa odolať!
Keďže som neplánovala k štangiam už nič iné, upravila som si ich. Dovnútra som skryla syr zamotaný v šunke!
Pečené v normiš rúre na kameni a chuť a tvar spomienok boli na stole.
*PLNENÉ PIZZA ŠTANGLE*
Na 12 štanglí potrebujeme:
500g hladkej múky
280g vody
5g sušeného droždia alebo 1/2kocky čerstvého
2PL olivového oleja
2ČL soli
300g šunky
150g eidamu
        – Z múky, vody, oleja, soli a droždia si vypracujeme krásne vláčne cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Prikryté utierkou necháme cca 1hoďku až 1,5hoďky vykysnúť.
Následne cesto dáme na dosku a rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5cm. Vaľkáme pritom do tvaru obdĺžnika.
Takto vyvaľkané cesto rozdelíme na 6rovnakých častí. Necháme trochu oddýchnuť.
Zatiaľ si nakrájame eidam na hranolčeky. Každý kúsok si zabalíme do šunky.
Šunkovo-syrový balíček umiestnime do stredu pásika a okraje zlepíme.
Takto pripravené štangle necháme voľne 5-10minút vykysnúť.
Šupneme do vyhriatej rúry na maximum s kameňom. V príprade, že nemáte kameň, nezúfajte! Rozhicujte poriadne plech.
Stačí im chvíľka, pár minút, sledujeme cez dvierka. Keď začnú hnednúť, sú hotové.
Výborný snack, či večera!
Dobrú chuť!
TIP: Natrite každé koliesko šunky domácim kečupom a netradičné prevedenie tradičnej pizze je na stole! Ak potriete pred podávaním povrch olejom s čerstvo pretlačeným cesnakom, získate ďalšie body navyše!
POZN.: V prípade použitia čerstvého droždia použite na naštartovanie 1čl cukru.

 

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
31