Fašírky sú jednoduché a lacné jedlo, ktoré zasýti každého. Či už je niekto vegetarián alebo len hľadá ľahké jedlo plné chuti, vege fašírky v kruste z quinoy sú skvelá voľba. Osviežme sa príjemnou sýtosťou.
Ja- bývalý vegetarián
Ako malá som vyrastala na sezónnej, čerstvej a domácej strave. Jedlo malo ozajstnú chuť, čaje mali silu pri liečbe bežných ochorení a pohyb spojený s prácou na čerstvom vzduchu bol psychohygienou.
Škoda však, že som na to prišla až oveľa neskôr. Za svoje počiny v stravovaní počas dospievania nie som hrdá. Ako pubiška som sa snažila dohnať všetkých kamarátov, ktorý bežne pili džúsy a jedli polotovary. Skrátka, kvalita stravy išla úplne bokom.
Problémy nenechali na seba dlho čakať a môj pankreas vyhlásil štrajk. Najväčší problém mi robilo mäso.
Vtedy som sa stala nútene vegetariánom a začala premýšľať nad tým, kde som urobila chybu.
Len disciplínou v stravovaní, opatrnosťou a zakladaní si na kvalite som sa mohla vrátiť späť k jedeniu mäsa. Trvalo to veľa rokov.
Dnes sa na toto obdobie, konečne naspäť ako mäsožravec, pozerám ako na veľkú skúsenosť a možnosť pomôcť iným ľuďom. Môj prípad je ukážkovým príkladom, čo sa môže stať, keď prestaneme dbať na kvalitu jedla a života všeobecne.
Veľa som študovala o strave. Častokrát som stratila pojem o čase nad skriptami a precitla až uprostred noci, že by som mala aj spať. Zo štúdia stravovania a jednotlivých špecifík sa stala moja veľká záľuba.
To, čo si odnášam ako múdrosť pre môj život, nielen v stravovaní, je z každého rožka troška, pretože všetkého veľa škodí. – Tak, ako to odo mňa poznáte.
Vegetariánstvo
Vegetariánstvo je spôsob stravovania. Vegetariáni odmietajú jesť mäso zo živočíchov, ich vnútornosti, syry vyrobené pomocou syridla živočíšneho pôvodu a často sa stavajú proti používaniu kožušín, vlny a peria.
Dôvody na vegetariánstvo môžu byť:
- etické
- náboženské
- zdravotné
- environmentálne
Podľa toho, čo vegetarián neprijíma v potrave, vegetariánstvo sa rozdeľuje na viaceré skupiny.
Druhy vegetariánstva:
- Lakto – ovo vegetariánstvo– ľudia nekonzumujú mäso, ale mliečne výrobky a vajcia áno.
- Lakto vegetariánstvo– nekonzumujú mäso a vajcia, ale mliečne výrobky áno.
- Ovo vegetariánstvo– nekonzumujú mäso a mliečne výrobky, ale vajcia áno.
- Vegánstvo– nekonzumujú žiadne živočíšne produkty a výrobky z nich.
Riziká vegetariánskej stravy
Byť vegetariánom má svoje pozitíva. Vegetariáni podliehajú oveľa menej rakovine hrubého čreva, majú nižšiu hladinu cholesterolu, nezvyknú mať problémy s krvným tlakom a sú štíhlejší.
Ako to ale v živote chodí, každá minca má dve strany. Ak už sa niekto rozhodne pre vegetariánstvo z rôznych dôvodov, nesmie zabúdať na lekárske upozornenia. Pretože byť vegetariánom je veľká zodpovednosť.
Vynechaním dôležitých prvkov v našej strave si môžeme navodiť vážne zdravotné ťažkosti.
A keďže vegetariáni ohlasujú zodpovednosť ku všetkému živému, je to teda zodpovednosť aj k sebe samému.
Pri vegetariánskej strave treba dbať na dostatočný príjem:
- vitamínu B2: zdrojom sú vajcia, kakao, mliečne výrobky, zemiaky a pivovarské kvasnice
- vitamínu B12: zdrojom je len droždie (a mäso)
- železa: zdrojom je brokolica, celozrnné kváskové pečivo, droždie, petržlen…
- jódu, vápnika aj zinku.
Nedostatok niektorého vitamínu či minerálu sa prejaví lámaním nechtov, únavou, rýchlo sa mastiacimi vlasmi, bolesťami hlavy a chrbtice, zápchou, anémiou… Rizík a komplikácií je naozaj veľa.
Máme jesť vegetariánske jedlá?
Či sme vegetariáni alebo nie, určite poznáme veľa chutných jedál, kde mäso nefiguruje. Čo tak krupicová kaša s kakaom? Alebo makové šúľance a pizza Margherita. Je ich na naozaj veľa a radi si na nich pochutnáme.
TIP: Ako uvariť dokonalú krupicovú kašu? Tento recept vás povedie krok za krokom.
Nemusí byť vždy zakaždým mäso. Aj keď zohráva významnú ulohu v našom jedálničku. Striedmosť je pri mäse, teda živočíšnych bielkovinách, na mieste.
Nemáme čas na jedlo a varenie
Ozvláštnenie a spestrenie na našich stoloch je práve v tejto dobe viac ako trefné.
Nebaví nás variť, jeme príliš rýchlo, na nič nemáme čas a jedlo berieme ako bezduché plnenie brucha.
A presne tu nastupujú jedlá, kde mäso chýba- vege recepty. Zelenina je uvarená rýchlo, vyzerá veľmi šik a je toľko možností, ako ju pripraviť, že sa nám nezunuje.
Keď som sa musela vzdať mäsa, myslela som si, že je to môj koniec a do konca života budem o holej ryži a zemiakoch. No čím viac som pátrala po chutnom jedle v kuchárkach (vtedy internet moc nefrčal) alebo som skúšala sama niečo uvariť, tým viac sa mi otváral nový obzor možností a chutí. Až som bola zaskočená toľkými možnosťami, ako si pochutiť na jedle, aj keď neobsahuje mäso.
TIP: Vyskúšajte tento recept na Zelený tanier, ktorý ponúka úžasne sviežu chuť.
Aj keď dnes už môžem mäso jesť, vegetariánske jedlá sú stále moje obľúbené. Dodávajú pestrosť fádnemu jedlu, ktoré jeme stále dookola.
Vymeňme fádnosť za pestrosť v stravovaní
Jednoduché a rýchle jedlá pripravené doma z kvalitných surovín sú plné chuti. Farebnosťou sa najedia aj oči.
Jedlo nám ponúkne prebudenie sa z denného stresu. Navodí nám úsmev na perách a naše trávenie bude vysielať príjemný pocit zasýtenia.
To znie dobre, že? 🙂
A vege fašírky v kruste z quinoy sú super možnosťou, ako si spestriť jedálniček
Vege fašírky v kruste z quinoy u nás doma
Jednoduchá, lacná a bežne dostupná koreňová zelenina je základom celej našej dnešnej hostiny. K nej sa pridružuje quinoa, aby pomohla zasýtiť a doplniť vitamíny a minerály, ktoré veľmi potrebujú vegetariáni a “mäsožravcom” sa tiež hodia.
Vege fašírky v kruste z quinoy robievam na večeru a balím si ich často aj do práce. Vďaka kruste vyzerajú nóbl a farebnosť hrá očiam.
Fašírky sú naozaj sýte a stačí k nim už len čerstvá zelenina.
Moje poznatky k receptu Vege fašírky v kruste z quinoy
- Recept je nenáročný, vhodný aj pre začiatočníkov v kuchyni.
- Do fašírok je vhodné pridať bylinky (oregáno a tymián), ktoré zvýraznia chuť a dodajú jedlu šmrnc.
- Kurkuma nie je vo fašírkach veľmi vidieť, no pridá na nutričnej hodnote jedla.
- Po spojení všetkých surovín musí byť zmes kompaktná a po stlačení musí držať spolu. Inak by sa fašírky rozpadávali.
- Vege fašírky v kruste z quinoy pečiem namiesto smaženia. Nevsajú tak ďalší tuk. Navyše ostanú šťavnaté.
- Fašírky sú dosť sýte.
- Z uvedeného množstva výjde cca 7 fašírok v závislosti od veľkosti.
***VEGE FAŠÍRKY V KRUSTE Z QUINOY***
Potrebujeme:
2 stredne veľké mrkvy
1 kaleráb
2 plné hrste mrazeného hrášku
1 šálku quinoy (použila som značku SOS)
1 vajce
1 ČL kurkumy
1/2 bielej cibule
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
sušené aj čerstvé oregáno
olivový olej
Postup
Dáme si variť najprv quinou. Na sporák si dáme variť do rajnice 3 šálky vody. Keď voda vrie, osolíme ju 1/2 ČL soli a do osolenej vody pridáme 1 šálku quinoy. Premiešame a na malom plameni varíme poodokryté presne 10 minút.
Následne odložíme rajnicu z plameňa a necháme ešte 5 minút stáť.
Voda sa úplne odparí.
Takto uvarená quinoa bude chladnúť, zatiaľ si pripravíme zeleninu.
Mrkvu a kaleráb očistíme a na hrubom strúhadle nastrúhame. Prisypeme hrášok.
Na panvici si rozpustíme s olivovým olejom a pridáme zeleninu- mrkvu, kaleráb a hrášok. Zeleninu restujeme, v prípade, že sa nám prichytáva o dno, pridáme ešte olej.
Do zmäknutej zeleniny nastrúhame najemno cibuľu, zmes premiešame a odstavíme. Pridáme soľ a korenie.
Hrášok varechou rozpučíme, aby vznikla kompaktná hmota. (Niektoré guličky hrášku môžu ostať v celku, vytvorí to krásny efekt pri hryzení.)
Zmes necháme schladnúť.
Do vychladnutej zeleninovej zmesi Pridáme kurkumu, vajce, sušené aj čerstvé oregáno a polovicu objemu vychladnutej quinoy. Zmes poriadne premiešame. Vznikne nám základ na fašírky.
Po stlačení musí základ držať spolu. V prípade potreby pridáme ešte jedno vajce.
Druhú polovicu vychladnutej quinoy rozprestrieme na tanier do tenšej, rovnomernej vrstvy. Bude nám slúžiť na obaľovanie.
Zo zeleninového základu vyrobíme rukami guličky veľké asi ako dlaň. Rozpučíme ich, aby sme získali tvar fašírok a obalíme z oboch strán v quinoe.
Pripravené vege fašírky v kruste z quinoy kladieme na plech s papierom na pečenie.
Vyhrejeme rúru na 220´C, povrch fašírok pokvapkáme olejom a dáme piecť na 10 – 15 minút.
Povrch fašírok bude zlatistej farby. To je znak upečenia.
Vege fašírky v kruste z quinoy podávame so zeleninovým šalátom.
Chutia teplé aj studené.
Dobrú chuť!
POZN.: Kde sa dá ešte využiť quinoa? Vyskúšajte shepard pie a la quinoa- chutný recept na jedlo pre celú rodinu.